Εικαστικα

Τι κάνουν τόσα «Παιχνίδια» στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη;

Περισσότεροι από 30 καλλιτέχνες μας αποκαλύπτουν τα δημιουργικά τους παιχνίδια

42700073_562246877585728_3324353125745164288_n.jpg
Ελένη Μπεζιριάνογλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
athanassiades-alexandra_pin-the-tail-on-the-horse_wood-iron-plastic-2019_42x52x16zg.jpg
Alexandra Athanassiades - Pin the tail on the horse

Ομαδική έκθεση «Παιχνίδια» στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη, έως 31/12.

Από το 1994 η Γκαλερί Ζουμπουλάκη, θέλοντας να δώσει αξία στην ποιότητα και την ιδιαίτερη σημασία των μικρών διαστάσεων έργων, παρουσίαζε την περίοδο των Χριστουγέννων, την καθιερωμένη ομαδική έκθεση «Μικρές Ζωγραφιές». Φέτος το πλαίσιο παραμένει ίδιο -μικρά έργα- αλλά αποκτά πιο «παιχνιδιάρικη» διάθεση.

natassapoulantza_tiflomiga_desimo_acrylics-on-canvas_24x30_2019zg.jpg
Natassa Poulantza - Tiflomiga

«Αν η τέχνη στη μακρά ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού αποτελεί γνωσιακό σύστημα κατανόησης της πραγματικότητας, το παιχνίδι, το σύνθετο και πολύμορφο αυτό φαινόμενο, είναι μια ενστικτώδης, διασκεδαστική διαδικασία όπου ο άνθρωπος, κυρίως στην παιδική του ηλικία, μέσω αυτής αναπτύσσει τη σκέψη του, αποκτά αντίληψη και αίσθηση του σώματος του, μαθαίνει να αντεπεξέρχεται σε δυσκολίες, οξύνει την κρίση του, εξερευνά τον κόσμο και αλληλοεπιδρά με το περιβάλλον γύρω του. Το παιχνίδι καθιστά το παιδί ικανό να κατανοεί τον φυσικό, τον κοινωνικό και τον πνευματικό κόσμο και να το εκφράζει», αναφέρει η ιστορικός Τέχνης Νίκη Παπασπύρου για την ομαδική έκθεση που πραγματοποιείται στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη.

christoskourtoglou_happy-singer_24x30cmzg.jpg
Christos Kourtoglou - Happy Singer

Η σύνδεση του παιχνιδιού με την τέχνη και η σημασία της, είναι θεμελιώδης και διαρκής. Η ομαδική έκθεση «Παιχνίδια» επισημαίνει τα δημιουργικά, φανταστικά, μεταμορφωτικά και εννοιολογικά παιχνίδια των καλλιτεχνών. Η εικαστική παραγωγή ως παιχνίδι και το παιχνίδι ως έργο τέχνης. Μέσα από μια πολυμορφία μέσων, τα έργα της έκθεσης αποτελούν ερεθίσματα για σκέψη, χαρά και απόλαυση.

georgiafambris_its-play-time_acrylics-on-handout_22x20-cm_2019zg.jpg
Georgia Fambris - It's play time

«Τα παιχνίδια –όπως και τα έργα της έκθεσης- αφήνουν μεγάλο χώρο στην ελεύθερη σκέψη, προκαλούν, χαροποιούν, κινητοποιούν, επανεφεύρουν την «χαμένη μαγεία» του κόσμου, συγκινούν, προκαλούν συνειρμούς…είναι η κινητήριος δύναμη για ένα πλήθος γνώσεων αλλά και ενστικτωδών κινήσεων των ανθρώπων», μας εξηγεί η κα. Δάφνη Ζουμπουλάκη.
io-angeli_1_toy-stories_acrylics-on-canvas_18x132019zg.jpg
Io Angeli/ Toy Stories

Στόχος της έκθεσης είναι φυσικά να νιώσουν οι επισκέπτες ευφορία, να φύγουν μ' ένα χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό τους. Αυτό επιθυμεί η κ.Ζουμπουλάκη και εύχεται να έχουμε μια παιχνιδιάρικη, δημιουργική χρονιά.

moschos-nikos_-its-getting-better_rapidograph-markers-pen-pencil-on-paper_42x29.7-cm_2017zg.jpg
Nikos Moschos - It's getting better

Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Αγγελή Ηώ, Αδαμάκης Γιάννης, Αθανασιάδη Αλεξάνδρα, Αϊδίνης Διαμαντής, Αλεξίου Νίκος, Αναστασοπούλου Βανέσσα, Αυγέρος Γιώργος, Γκιζελή Κλειώ, Γκολέμας Μίλτος, Γυπαράκης Γιώργος, Εφέογλου Δημήτρης, Ζαρικιάν Νάνυ, Ζαχαριουδάκης Μανώλης, Θεοδωρίδης Φίλιππος, Καρατζά Άντζυ, Καρέλλα Μαρίνα, Κατσαδιώτης Χριστόφορος, Κοντοσφύρης Χάρης, Κούρτογλου Χρήστος, Κωδωνίδου Τζένη, Μανουσάκης Μιχάλης, Μόσχος Νίκος, Παπακώστα Σοφία, Πουλαντζά Νατάσα, Ράλλη Ιωάννα, Ρόκος Στέφανος, Σταμπούλου Μυρτώ, Τρανός Νίκος, Φαφαλιού Άννα, Φλέσσα Δέσποινα, Χάρος Μανώλης, Ψυχοπαίδης Γιάννης, Fambris Georgia.

manousakis-michalis_photographia-apo-tin-kokkinia-1920_akrylika-se-photographia_30x21zg.jpg
Michalis Manousakis - Φωτογραφία από την Κοκκινιά 1920

Η Athens Voice είναι χορηγός επικοινωνίας.

manolis-zacharioudakis_birds_2019zg.jpg

Info: έως 31/12, Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Πλ. Κολωνακίου 20.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ