Εικαστικα

Ο ψηφιακός κόσμος υποδέχεται την Art Athina 2020

Ένας μήνας διαδικτυακών δράσεων για τις ελληνικές αίθουσες τέχνης.

img-2444_1.jpg
Έρρικα Ρούσσου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
artathina19img_6277-1024x683_1.jpg
Art Athina 2020

H πλατφόρμα Αrt Athina Viewing Rooms θα παρουσιαστεί την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου και θα συνδυαστεί με το Art Athina Week που θα διεξαχθεί από 8 έως 15/10

Ο Οκτώβριος είθισται να είναι ο κατ' εξοχήν μήνας της επιστροφής στην καθημερινότητα, το γραφείο, τις υποχρεώσεις. Οι άδειες τελειώνουν. Ο καιρός αλλάζει και τα κεφάλια «μπαίνουν μέσα», όπως προτάσσει η λαϊκή ρήση. Ευτυχώς, για τους φιλότεχνους ο Οκτώβριος που μας έρχεται θα είναι και ο μήνας επιστροφής στην τέχνη με ασφάλεια. Ο μεγαλύτερος ετήσιος εικαστικός θεσμός στην Ελλάδα φρόντισε γι' αυτό.

Φέτος, η Αrt Athina, αφουγκραζόμενη τις πρωτόγνωρες συνθήκες που διαμορφώθηκαν με την έλευση της επιδημίας του κορωνοϊου αποφάσισε τη ματαίωση του event που επρόκειτο να τελεστεί στο Ζάππειο Μέγαρο, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα αφήσει τους φιλότεχνους πιστούς της χωρίς επαφή με την τέχνη που υπηρετεί και αγαπά. Σε αυτό το πνεύμα λοιπόν, η Art Athina 2020 εισέρχεται στο διαδίκτυο για έναν ολόκληρο μήνα.

H πλατφόρμα Αrt Athina Viewing Rooms θα παρουσιαστεί την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου και θα βρίσκεται online έως το τέλος του ίδιου μήνα. Θα συνδυαστεί δε με το Art Athina Week, μια εβδομάδα δράσεων για τις ελληνικές αίθουσες τέχνης που θα διαρκέσει από τις 8 έως τις 15 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας οι γκαλερί θα μπορούν να εκθέσουν στους φυσικούς χώρους τους τα έργα που θα παρουσιάσουν διαδικτυακά.

Πίσω από την ψηφιακή εκδοχή της Art Athina, σταθερά, όπως κάθε χρόνο, την ευθύνη της διοργάνωσης έχει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης και η καλλιτεχνική ομάδα της Art Athina. Για τη μετακίνηση της φετινής έκθεσης σε ψηφιακό περιβάλλον οι διοργανωτές έχουν καταθέσει σχετικό αίτημα υποστήριξης στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα Art Athina Viewing Rooms 

Viewing Rooms
Οι αίθουσες τέχνης θα παρουσιάζουν το ψηφιακό τους περίπτερο μέσα από μια εύχρηστη πλατφόρμα, που θα τους επιτρέπει να επικοινωνήσουν τα έργα των καλλιτεχνών τους με το κοινό, εντός και εκτός συνόρων. Η πλατφόρμα θα χαρακτηρίζεται από ευκρίνεια και θα επιτρέπει στον επισκέπτη να μεγεθύνει στις λεπτομέρειες των έργων και να αντλεί περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτά. Η πλατφόρμα θα υποστηρίζει επίσης και την αναπαραγωγή video, ηχητικών εγκαταστάσεων και έργων ψηφιακής τέχνης.

Talks
Οι ομιλίες των Art Athina Viewing Rooms θα έχουν την δική τους πλατφόρμα, συνδεδεμένη με την κεντρική ιστοσελίδα και με δυνατότητα ζωντανής αναπαραγωγής σε όλους τους διαύλους επικοινωνίας της έκθεσης. Το πρόγραμμα θα επιμεληθεί η ιστορικός τέχνης Μαρίνα Φωκίδη.

Στο πρόγραμμα Talks, θα παρουσιαστούν ζωντανά συνομιλίες, με την δυνατότητα ερωταπαντήσεων και συμμετοχής του κοινού. Στις ομιλίες θα κληθούν διεθνείς επιμελητές, ιστορικοί τέχνης, στελέχη μουσείων, καλλιτέχνες για να συζητήσουν με τους Έλληνες συναδέλφους τους και να μοιραστούν εμπειρίες και προβληματισμούς γύρω από τη σύγχρονη τέχνη μέσα από το πλαίσιο της νέας πραγματικότητας.

Performance
Υπό την επιμέλεια της Mαρίνας Φωκίδη, το πρόγραμμα Performance του Art Athina Viewing Rooms, φιλοδοξεί να παρουσιάσει νέες παραγωγές καθώς και ιστορικές performances.

Independent
Ανεξάρτητοι χώροι τέχνης θα κληθούν να παρουσιάσουν διαδικτυακά projects αποκλειστικά για το Art Athina Viewing Rooms.

Video
Στην ψηφιακή πραγματικότητα το πρόγραμμα Video επιστρέφει στον ψηφιακό κόσμο από όπου προέρχεται. Θα περιλαμβάνει βίντεο καλλιτεχνών επιλεγμένα σε συνέργεια με άλλα διεθνή ιδρύματα και φορείς (Deste, Serpentine, Daata Editions, Prada Foundation κ.α.) αίθουσες τέχνης, ανεξάρτητους χώρου τέχνης, καθώς και ανεξάρτητους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, υπό την επιμέλεια της καλλιτεχνικής διευθύντριας της Art Αthina, Σταματίας Δημητρακοπούλου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ