Εικαστικα

Ένα τσίρκο που δεν έχεις ξαναδεί

H κοινότητα Baraka που ζει σε τροχόσπιτα και γυρνά τον κόσμο, έκανε στάση στην Ελευσίνα. Είδαμε από κοντά πόσο διαφέρει η παράστασή τους

343034-713219.jpg
Νίκος Μενουδαράκος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
barak_01_dsc00518.jpg
Φωτογραφία: Νίκος Μενουδαράκος

Δεν θυμάμαι να είχα πολλές ευκαιρίες να παρακολουθήσω «σύγχρονο τσίρκο». Κι όμως το κατάφερα στην Ελευσίνα. Ίσως ουσιαστικά να μην ήξερα και τι ακριβώς είναι, μιας και στο μυαλό μας έχουμε μόνο την εικόνα των ζώων – καλλιτεχνών, των ζογκλέρ και των επικίνδυνων ακροβατών. Έτσι βρέθηκα στην Ελευσίνα εκεί που έχει στήσει μια κλασσική τέντα το γαλλικό Cirque Baraka που φιλοξενείται από την Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.

barak_02_dsc00406.jpg
Φωτογραφία: Νίκος Μενουδαράκος

Μία κοινότητα 14 ανθρώπων (καλλιτέχνες, τεχνικοί, σκηνοθέτης, μάγειρας, υπεύθυνος επικοινωνίας κλπ.) από Γαλλία και Ιταλία, για τους οποίους η Ελευσίνα αποτέλεσε μια σημαντική στάση σε ένα οδοιπορικό που έχουν ξεκινήσει με τη σκηνή τους στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο, από τη Δύση μέχρι την Ανατολή και η οποία θα ολοκληρωθεί το Μάιο του 2018.

Σε μια αόριστη, διαχρονική, αστεία, ποιητική τέντα, δύο τεχνικοί, τέσσερις ακροβάτες, ένας χορευτής, ένας τραγουδιστής και ένας μουσικός βρίσκονται πάνω στη σκηνή. Χρησιμοποιούν στοιχεία τσίρκου, χορού, ζωντανής μουσικής και δραματουργίας, σωματικού θεάτρου, εναέριας και επίγειας ακροβατικής.
barak_06_dsc00459.jpg
Φωτογραφία: Νίκος Μενουδαράκος

Κεντρικό στοιχείο της σκηνογραφίας και της παράστασης, ένας τοίχος που μετατρέπεται σε διάφορους χώρους – από φυλακή μέχρι κρεβατοκάμαρα – γίνεται η μεταφορά για τους φυσικούς και διανοητικούς τοίχους που οικοδομούμε, για τους διαχωρισμούς, τις διακρίσεις και το μίσος από τη μία πλευρά, αλλά και την υπέρβαση των συνόρων – φυσικών και διανοητικών – τη συνύπαρξη και την αγάπη από την άλλη.

Για την ομάδα Baraka ο προβληματισμός αναφορικά με τα τείχη που οικοδομούμε ή γκρεμίζουμε, αναφορικά με τα σύνορα και την υπέρβασή τους, δεν είναι απλώς η θεματική μας παράστασης, αλλά τρόπος ζωής. Οι Baraka δεν είναι απλώς μία ομάδα 14 καλλιτεχνών και τεχνικών. Είναι μία κοινότητα 14 ανθρώπων που μαζί με τα παιδιά τους, τη δασκάλα των παιδιών, το μάγειρα, διασχίζουν την Ευρώπη και τη Μεσόγειο, προκειμένου να γνωρίσουν από κοντά και να συνδεθούν με την κουλτούρα και την καθημερινότητα των ανθρώπων στις διαφορετικές πόλεις και χώρες αυτής της περιοχής.

Σε κάθε στάση τους, ξαναχτίζουν από την αρχή μία εφήμερη γειτονιά με τα τροχόσπιτά τους, το σχολείο τους, την κουζίνα και την τραπεζαρία τους και βέβαια, το θέατρό τους, που βρίσκεται στο κέντρο της όλης δραστηριότητάς και είναι το σημείο – φυσικό και διανοητικό – σύνδεσής τους με την τοπική κοινότητα της πόλης στην οποία κάθε φορά εντάσσονται. Γιατί αυτή είναι η δύναμη και η ουσία της τέχνης και του πολιτισμού. Είναι το φυσικό και διανοητικό σημείο συνάντησης, γνωριμίας και συνύπαρξης μιας κοινότητας, μιας πόλης, μιας κοινωνίας.

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, μπορεί η τέχνη και ο πολιτισμός να αποκτήσουν κεντρικό ρόλο και να λειτουργήσουν ως χώρος συνύπαρξης της διαφορετικότητας. Πρόκειται στην ουσία για το κεντρικό ερώτημα που θέτει η πρόταση της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021.   

Οι παραστάσεις ξεκίνησαν στις 16 Δεκεμβρίου 2017 και θα διαρκέσουν ως τις 21 Ιανουαρίου 2018 στο χώρο απέναντι από την Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου.

Εισιτήρια: €10 (γενική είσοδος), €8 (φοιτητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ), €5 (παιδιά ηλικίας κάτω από 12 ετών)

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις μπορείτε να καλέσετε στα τηλέφωνα 210 553 7206, 693 688 7449 και 697 335 8588 ή στο viva.gr.

Επίσης πληροφορίες και στην ιστοσελίδα: www.cirquebaraka.com

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ