Εικαστικα

H Σίφνος, «Το ωραίο νησί»

Μια ομαδική ζωγραφική έκθεση που στοχεύει στη συγκέντρωση χρημάτων για καλό σκοπό

125052-280643.jpg
Έλενα Ντάκουλα
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σίφνος, Το ωραίο νησί © Μαρία Φιλοπούλου
Μαρία Φιλοπούλου

«Το ωραίο νησί»: Μια ομαδική εικαστική έκθεση στη Σίφνο συγκεντρώνει χρήματα για τη συνέχιση της επείγουσας αερομεταφοράς ασθενών

Το ωραίο νησί, που ο πόθος μου ανάβει,
φαντάζομαι πως φεύγει κι αρμενίζει-
σαν πλώρες στον αφρό σκιρτούνε οι κάβοι
στων δέντρων τους ιστούς ο αγέρας τρίζει
Ιωάννης Γρυπάρης (απόσπασμα)

Σίφνος, Το ωραίο νησί © Ράνια Ράγκου
Ράνια Ράγκου

H Σίφνος, «Το Ωραίο Νησί», όπως την αποκαλούσε ο σιφνιός ποιητής Ιωάννης Γρυπάρης, εκτός από τις φυσικές της ομορφιές, την αισθητική και αρχιτεκτονική των παραδοσιακών οικισμών της, τα γραφικά ξωκλήσια, μοναστήρια και μονοπάτια, τη γαστρονομική της παράδοση, υπήρξε εκ αρχαιοτάτων χρόνων σπουδαίο πνευματικό κέντρο και πατρίδα λογίων και καλλιτεχνών, οι οποίοι διέπρεψαν στο χώρο των γραμμάτων και τεχνών. Αναγνωρίζοντας την προσφορά στον χώρο, ο Ελβετικός Οργανισμός Τουρισμού χαρακτήρισε τη Σίφνο και τη βράβευσε το 2007 ως «το Νησί των Ποιητών και του Πολιτισμού».

Σίφνος, Το ωραίο νησί © Μαρία Φιλοπούλου
Μαρία Φιλοπούλου

Η πλούσια αυτή πολιτιστική παράδοση συνεχίζεται ως τις μέρες μας και κάθε χρόνο γίνονται στο νησί πολλές εκδηλώσεις, με στόχο να καταστήσουν τη Σίφνο πολιτιστικό προορισμό και να προσελκύσουν επισκέπτες με ενδιαφέροντα που ξεφεύγουν από τα αμιγώς τουριστικά.

Σίφνος, Το ωραίο νησί © Γιάννης Αδαμάκος
Γιάννης Αδαμάκος

Μία από τις σημαντικές εκδηλώσεις του φετινού καλοκαιριού, η οποία πραγματοποιείται με την πολύτιμη συμβολή φιλότεχνων φίλων του τόπου, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Σίφνου, είναι η ομαδική εικαστική έκθεση διακεκριμένων ελλήνων δημιουργών, «οι οποίοι θα μνημονεύσουν "το Ωραίο Νησί" μέσα από το ίδιο του το ανεπεξέργαστο φωτεινό υλικό, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα ικανό πεδίο εικαστικού διαλόγου που γεφυρώνει πολλές διαφορετικές σύγχρονες αναφορές και τάσεις».

Σίφνος, Το ωραίο νησί © Γιώργος Χαδούλης
Γιώργος Χαδούλης

Συνεχίζοντας την παράδοση της τελευταίας δεκαετίας, η οποία έχει γίνει πλέον θεσμός για το νησί, η έκθεση θα φιλοξενηθεί στον ιδιαίτερο χώρο του Παλιού Σχολείου του Κάστρου. Τα εγκαίνια θα γίνουν την Παρασκευή 9 Αυγούστου στις 20.00.

Σίφνος, Το ωραίο νησί © Διαμαντής Αϊδίνης
Διαμαντής Αϊδίνης

Όπως αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης, κα Ίρις Κρητικού, «στην έκθεση, που αποτελεί ταυτόχρονα έμμεσο φόρο τιμής στον Παναγιώτη Τέτση, για τον οποίο η Σίφνος υπήρξε δεύτερη και θετή πατρίδα, συναντιούνται και συνδιαλέγονται πολύτιμες μικρές και μεγαλύτερες ετερότητες, ποικίλα θραύσματα πνευματικότητας και πηγαίας ομορφιάς που ενώ ξεπηδούν από διαφορετική οπτική και εννοιολογική προσέγγιση και γραφή, επιτυγχάνουν να αποτελέσουν ένα ιδανικό πρωτογενές αφηγηματικό και συμβολικό αλφάβητο του τόπου. "Το Ωραίο Νησί" της έκθεσης, η Σίφνος αποτελεί ένα ανοιχτό θέμα σχεδιασμού και προτάσεων: συναισθηματικός τόπος, λευκό τοπίο αντικειμενικής ωραιότητας ή υποκειμενικής μνήμης, άχρονο θέρος ή ευτυχισμένη ουτοπία, πεδίο φωτός και αυτογνωσίας, λιτή επανεξέταση του έσω κόσμου, νερό και χώμα, επαναπροσέγγιση ενός δυνητικού προορισμού, αρχή και κατάληξη ενός ταξιδιού...

Σίφνος, Το ωραίο νησί © Στέλλα Μελετοπούλου
Στέλλα Μελετοπούλου

Σίφνος, Το ωραίο νησί © Παναγιώτης Τέτσης
Παναγιώτης Τέτσης

Επίσης, όπως αναφέρουν οι εμπνευστές της αξιόλογης αυτής έκθεσης, Κατερίνα Καρατζά και Αντώνιος Πανώριος, «Η διοργάνωση της έκθεσης, πέρα από την προβολή της Σίφνου στον πολιτιστικό χάρτη της φετινής θερινής περιόδου, έχει επίσης έναν πολύ σοβαρό σκοπό: τη συγκέντρωση χρημάτων για τη συνέχιση της επείγουσας αερομεταφοράς ασθενών, και πιστεύουμε ότι θα συμβάλλει με ένα σημαντικό ποσό στον σκοπό αυτό».

Σίφνος, Το ωραίο νησί © Γιώργος Ρόρρης
Γιώργος Ρόρρης

Σίφνος, Το ωραίο νησί © Νανά Βέττα
Νανά Βέττα

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τα οποία έχουν παραχωρηθεί από ιδιωτικές συλλογές και από τους συμμετέχοντες εικαστικούς οι: Γιάννης Αδαμάκος, Διαμαντής Αϊδίνης, Αλέξης Βερούκας, Νανά Βέττα, Γιώργος Ζογγολόπουλος, Στέλλα Μελετοπούλου, Παναγιώτης Τέτσης, Ράνια Ράγκου, Γιώργος Ρόρρης, Μαρία Φιλοπούλου, Γιώργος Χαδούλης

Στο πλαίσιο της έκθεσης σχεδιάστηκε ομότιτλη έκδοση από τον Ανδρέα Γεωργιάδη.

Σίφνος, Το ωραίο νησί © Αλέξης Βερούκας
Αλέξης Βερούκας

Σίφνος, Το ωραίο νησί © Γιώργος Ζογγολόπουλος
Γιώργος Ζογγολόπουλος

Πληροφορίες έκθεσης
Διάρκεια: Παρασκευή 9 Αυγούστου - Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου
Ώρες λειτουργίας: 19.00 – 23.00 καθημερινά


Και λίγα λόγια για το Κάστρο της Σίφνου

Το Κάστρο, ένας πανέμορφος οικισμός ιδιαίτερης οικοδομικής οχυρωματικής μεσαιωνικής δομής με τις σειρές των σπιτιών να σχηματίζουν τα αμυντικά τείχη, ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του νησιού.

Το Κάστρο της Σίφνου
Το Κάστρο της Σίφνου

Πρόκειται για το αρχαίο «Άστυ» που αναφέρει ο Ηρόδοτος και κατοικείται συνεχώς από το 3.000 π.Χ. έως σήμερα. Το ένδοξο παρελθόν και το παρόν, το παλιό και το σύγχρονο εναλλάσσονται συνεχώς μπροστά στα μάτια του επισκέπτη από την πρώτη στιγμή που περνάει κάτω από μία από τις έξι λότζιες (πύλες εισόδου) για να μπει στον οικισμό. Η αρχαία Ακρόπολη, οι ρωμαϊκές σαρκοφάγοι στα σοκάκια, οι επιτύμβιες στήλες, τα 20 εκκλησάκια του 16ου και 17ου αιώνα με τα διακοσμημένα δάπεδα, το αρχαιολογικό μουσείο, τα οικήματα με τις βενετσιάνικες επιγραφές και οικόσημα, τα καλαίσθητα, με χαλαρωτική ατμόσφαιρα μέρη για καφέ, ποτό ή γλυκό κάνουν το Κάστρο ένα μαγικό προορισμό.

Το εκκλησάκι Επτά Μάρτυρες, στο Κάστρο της Σίφνου
Το εκκλησάκι Επτά Μάρτυρες, στο Κάστρο της Σίφνου

Η θέα της θάλασσας, κυρίαρχη και επιβλητική, δημιουργεί μοναδικά κάδρα για φωτογραφίες αλλά και μόνιμη συντροφιά καθ' όλη τη διαδρομή του περιφερειακού μονοπατιού γύρω από τον οικισμό, όπου σε κάποιο σημείο το εκκλησάκι «Οι Επτά μάρτυρες» ξεπροβάλλει ξαφνικά μέσα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, θαρρείς και βρίσκεται στη μέση της θάλασσας, αποκομμένο από τον υπόλοιπο οικισμό.

Και όσες φορές κι αν το φωτογραφίσεις ποτέ δεν είναι αρκετές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ