Εικαστικα

H Art Zone 42 στην Art-Athina

Με την ομαδική έκθεση «Eden Interrupted»

51224-191786.jpg
Ναταλία Δαμίγου - Παπώτη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
41095-87265.jpg

Η έκθεση που παρουσιάζει η γκαλερί Art Zone 42 στην Art-Athina 2013 κινείται γύρω από μία συγκεκριμένη θεματική, αυτή της Εδέμ. Oι επτά καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση δημιουργούν με κριτήριο τη θεματική αυτή, o κάθε καθένας παίζει τον ρόλο του και όλοι μαζί στο σύνολό τους κατασκευάζουν με τα έργα τους μια ιστορία με αρχή και τέλος.

«Τα έργα είναι επίκαιρα λόγω της θεματικής τους, της Εδέμ, που έχει ‘διακοπεί’ και λησμονηθεί και η οποία αποτελεί μια αλληγορία του προσωπικού παραδείσου του καθενός και κατ’ επέκταση της ίδιας της κοινωνίας», λέει η Τζωρτζίνα Θέου, επιμελήτρια της έκθεσης. «Αυτός ο παράδεισος έχει υποκατασταθεί προσωρινά από τη σκληρή πραγματικότητα της κρίσης, την οποία βιώνουν οι άνθρωποι καθημερινά.»

Στην ομαδική αυτή παρουσίαση συμμετέχουν με έργα τους οι καλλιτέχνες: Ρένα Αβαγιανού, Σμάρα Αγιακάτσικα, Χαράλαμπος Κατσατσίδης, Θοδωρής Λάιος, Πένη Μαναβή, Γιάννης Νομικός και Ηλίας Τσακμάκης. Οι δημιουργοί συνδιαλέγονται μεταξύ τους με διαφορετικά εκφραστικά μέσα, προσκαλώντας τον θεατή να περιηγηθεί ανάμεσα στα ερωτήματα και τις απορίες που εμφανίζει ένας εγκαταλελειμμένος, αλλά ποτέ λησμονημένος «κήπος της Εδέμ». www.artzone42.gr

n

Ρένα Αβαγιανού, Άνοιξη Ι, 2013, μεικτή τεχνική σε καμβά, 100 x 70 εκ.

Η Ρένα Αβαγιανού γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966, όπου ζει και εργάζεται. Κατά τα έτη 1984 – 1989 φοίτησε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου αποφοίτησε το 1991. Συνέχισε τις σπουδές της στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (1994 – 1998) στο εργαστήριο ζωγραφικής του Δ. Κοκκινίδη και χαρακτικής του Γ. Μήλιου, από όπου αποφοίτησε το 1999. Εργάστηκε ως αρχιτέκτονας και βιομηχανικός σχεδιαστής, ενώ απο το 1997 έως σήμερα εργάζεται και ως εκπαιδευτικός εικαστικών μαθημάτων. Είναι μέλος του International Dictionary of Αrtists 2011 (World wide Art books) και έχει διακριθεί στον διεθνή διαγωνισμό τεχνών “Premio Internationale Spoleto Festival art 2011” στην Iταλία, με βραβείο ζωγραφικής. Έχει λάβει μέρος σε επιλεγμένες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα ενώ έχει πραγματοποιήσει τέσσερις ατομικές. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.


n

Σμάρα Αγιακάτσικα, Unachievable path, 2012, Laser lambda C print, 40 x 60 εκ.

Η Σμάρα Αγιακάτσικα γεννήθηκε στη Ρόδο το 1954. Κατέχει πτυχίο Φωτογραφίας, Φωτογραφικής επικοινωνίας και Αρχιτεκτονικής εσωτερικών χώρων από την Ecole Nationale Supérieure des Arts Décoratifs του Παρισιού. Εργάσθηκε στο Παρίσι στα Pin-up studios, και μαθήτευσε ως βοηθός δίπλα στους φωτογράφους: Sarah Moon, Paolo Roversi, Oliv.Toscani και Peter Lindberg. Δίδαξε Φωτογραφία στα Τ.Ε.Ι. Αθήνας (1987), στην σχολή Focus (1990) και Διακόσμηση στο Κολλέγιο Αθηνών (1991-1997). Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Έχει πραγματοποιήσει έντεκα ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα, Πράγα και Παρίσι. Φωτογραφίες της υπάρχουν στο Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη και σε ιδιωτικές συλλογές.


n

Χαράλαμπος Κατσατσίδης, Liquid Middle, 2012, λάδι σε καμβά, 200 x 200 εκ.

Ο Χαράλαμπος Κατσατσίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Αποφόιτησε από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών το 1982. Έχει διακριθεί το 1983 με υποτροφία Ι.Κ.Υ. για τρία συνεχή χρόνια και με υποτροφία Ιδρύματος Κεφαλληνού, για ένα χρόνο . Το 1984 έλαβε πτυχίο στην Αισθητική Φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Diplôme d’Etudes Approfondies, Sorbonne, Paris I), ενώ για τα επόμενα τρία έτη (1984-87) συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές (Master of Arts) στο Royal College of Art του Λονδίνου. Έχει πραγματοποιήσει οκτώ ατομικές εκθέσεις σε γκαλερί της Αθήνας (Titanium Yiayianos Gallery, Gallery Batagianni, Gallery AΔ) και έχει παρουσιάσει μία ατομική έκθεση Βρυξέλλες (Art Base Gallery). Τα έργα που παρουσιάζονται στην Art Athina 2013, προέρχονται από τη συνέχεια της πρότασης ‘Βruxelles\ Athens- no concept\no ideology’. Έχει συμμετάσχει επίσης σε δεκάδες ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Βέλγιο, Αγγλια, Ρωσία και Σουηδία, ενώ έργα του βρίσκονται σε σημαντικές συλλογές. Το 2013 πρόκειται να παρουσιάσει τη δέκατη ατομική του έκθεση στην αίθουσα ART ZONE 42 στην Αθήνα.


n

Θοδωρής Λάιος, χωρίς τίτλο, 2011, μαρκαδόροι σε ξύλο, 125 x 255 εκ.

Ο Θοδωρής Λάιος γεννήθηκε το 1985 στην Αμφιλοχία. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με καθηγητές τους Ι.Ψυχοπαίδη και Τ. Πατρασκίδη, από όπου αποφοίτησε αριστούχος το 2009. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του έχει πραγματοποιήσει εκπαιδευτικά ταξίδια σε Νέα Υόρκη, Παρίσι, Βρυξέλλες και Άμστερνταμ, διευρύνοντας τους ορίζοντές του σχετικά με την εικαστική του τοποθέτηση. Φανερά επηρρεασμένος από την κουλτούρα της street art, τη γραφιστική τέχνη, τα κόμικ και ιαπωνικά anime, δημιουργεί κατ’ εξοχήν έργα μεγάλων διαστάσεων. Ο Θοδωρής Λάιος έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα και έχει λάβει μέρος στο Video Art Festival της Χαλκίδας το 2008 με δύο έργα του. Το 2009 έλαβε μέρος σε διαγωνισμό που οργάνωσε το Ταχυδρομικό Ταμιευτηρίο σε συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, με τίτλο ‘Κοινωνία Ευθύνης – Οικονομία και Περιβάλλον’, κερδίζοντας το 4ο βραβείο. Η πρώτη ατομική του έκθεση με τίτλο ‘Alienated Love’ παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο του 2013 στην γκαλερί ART ZONE 42.


n

Πένυ Μαναβή, χωρίς τίτλο, 2013, λάδι σε καμβά, 40 x 40 εκ.

Η Πένη Μαναβή γενήθηκε στη Σόφια της Βουλγαρίας το 1968 από Έλληνες γονείς. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Αποφοίτησε το 2004 με άριστα από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγητή τον Ι. Ψυχοπαίδη. Είναι επίσης πτυχιούχος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό στη Φυσική Ακτινοβολιών στο UCL του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, ενώ έχει πραγματοποιήσει έξι ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Σύρο και Μαδρίτη.


n

Γιάννης Νομικός, Meng, 2011, λάδι σε καμβά, 40 x 40 εκ.

Ο Γιάννης Νομικός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Μετέβη στη Νέα Υόρκη το 1974 για σπουδές ζωγραφικής, όπου φοίτησε στη Σχολή Art Students’ League μέχρι το 1981, ειδικευόμενος στο σχέδιο, στην προοπτική, στο χρώμα, στην ανατομία, με διάφορα υλικά, όπως πηλό, κάρβουνο, κεραμική, ακρυλικά, λάδι σε καμβά και τοιχογραφία. Από το 1978 εκθέτει στην γκαλερί LESLIE – LOHMAN της Νέας Υόρκης, ενώ το 1982 μεταβαίνει στη Σουηδία και κατόπιν στην Φιλανδία, εκθέτοντας στην γκαλερί URBAN του Ελσίνκι. Το 1985 επέστρεψε στη Νέα Υόρκη και εργάστηκε, ταξιδεύοντας παράλληλα και εκθέτοντας στην γκαλερί Medusa της Ρώμης, στο Βερολίνο και στο Παρίσι. Αποφάσισε να επαναπατριστεί στην Ελλάδα το 2001. Έκτοτε παρουσιάζει έργα του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.


n

Ηλίας Τσακμάκης, Enuma Elish, 2012, ψηφιακό κολάζ σε περγαμηνή, 30 x 20 εκ.

Ο Ηλίας Τσακμάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Σπούδασε στο Β’ Εργαστήριο Γλυπτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, από όπου αποφοίτησε το 2012 υπό την επίβλεψη του καθηγητή Γ. Λάππα. Κατά τη διάρκεια της φοίτησής του παρακολούθησε μαθήματα χαρακτικής, κεραμικής, σκηνογραφίας, φωτογραφίας και σύγχρονων πολυμέσων. Είναι επίσης απόφοιτος του τμήματος Χημείας του κλάδου Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει συμμετάσχει σε πέντε ομαδικές εκθέσεις σε επιλεγμένες γκαλερί και χώρους τέχνης στην Αθήνα.

Info: Art-Athina, 16-19/5, Κλειστό Π. Φαλήρου (Tae Kwon Do), Ολυμπιακά Ακίνητα, Μωραϊτίνη 2, 17561 Π. Φάληρο (Απέναντι από τα Village Cinemas Π. Φαλήρου) Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη 16, 19:00 - 22:30 Εγκαίνια (είσοδος μόνο με πρόσκληση)/ Παρασκευή 17, 14:00 - 21:00/ Σάββατο 18, 12:00 - 21:00/ Κυριακή 19, 12:00 - 21:00. www.art-athina.gr

Η A.V. είναι Χορηγός Επικοινωνίας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ