- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τι κάνουν τόσα «Παιχνίδια» στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη;
Περισσότεροι από 30 καλλιτέχνες μας αποκαλύπτουν τα δημιουργικά τους παιχνίδια
Ομαδική έκθεση «Παιχνίδια» στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη, έως 31/12.
Από το 1994 η Γκαλερί Ζουμπουλάκη, θέλοντας να δώσει αξία στην ποιότητα και την ιδιαίτερη σημασία των μικρών διαστάσεων έργων, παρουσίαζε την περίοδο των Χριστουγέννων, την καθιερωμένη ομαδική έκθεση «Μικρές Ζωγραφιές». Φέτος το πλαίσιο παραμένει ίδιο -μικρά έργα- αλλά αποκτά πιο «παιχνιδιάρικη» διάθεση.
«Αν η τέχνη στη μακρά ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού αποτελεί γνωσιακό σύστημα κατανόησης της πραγματικότητας, το παιχνίδι, το σύνθετο και πολύμορφο αυτό φαινόμενο, είναι μια ενστικτώδης, διασκεδαστική διαδικασία όπου ο άνθρωπος, κυρίως στην παιδική του ηλικία, μέσω αυτής αναπτύσσει τη σκέψη του, αποκτά αντίληψη και αίσθηση του σώματος του, μαθαίνει να αντεπεξέρχεται σε δυσκολίες, οξύνει την κρίση του, εξερευνά τον κόσμο και αλληλοεπιδρά με το περιβάλλον γύρω του. Το παιχνίδι καθιστά το παιδί ικανό να κατανοεί τον φυσικό, τον κοινωνικό και τον πνευματικό κόσμο και να το εκφράζει», αναφέρει η ιστορικός Τέχνης Νίκη Παπασπύρου για την ομαδική έκθεση που πραγματοποιείται στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη.
Η σύνδεση του παιχνιδιού με την τέχνη και η σημασία της, είναι θεμελιώδης και διαρκής. Η ομαδική έκθεση «Παιχνίδια» επισημαίνει τα δημιουργικά, φανταστικά, μεταμορφωτικά και εννοιολογικά παιχνίδια των καλλιτεχνών. Η εικαστική παραγωγή ως παιχνίδι και το παιχνίδι ως έργο τέχνης. Μέσα από μια πολυμορφία μέσων, τα έργα της έκθεσης αποτελούν ερεθίσματα για σκέψη, χαρά και απόλαυση.
«Τα παιχνίδια –όπως και τα έργα της έκθεσης- αφήνουν μεγάλο χώρο στην ελεύθερη σκέψη, προκαλούν, χαροποιούν, κινητοποιούν, επανεφεύρουν την «χαμένη μαγεία» του κόσμου, συγκινούν, προκαλούν συνειρμούς…είναι η κινητήριος δύναμη για ένα πλήθος γνώσεων αλλά και ενστικτωδών κινήσεων των ανθρώπων», μας εξηγεί η κα. Δάφνη Ζουμπουλάκη.
Στόχος της έκθεσης είναι φυσικά να νιώσουν οι επισκέπτες ευφορία, να φύγουν μ' ένα χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό τους. Αυτό επιθυμεί η κ.Ζουμπουλάκη και εύχεται να έχουμε μια παιχνιδιάρικη, δημιουργική χρονιά.
Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Αγγελή Ηώ, Αδαμάκης Γιάννης, Αθανασιάδη Αλεξάνδρα, Αϊδίνης Διαμαντής, Αλεξίου Νίκος, Αναστασοπούλου Βανέσσα, Αυγέρος Γιώργος, Γκιζελή Κλειώ, Γκολέμας Μίλτος, Γυπαράκης Γιώργος, Εφέογλου Δημήτρης, Ζαρικιάν Νάνυ, Ζαχαριουδάκης Μανώλης, Θεοδωρίδης Φίλιππος, Καρατζά Άντζυ, Καρέλλα Μαρίνα, Κατσαδιώτης Χριστόφορος, Κοντοσφύρης Χάρης, Κούρτογλου Χρήστος, Κωδωνίδου Τζένη, Μανουσάκης Μιχάλης, Μόσχος Νίκος, Παπακώστα Σοφία, Πουλαντζά Νατάσα, Ράλλη Ιωάννα, Ρόκος Στέφανος, Σταμπούλου Μυρτώ, Τρανός Νίκος, Φαφαλιού Άννα, Φλέσσα Δέσποινα, Χάρος Μανώλης, Ψυχοπαίδης Γιάννης, Fambris Georgia.
Η Athens Voice είναι χορηγός επικοινωνίας.
Info: έως 31/12, Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Πλ. Κολωνακίου 20.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια μεγάλη έκθεση αποδεικνύει ότι ο Ανρί Ματίς, στα ογδόντα του, επανεφηύρε την τέχνη του και επηρέασε την ιστορία της τέχνης
Η πορεία της καλλιτεχνικής ιδιοφυίας του 20ού αιώνα
Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο του εορτασμού για την Εκατονταετηρίδα του Κολλεγίου
Ατομικά και συλλογικά πρότζεκτ που εγκαινιάζονται αυτήν την εβδομάδα
Εγκαινιάζεται επίσημα στις 15 Απριλίου - Ενδέχεται να ανοίξει νωρίτερα στο κοινό
Τερατάκια που γελούν, γυναίκες που ποζάρουν και ένας κόσμος που εκρήγνυται
Νίκη Καναγκίνη, Γιάννης Χρήστου και Στάθης Λογοθέτης σε «διάλογο» μέσα από τα έργα τους και την πορεία τους
Ανατροπή από κορυφαίο μελετητή - Το έργο ανήκει στον Ολλανδό καλλιτέχνη και όχι σε μαθητή του
Στο επίκεντρο της βραδιάς βρέθηκε η «Θεά από Ατσάλι» αφιερωμένη στη θρυλική Μαρία Κάλλας
Ο βίος του Ολλανδού ζωγράφου που άσκησε καταλυτική επιρροή στην τέχνη
Ένας σχολιασμός της οπτικής κουλτούρας συμβάλλοντας ουσιαστικά στον σύγχρονο καλλιτεχνικό διάλογο
Συνέντευξη με τον πρόεδρο του Μητροπολιτικού Οργανισμού MOMus για την έκθεση «Ο Κόσμος της Πρωτοπορίας: Πόλη, Φύση, Σύμπαν, Άνθρωπος» στην Εθνική Πινακοθήκη
Oι σχεδιαστές που άλλαξαν τη μόδα
Όλα για τη Συλλογή Κωστάκη, τη Ρωσική Πρωτοπορία και την έκθεση «Ο Κόσμος της Πρωτοπορίας: Πόλη, Φύση, Σύμπαν, Άνθρωπος»
Από τη μεγάλη συλλογή του ΜΙΕΤ στο Μουσείο Μπενάκη μέχρι την περφόρμανς του Γιώργου Δρίβα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Ανακαλύψτε τη δυναμική της τέχνης για χώρους με προσωπική σφραγίδα και μοναδική ταυτότητα
Η έκθεση «60 χρόνια ΜΙΕΤ. Αναγνώσεις μιας συλλογής» στο Μουσείο Μπενάκη αναδεικνύει την ιστορία της ελληνικής τέχνης του 20ού αιώνα μέσα από έργα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό
Σε επιμέλεια Νεκτάριου – Αλφρέδου Γκούβερη, ως Τρίτη 31 Μαρτίου.
Με αφορμή την αναδρομική του έκθεση, ο ζωγράφος μιλάει για τη γενιά του ’30, τους δασκάλους της Σχολής Καλών Τεχνών, το φως του Μολύβου και τη ζωγραφική ως τρόπο ζωής
Νέο δημοσίευμα επιχειρεί να λύσει το μεγαλύτερο αίνιγμα της σύγχρονης τέχνης - Αλλά τι αλλάζει πραγματικά;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.