Εικαστικα

Το άγαλμα του Aigars Bikse που τιμά γιατρούς και νοσηλευτές

Το έργο τέχνης για τους ήρωες της πανδημίας που έγινε πραγματικότητα στη Λετονία μέσα από δωρέες

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άγαλμα στη Λετονία προς τιμήν των γιατρών και των νοσηλευτών
© instagram.com/aigarsbikse

Medics To The World: Ο γλύπτης Aigars Bikse φιλοτέχνησε ένα άγαλμα στη Ρίγα της Λετονίας προς τιμήν των εργαζομένων στον χώρο της Υγείας.

Με ύψος που πλησιάζει τα έξι μέτρα και με πρόθεση να τιμήσει τους εργαζόμενους στον χώρο της Υγείας που κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες σε όλο τον κόσμο, ο γλύπτης Aigars Bikse φιλοτέχνησε το άγαλμα μίας εργαζόμενης γυναίκας σε νοσοκομείο.

Το γλυπτό που αποκαλύφθηκε στη Ρίγα, τη μεγαλύτερη πόλη της Λετονίας, ονομάζεται «Medics To The World» κι απέκτησε μέσα σε λίγες ώρες, όπως ήταν αναμενόμενο, διεθνή δημοσιότητα. Γνωστός για τα διαδραστικά γλυπτά του και τις εγκαταστάσεις του στον δημόσιο χώρο που θίγουν κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, ο Aigars Bikse, καθηγητής στην Ακαδημία Τεχνών της Λετονίας, επέλεξε να αποδώσει στην εργαζόμενη γυναίκα τη στιγμή που ετοιμάζεται να αναλάβει τη βαρδια της. 

«Η τριμηνιαία περίοδος του lockdown και ο φόβος των ανθρώπων για τη ζωή τους, τους έχουν κάνει να αλλάξουν την οπτική τους απέναντι σε γιατρούς, νοσηλευτές και άλλο ιατρικό προσωπικό. Πολλοί μόλις τώρα για πρώτη φορά στη ζωή τους συνειδητοποίησαν τη ζωτική σημασία του ιατρικού προσωπικού» δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του για το άγαλμα «Medics To The World».

«Οι άνθρωποι της Λετονίας είναι ευγνώμονες για τους γιατρούς στη Λετονία και σε όλο τον κόσμο για την ανιδιοτελή εξυπηρέτησή τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και έχουν ανεγείρει ένα μνημείο διάσημου Λετονού καλλιτέχνη προς τιμή του προσωπικού υγειονομικής περίθαλψης, που υποστηρίχθηκε από δωρεές σχεδόν 20 τοπικών εταιρειών» δήλωσαν οι επίσημες αρχές για το έργο τέχνης. 

Statue dedicated to health care workers in Riga, Latvia

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ