Εικαστικα

Τα ελληνικά νησιά μετατρέπονται σε κόμικς

Η Καλντέρα, η Πορτάρα της Νάξου, οι Μύλοι της Μυκόνου και οι παραλίες της Πάρου μέσα από μία ποπ-αρτ ματιά

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
mpenoya_pare_3.jpg

Ο ζωγράφος Μπενουά Παρέ έρχεται στην Πάρο με μία ατομική έκθεση στην Kapopoulos Fine Arts Paros Gallery

Η ελληνική θάλασσα και τα νησιά της μεταμορφώνονται σε κόμικς μέσα από την ποπ-αρτ αισθητική του Μπενουά Παρέ. Ο γεννημένος στο Παρίσι ζωγράφος αφιέρωσε τον τελευταίο χρόνο στο να αποδώσει το κυκλαδίτικο τοπίο, που γνώρισε μέσα από ταξίδια του, ώστε να μας μεταφέρει σε γνώριμες - μεταπλασμένες - εικόνες αυτού από τις 6 μέχρι και τις 12 Αυγούστου, με την ατομική του έκθεση στην Kapopoulos Fine Arts Paros Gallery.  

mpenoya_pare_4.jpg


Μπαίνοντας στον εκθεσιακό χώρο της Πάρου, ταξιδεύουμε σε σοκάκια, κατάλευκα σπίτια και γραφικά καφενεδάκια, μέσα από την πολύχρωμη και αισιόδοξη ματιά του Παρέ. Ανάμεσά τους, και γνωστά αγαπημένα νησιωτικά ορόσημα, όπως η Καλντέρα, η Πορτάρα της Νάξου, οι Μύλοι της Μυκόνου, αλλά και οι πανέμορφες παραλίες της Πάρου.  

Η σειρά έργων του καλλιτέχνη, ο οποίος εδώ και χρόνια έχει πολιτογραφηθεί ως Έλληνας, βάζει πρωταγωνίστρια τη θάλασσα, η οποία πάντα συνυπάρχει με τα τοπία των νησιών. Ο Παρέ μοιάζει να ανέβηκε σε λόφους και υψώματα, για να αποθανατίσει τη νησιωτική γη από ψηλά, με φόντο το γαλάζιο της θάλασσας, αλλά και να μπήκε μέσα σε καράβια που προσεγγίζουν το λιμάνι, βάζοντας σε πρώτο πλάνο τη θάλασσα, με το νησί να αχνοφαίνεται στο βάθος.  

mpenoya_pare_2.jpg


Είναι η πρώτη φορά που ο ζωγράφος επιχείρησε να βάλει τα ποπ-αρτ στοιχεία της τέχνης του στο ελληνικό τοπίο, με τον ίδιο να σχολιάζει: «Αυτό που με απασχολεί τον τελευταίο χρόνο είναι να αποδώσω την ελληνική ομορφιά και το ελληνικό φως σε όλο τους το μεγαλείο, με τον δικό μου ποπ-αρτ τρόπο». 

Ποιος είναι ο Μπενουά Παρέ; 

Γεννήθηκε στο Παρίσι το 1961. Το 1986 μετακόμισε στην Ελλάδα όπου ακόμη ζει και εργάζεται. 

Μετά τις σπουδές του στο Παρίσι στη σχολή καλών τεχνών deCergy-Pontoise, Vald’Oise, εμπλούτισε τις γνώσεις του στις εικαστικές τέχνες μέσα από τα ταξίδια στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Στη συνέχεια σπούδασε ζωγραφική υπό την επίβλεψη του Νίκου Κεσσανλή στη Σχολή Καλών Τεχνών (1987-1992) από την οποία αποφοίτησε επιτυγχάνοντας  τον υψηλότερο βαθμό της Αθήνας 30/30. 

Πέρα από τη ζωγραφική, έχει ασχοληθεί με την τοιχογραφία, τη βυζαντινή τέχνη, γραφικές τέχνες, σκηνογραφία, πορτρέτα, τη διαφήμιση και την εικονογράφηση (βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες και το Διαδίκτυο). 

Από το 1998 έχει διοριστεί καθηγητής τέχνης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και έχει διδάξει στο γυμνάσιο της Αθήνας στα παιδιά του νοσοκομείου. 

Ως ζωγράφος έχει στο ενεργητικό του εννέα ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο Παρίσι. Έχει επίσης συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ολλανδία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ. 

mpenoya_pare_5.jpg


Περισσότερες Πληροφορίες

Εγκαίνια: 6 Αυγούστου, 21:00 

Ώρες λειτουργίας: 11:00-01:30 

Ποτάμι Νάουσα, Πάρος 

paros@kapopoulosart.gr 

www.kapopoulosart.gr 

www.benoitpare.com 

mpenoya_pare_6.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ