Εικαστικα

Κοινωνώ: Ένας νέος θεματικός κύκλος βάζει στο επίκεντρο την Τήνο

Οι τέσσερεις εποχές συναντάνε τα τέσσερα στοιχεία της φύσης

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
6.jpg

Η διοργάνωση «Κοινωνώ» έρχεται στο νησί της Τήνου για τέταρτη χρονιά με τον νέο ετήσιο θεματικό κύκλο «Τέσσερα (συν ένα) στοιχεία»

Το «Κοινωνώ» θα επιστρέψει στην Τήνο για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στις 19 Ιουλίου, για να φέρει την τέχνη στο νησί. Συγκεκριμένα, θα βρεθεί σε δύο διαφορετικούς χώρους διαφορετικής σημασίας τόσο για το νησί της Τήνου, όσο και για την διοργάνωση.

Οι εναρκτήριες δράσεις του θα ξεκινήσουν από την Βιοτεχνική Σχολή (Ευαγγελιστρίας 69), ένα από τα ιστορικότερα κτήρια του νησιού, που ιδρύθηκε το 1898 από τον Σύλλογο Κυριών «Ο Ευαγγελισμός». Σε αυτόν συναντάμε σημαντικά εκθέματα της παράδοσης του νησιού, όπως υφαντά, αργαλειούς και κουβαρίστρες.

Εκεί, στις 19 Ιουλίου στις 20:00 θα εγκαινιαστεί μία έκθεση των εικαστικών Χρήστου Αρτέμη και Βιβής Κασαρά, με τον τίτλο «Φόρεμα απάνεμα, κήπος ανοιχτός». Οι δύο καλλιτέχνες παρεμβαίνουν στον χώρο και μας παροτρύνουν προς μία ετερόχρονη αφήγηση και μία διαφορετική περιήγησή του, με μία μεγάλη τοιχογραφία που καλύπτει περιμετρικά την μεγάλη αίθουσα των αργαλειών, μία σειρά έργων από μολύβι, αλλά και μία κινητική κατασκευή εντός του μουσειακού χώρου.

7.jpg


Το ίδιο βράδυ θα πραγματοποιηθεί στη Βιοτεχνική Σχολή και μία γιορτή, με πρωταγωνιστές οχτώ μεταπτυχιακούς φοιτητές του τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας του ΕΚΠΑ και έξι φοιτητές του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ίδιου πανεπιστημίου. Οι πρώτοι θα παρουσιάσουν σε όσους βρίσκονται εκεί μία ηχητική εγκατάσταση που δημιούργησαν με βασική πηγή έμπνευσης τον ήχο των αργαλειών, ενώ οι δεύτεροι έχουν ετοιμάσει έργα-performances.

Οι εναρκτήριες δράσεις θα συνεχιστούν στις 21 Ιουλίου στις 21:00 εντός του Κήπου της Συκιάς (Καρόλου Βιτάλη), ένα έργο εν εξελίξει, το οποίο ο Χρήστος Αρτέμης εισήγαγε στο Κοινωνώ το 2018. Πρόκειται για ένα αυτοσχέδιο αίθριο, που προέκυψε από τα χαλάσματα ενός ελαιοτριβείου του 18ου αιώνα, του οποίου την κατεστραμμένη οροφή αντικαθιστούν σήμερα τα φυλλώματα τριών μεγάλων αγριοσυκιών.

2.jpg


Από τη μία, εκεί θα πραγματοποιηθούν δεκάδες δράσεις, performances και happenings, τα οποία θα επεκταθούν και στα γύρω κτήρια και τους δρόμους, ως μία μακροσκελής αυτοσχέδια παράσταση που θα διαρκέσει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Από την άλλη, εκεί θα πραγματοποιηθεί ένα ανοιχτό κάλεσμα σε καλλιτέχνες κάθε τέχνης και μέσου έκφρασης, αρχιτέκτονες, θεωρητικούς, ερευνητές, ανθρωπολόγους, εκπαιδευτικούς, περιβαλλοντολόγους, συλλόγους και ομάδες, ώστε να συμμετέχουν στον νέο ετήσιο κύκλο της διοργάνωσης, «Τέσσερα (συν ένα) στοιχεία», και να αναδείξουν μέσα από τις προτάσεις –έργα τους την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και τα χαρακτηριστικά της Τήνου.

Ο θεματικός αυτός κύκλος θα χωριστεί σε τέσσερεις μήνες των τεσσάρων εποχών (Ιανουάριο, Μάιο, Αύγουστο και Οκτώβριο), με τον καθένα τους να φιλοξενεί και μία από τις τέσσερεις διαφορετικές θεματικές-στοιχεία: τη φωτιά, το νερό, τον αέρα και τη γη. Αυτά τα ενώνει ένα πέμπτο ακόμα στοιχείο, ο χρόνος, ως εναλλαγή των εποχών, αλλά και ως ανθρώπινη παρέμβαση στο φυσικό και πολιτισμικό τοπίο.

5.jpg


Περισσότερες Πληροφορίες:
Ο Κήπος της Συκιάς και η έκθεση «Φόρεμα απάνεμα, κήπος ανοιχτός» θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι και τις 10 Σεπτεμβρίου.
Ωράριο: Κήπος της Συκιάς – 11:00 με 23:00, «Φόρεμα απάνεμα, κήπος ανοιχτός» - 10:30 με 14:30 και 19:00 με 21:30
Ιστοσελίδα|Facebook|Instagram 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έκθεση: Ραδιόφωνα του μεσοπολέμου και της κατοχής
Ραδιόφωνα του μεσοπολέμου και της κατοχής «ξαναζωντανεύουν»  σε μια ξεχωριστή έκθεση

Τι μας είπε ο συλλέκτης και συντηρητής Νίκος Λαμπράκης για την έκθεση που περιλαμβάνει ραδιόφωνα και συσκευές τηλεπικοινωνιών από τα χρόνια του μεσοπολέμου ως τα πιο πρόσφατα χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.