Εικαστικα

Η συναρπαστική τέχνη της γλύπτριας Σόφης Μανωλά Παπαϊωάννου

Η γλύπτρια από την Νάξο δίνει πνοή στον πηλό και μέσα από σουρεαλιστικές φόρμες τον μεταμορφώνει σε μαγικά πρόσωπα, τοπία και στιγμές.

manos_athens_voice_1.jpg
Μάνος Νομικός
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
sofi_manola_papaioannou_1.jpg

Η Σόφη Μανωλά Παπαϊωάννου από την Νάξο ανακάλυψε τυχαία την κλίση της στην γλυπτική και δημιουργεί έργα υψηλής αισθητικής μέσα από ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.

Κάποια δώρα και χαρίσματα σου έρχονται όταν δεν τα περιμένεις. Έτσι ξαφνικά, ένα καλοκαίρι του 2000, η Σόφη Μανωλά Παπαϊωάννου ανακάλυψε τυχαία την κλίση της στην γλυπτική και έκτοτε περνάει τουλάχιστον 12 ώρες στο εργαστήριο της δουλεύοντας ακατάπαυστα σε νέα έργα.

Sofi Manola; Expression Through Clay

Η ίδια γεννήθηκε στο Σκαδό της Nάξου και μεγάλωσε στην Αθήνα και δουλεύει έργα κυρίως από πηλό, τα οποία όμως συνδυάζει πολλές φορές και με άλλα υλικά όπως ξύλο, πέτρα και μέταλλο.

sofi_manola_papaioannou_10.jpg

Στα χέρια της ο πηλός ξεφεύγει από τις κεραμικές φόρμες που έχουμε συνηθίσει και μεταμορφώνεται σε πρόσωπα, τοπία, στιγμές και πολλές φορές σε αφαιρετικές ή και σουρεαλιστικές καλλιτεχνικές φόρμες. Ο καλλιτεχνικός της στόχος είναι να δημιουργήσει αντικείμενα που ρίχνουν λίγο περισσότερο φως στην ανθρώπινη ψυχή.

sofi_manola_papaioannou_6.jpg

Η γλυπτική με πηλό είναι από τις πιο επίπονες επιλογές στην τέχνη, καθώς ο καλλιτέχνης μπορεί να επενδύσει πολλές εβδομάδες πάνω στο έργο του και κατά την διάρκεια του ψησίματος αυτό να εκραγεί, να σπάσει ή να ραγίσει. Αυτό συμβαίνει πολύ συχνά αν όχι τις περισσότερες φορές, και για αυτό το λόγο τα γλυπτά από πηλό σπανίζουν. Παρόλα αυτά στην Ασία παρατηρείται μια στροφή προς αυτή την μορφή της τέχνης, με μεγάλες biennales να λαμβάνουν χώρα σε Ιαπωνία, Κορέα και Χονγκ Κονγκ.

sofi_manola_papaioannou_7.jpg

Η Σόφη Μανωλά Παπαϊωάννου έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 14 εκθέσεις ατομικές και ομαδικές, ενώ η δουλειά της έχει δημοσιευθεί σε περιοδικά τέχνης. Η ίδια διατηρεί το δικό της blog στην πρωτοποριακή πλατφόρμα Steemit, η οποία βασίζεται στην τεχνολογία του blockchain και επιτρέπει σε καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο να μοιράζονται και να καταχωρούν το πνευματικό προϊόν τους.

sofi_manola_papaioannou_4.jpg

Πρόσφατα συμμετείχε τόσο ως καλλιτέχνης όσο και ως διοργανώτρια και χορηγός στο ξεχωριστό καλλιτεχνικό και φιλοζωικό φεστιβάλ Wild Donkey Festival στο Σκαδό, Νάξου, ένα φεστιβάλ  που διοργανώθηκε για πρώτη φορά φέτος το καλοκαίρι, με τον κόσμο του νησιού και τους επισκέπτες να το υποδέχονται με θέρμη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ