Εικαστικα

Ένας κόσμος φαντασίας στην Πειραιώς

Pop έργα στο Μουσείο Μπενάκη που τιμά τον ξεχωριστό καλλιτέχνη Χρίστο Πετρίδη

133065-302720.jpg
Μαρίνα Μπουκουμάνη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
325020-670314.jpg

«Ένας φαντασιακός κόσμος 1958-2013» είναι ο τίτλος της έκθεσης του Χρίστου Πετρίδη, του Κύπριου καλλιτέχνη που έφυγε απροσδόκητα από τη ζωή το 2013. Σε συνεργασία με το Σπίτι της Κύπρου, το Μουσείο Μπενάκη επιστρέφει στο έργο του με μία έκθεση φόρο τιμής σε έναν άνθρωπο που τελείωσε νωρίς τη δημιουργική του πορεία.

Χωρίς τίτλο, 1989 

Ο Χρίστος Πετρίδης που αποφοίτησε με διάκριση από την Ακαδημία Καλών Τεχνών Μινέρβα της Ολλανδίας είχε συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις σε Ελλάδα και Κύπρο από το 1983, ενώ αρκετά έργα του βρίσκονται σε μουσεία, δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία.

Χωρίς τίτλο, 1990

Με επιμελητή, τον ιστορικό τέχνης Σταύρο Καβαλλάρη, η έκθεση αφηγείται τις ιδέες του καλλιτέχνη στη δημιουργία ενός δικού του κόσμου που ενώνονται διαφορετικά θεματικά στοιχεία μεταξύ τους , ταξιδεύοντας το κοινό σε έναν φανταστικό κόσμο με στοιχεία πουαντιγισμού και μετα-pop αναφορές. Ο επιμελητής Σταύρος Καβαλλάρης αναφέρει στον κατάλογο τη έκθεσης:

Χωρίς τίτλο, 1994 

«Στις μέρες μας, το έντονα προσωπικό και ποιητικό ιδίωμα του Χρίστου Πετρίδη διαφαίνεται ακόμα πιο απόμακρο από τις σύγχρονες καταστάσεις, οι οποίες ενδίδουν περισσότερο στην αισθαντικότητα από ό,τι στο ποιητικό συναίσθημα. Στην έμπνευση και θεματολογία του, ο Πετρίδης διεγείρει την επικρατούσα ένταση, όπως αυτή διαμορφώνεται από τις κοινωνικές και πολιτιστικές νόρμες, ανάμεσα στο προσωπικό αξίωμα για αυτονομία και τη συνειδησιακή υποταγή του ατόμου, εξυφαίνοντας αποφασιστικά, κατ’ αυτόν τον τρόπο, την ανθρώπινη υπόσταση. Εάν υπάρχει μια αλληγορία στο έργο του Πετρίδη, είναι σίγουρα αυτή της απόδρασης στο φαντασιακό, όπου η ανθρώπινη ύπαρξη προσπαθεί να αυτο-διαχειριστεί, καθώς και να επιβληθεί στην κουλτούρα της οποίας είναι μέλος…».

Χωρίς τίτλο, 2003 

«...Καθ’ όλο το σύνολο του έργου του, ο Πετρίδης ερμηνεύει την αρχέγονη φαντασίωση, πιθανόν όσο παλιά όσο και η ανθρώπινη κουλτούρα, της ατομικής φιλοδοξίας για ψυχολογική, κοινωνική και πνευματική πλήρωση κατά τη διάρκεια της ζωής. Έτσι, δημιουργώντας έναν κόσμο καινούριο, έρχεται αντιμέτωπος με τα ίδια του τα κριτήρια και αποκλίσεις, ενώ η αντιμετώπισή του αυτή μετουσιώνεται σε μια λυρική διαδρομή αμφίσημης ροής, φωτός και απόσκιου, ενστίκτου και διορατικότητας...».

Χωρίς τίτλο, 2003 

Η έκθεση πραγματοποιείται με τη στήριξη της Εταιρείας Φίλων του Κυπριακού Πολιτιστικού Κέντρου «Το Σπίτι της Κύπρου» και των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ συνοδεύεται κι από έναν δίγλωσσο κατάλογο στα ελληνικά και τα αγγλικά. Τα κείμενα υπογράφουν η Μορφωτικός Σύμβουλος της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας Μαρία Παναγίδου, η δημοσιογράφος Ντόση Ιορδανίδου και ο επιμελητής Σταύρος Καβαλλάρης.

«MidnightChair», 2005

Χωρίς τίτλο, 2005 

Χρίστος Πετρίδης


Info: 22 Σεπτεμβρίου-13 Νοεμβρίου 2016, Μουσείο Μπενάκη-Κτήριο Πειραιώς, Πειραιώς 138 & Ανδρόνικου, Πέμπτη, Κυριακή: 10.00-18.00, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-22.00, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη: Κλειστά

Τιμή εισιτηρίου έκθεσης: € 7 I Τιμή μειωμένου εισιτηρίου: €3,5 I Τιμή ενιαίου εισιτηρίου: Έκπτωση 20% επί του συνολικού κόστους των εισιτηρίων όλων των εκθέσεων κατά την ημέρα επίσκεψης. 

Κεντρική φωτογραφία: Χωρίς τίτλο, 2001   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ