- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Πώς απλά υλικά της καθημερινότητας και ανανεώσιμα υλικά αλουμινίου μετατρέπονται σε κορσέδες, σακάκια και φορέματα; Στο μεγάλο Μέγαρο του μουσειακού συγκροτήματος «Τσαρίστινο» στη Μόσχα λειτουργεί η έκθεση του Έλληνα γλύπτη, Νίκου Φλώρου.
«Αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας και τη Γκρέις Κέλι. Γλυπτά-κοστούμια από τον Νίκο Φλώρο. Ελλάδα» είναι ο πλήρης τίτλος της έκθεσης. Ο Νίκος Φλώρος χρησιμοποιεί ανανεώσιμα υλικά αλουμινίου (από τα οποία φτιάχνονται τα κουτάκια μπύρας) και η συγκεκριμένη τεχνική αποτελεί ευρεσιτεχνία του καλλιτέχνη. Τα γλυπτά- κουστούμια με το λαμπερό εφέ προσδίδουν δυναμικότητα. Ο γλύπτης έχει αναφέρει πως οι μούσες του ήταν τρεις σπουδαίες γυναίκες με τραγική μοίρα. Πρόκειται για τη Μαρία Κάλλας, τη Γκρέις Κέλι, αλλά πρώτα απ’ όλα την ίδια την Ελλάδα, η οποία αναμφίβολα είναι η προγιαγιά ολόκληρης της τέχνης. Όπως αναφέρει ο καλλιτέχνης, πάντοτε η Ελλάδα, ακόμη και στους πιο δύσκολους καιρούς, επιβίωνε χάρη στην τέχνη.
Η Θεοδώρα Γιαννίτση, διευθύντρια του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου στη Μόσχα, η οποία ήταν παρούσα στα εγκαίνια, επεσήμανε ότι ο Νίκος Φλώρος συνεχίζει τις σπουδαίες πολιτιστικές παραδόσεις της Ελλάδας, συνδέοντας το σήμερα με την εποχή του Περικλή. Τα έργα του βασίζονται, όπως και τα αρχαία, στην «ομορφιά του απλού». Ο Β΄ Πρέσβης της Ελλάδας στη Ρωσία, Γεράσιμος Ντάβαρης, χαιρέτισε και αυτός τον κ.Φλώρο σαν έναν συμπατριώτη του, ο οποίος μεταφέρει τις μεγάλες παραδόσεις της Ελλάδας στον κόσμο.
Οι δημιουργίες του νεαρού καλλιτέχνη βραβεύτηκαν με τις υψηλότερες τιμητικές διακρίσεις, όπως με το πρώτο βραβείο του Μουσείου της τέχνης των κοστουμιών του μουσείου Metropolitan (κοστούμι Red Queen Elizabeth, επιμελητής Χάρολντ Κοντ), με το πρώτο βραβείο της κοινότητας «Γαλλική κληρονομιά» (κοστούμι Silver Elizabeth I, διαγωνισμός Young Friends Heritage Society), και με το τιμητικό μετάλλιο «Αλβέρτος Σβάιτσερ» (Βιέννη, 2011).
Ειδικά για την έκθεση στη Μόσχα ο Νίκος Φλώρος δημιούργησε το νέο γλυπτό κοστούμι «Βιολέτα» της Μαρία Κάλλας από την όπερα του Τζουζέπε Βέρντι «Τραβιάτα». Παρουσιάστηκε στην πρεμιέρα της έκθεσης και τώρα στολίζει μια από τις ομορφότερες αίθουσες του Μεγάλου παλατιού, της Ταυρίας.
Η έκθεση θα παραμείνει στη Μόσχα έως την 1η Μαρτίου και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στην Αγία Πετρούπολη, όπου θα παρουσιαστεί στο Μουσείο επιστημών και έρευνας της Ρωσικής Ακαδημίας των Τεχνών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
180 εκθέματα παρουσιάζονται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, πολλά από τα οποία φεύγουν για πρώτη φορά από την έδρα τους και ταξιδεύουν στην Αθήνα
Ένα φαινόμενο που η παρουσία του μεταξύ ψηφιακού κόσμου και αληθινών γειτονιών καταργεί τα όρια μεταξύ κατασκευασμένου και υπαρκτού
Εγκαίνια για την έκθεση στις 19 Δεκεμβρίου
Κάθε έργο είναι ένα ταξίδι δημιουργίας, που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και ανοίγει παράθυρα σε νέες αντιλήψεις
Τι θα δούμε σε χώρους τέχνης και γκαλερί
Celestial Bodies Guide Us Through Dark Times σημαίνει ελπίδα, καλοσύνη, διαρκής αναζήτηση, κατανόηση και αποδοχή
Ο πίνακας είχε πουληθεί το 1890 σε ιδιώτη και είχε εξαφανιστεί
Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί μόλις έξι αυθεντικές φωτογραφίες του γάλλου ποιητή
Δυο εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, μια έκθεση φωτογραφίας και ντοκιμαντέρ και ένα μεγάλο αφιέρωμα στη Τζούλια Δημακοπούλου
Μια σπουδαία έκθεση που περιλαμβάνει πάνω από 140 αδημοσίευτα ζωγραφικά έργα του
Μιλήσαμε με το ζευγάρι καλλιτεχνών που εκθέτουν για πρώτη φορά μαζί
Η αναδρομική του έκθεση «Shut your eyes and see» στο Μουσείο Β. & Ε. Γουλανδρή είναι γεμάτη φως, neon και κρυφά ή φανερά μηνύματα
Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα έργα του που για δεκαετίες ήταν κρυμμένο
Εστιάζει στη σχέση του με τη γαλλική πρωτεύουσα και την περίοδο που συναντήθηκε με τους Τζιακομέτι και Πικάσο
Η έκθεσή της Terra Cognita είναι ένα προσκύνημα σε άγνωστους τόπους
Όλοι οι καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες έχουν εκπροσωπηθεί με έργα τους
Μέσα από τα έργα, καλλιτέχνες και επιστήμονες εμβαθύνουν σε πολλά ζητήματα
Τι θα δούμε σε γκαλερί και σε χώρους τέχνης της Αθήνας;
Είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ για σουρεαλιστικό πίνακα
Ο καλλιτέχνης μάς μυεί στη βεξιλολογία μέσα από την έκθεση Waving Through Folklore
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.