- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Όταν ο Νίκος Φλώρος συνάντησε τον Ελ Γκρέκο
Η έκθεση «Φως στο σκοτάδι» στο Κρατικό Μουσείο του Ελ Γκρέκο, στο Τολέδο της Ισπανίας
Για πρώτη φορά στην ιστορία του το Κρατικό Μουσείο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (Museo del Greco) στο Τολέδο της Ισπανίας, φιλοξενεί έργα σύγχρονης τέχνης δίπλα στις αυθεντικές δημιουργίες του μεγάλου Κρητικού ζωγράφου. Η μεγάλη τιμή γίνεται στο πρόσωπο του διεθνώς αναγνωρισμένο Ελληνα γλύπτη Νίκου Φλώρου, ο οποίος παρουσιάζει στο διάσημο Μουσείο-κατοικία του Ελ Γκρέκο πέντε γλυπτές δημιουργίες του, μεγάλων διαστάσεων, εμπνευσμένες από το έργο του Θεοτοκόπουλου.
Ο πολυβραβευμένος Έλληνας γλύπτης ανασύνθεσε κορυφαία έργα του Γκρέκο χρησιμοποιώντας με σπάνια επιδεξιότητα ένα σύγχρονο υλικό, το χρωματιστό αλουμίνιο. Από αυτό το υλικό φιλοτέχνησε πέντε ψηφιδωτούς ανάγλυφους πίνακες, προσεγγίζοντας με ιδιαίτερο σεβασμό το πρωτότυπο έργο του Θεοτοκόπουλου ως προς τη γεωμετρική σχηματοποίηση και τη χρήση των χρωμάτων.
Τα πέντε έργα του Νίκου Φλώρου στην έκθεση είναι τα εξής:
«Ανάσταση του Ιησού Χριστού» (διαστάσεις 4,5μ Χ 3m)
«Διαμερισμός των ιματίων του Ιησού Χριστού» (5,5μ. Χ 3μ.)
« Σταύρωση του Ιησού» (3μ.Χ 2μ.)
«Αποκαθήλωση» ( 2μ.Χ3μ.) .
«Πορτρέτο του Ελ Γκρέκο» (1,10μ. επί 80μ.)
Με τον τίτλο «Φως στο Σκοτάδι» η έκθεση εγκαινιάστηκε στις 11 Νοεμβρίου 2015, στο Κρατικό Μουσείο του Ελ Γκρέκο, στο Τολέδο, μετά από πρόσκληση του υπουργείου Πολιτισμού της Ισπανίας και της διεύθυνσης του Μουσείου. Θα διαρκέσει έως τις 10 Ιανουαρίου 2016. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία και συνοδεύτηκαν από εγκωμιαστικά σχόλια που αποτυπώθηκαν στα ρεπορτάζ του ισπανικού Τύπου, τηλεοπτικού, έντυπου και ηλεκτρονικού. Η έκθεση συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας, του υπουργείου Πολιτισμού της Ισπανίας, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, της ελληνικής Πρεσβείας στην Ισπανία, της UNESCO και του Ιδρύματος κατά του Καρκίνου του Εγκεφάλου «George Best Costacos». Ο επίσημος χορηγός μεταφοράς των έργων είναι η Ελληνική εταιρία Eurotrans, εκ μέρους του κ. Ευθύμιου Πάντζιου.
«Σήμερα πραγματοποιώ ένα παιδικό μου όνειρο. Να παρουσιάσω έργα μου δίπλα στα έργα του μεγάλου Δασκάλου. Το Τολέδο πρόσφερε στον Γκρέκο τα μέσα να αναπτύξει την τέχνη του. Είναι σημαντικό για εμάς τους καλλιτέχνες να ανακαλύψουμε το δικό μας Τολέδο», σχολίασε ο Νίκος Φλώρος.
«Χρειάστηκαν 400 χρόνια για να "συναντηθεί" ο Ελ Γκρέκο με ένα σύγχρονο Ελληνα Καλλιτέχνη», σημείωσε ο Έλληνας πρέσβης κ. Νικόλαος Πάζιος.
Η παρουσίαση των έργων του Νίκου Φλώρου στο Μουσείο Ελ Γκρέκο στο Τολέδο αποτελεί συνέχεια της μεγάλης επιτυχίας που σημείωσε η έκθεση του στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, στη Ρόδο (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2015) αλλά και των εκθέσεων του που πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη. Το έργο του Ελληνα γλύπτη έχει κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση με πολλές διακρίσεις και δημοσιεύματα στα μεγαλύτερα και εγκυρότερα ειδησεογραφικά πρακτορεία και έντυπα του πλανήτη (Itar-Tass, Fashion TV, Reuters, BBC, Sky News, ABC News, New York Times, Vogue, W, Associated Press, La Republica, International Wall Street, Getty images κ.α.)
Ο Νίκος Φλώρος σε όλες τις εκθέσεις του πλαισιώνεται από μόνιμη ομάδα συνεργατών: τον επιμελητή (curator) Αριστοτέλη Καραντή, την διευθύντρια εκθέσεων Τζούλια Συσάλοβα, τον φωτογράφο Ηλία Διαμαντάκο και την pr manager του Νίκου Φλώρου στην Αμερική, Ντόρα Ζιόνγκας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο ζωγράφος παρουσιάζει παράλληλα τις εκθέσεις «Κλεμμένος Πειρατής» και «Beauty and Blue» στην Kapopoulos Fine Arts και στο «Πάτμιον» Πνευματικό Κέντρο.
Η πρώτη Cycladic Biennale ανοίγει τον διάλογο ανάμεσα στη σύγχρονη τέχνη, τη μνήμη και τον νησιωτικό χώρο, μετατρέποντας το νησί σε έναν ανοιχτό εκθεσιακό χάρτη
Η έκθεση Jeux des Échos παρουσιάζεται στην Galerie Basia Embiricos, στο Marais, στο πλαίσιο του Paris Design Week 2026
Η Κατερίνα Χάρου παρουσιάζει την έκθεση Studio per l'Eternità στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων, σε επιμέλεια της Μαρίας Κασιμάτη Τσούτσια
Ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής δεν αφηγείται ιστορίες άλλων, αλλά επιμελείται το ίδιο του το βλέμμα: τις εμμονές, τις επιστροφές και τις αγάπες που το διαμόρφωσαν.
46 καλλιτέχνες από 10 διαφορετικές χώρες της υφηλίου, θα φωτίσουν τα ζητήματα του σύγχρονου κόσμου, μετατρέποντάς τα σε μια εμπειρία συλλογικού στοχασμού, ενσυναίσθησης και θεραπείας
Έξι νέοι καλλιτέχνες καλούνται να δημιουργήσουν έργα για την καλοκαιρινή ραστώνη στην έκθεση «Midsummer Party: Reflections on Space and Time — Don’t Ask Me Why»
Διεθνής τιμή για τον επιδραστικό καλλιτέχνη σε ειδική τελετή στο Κονσερτχεμπάου του Άμστερνταμ
H Μαργαρίτα Αθανασίου, η Βαλίνια Σβορώνου, η Σοφία Κουλουκούρη, ο Κοσμάς Νικολάου, η Βέρα Χοτζόγλου και ο Κωνσταντίνος Δουμπενίδης μιλούν στην ATHENS VOICE
Ένας εικαστικός διάπλους ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το μυθικό και το καθημερινό, το εθνικό και το παγκόσμιο
Η ατομική της έκθεση παρουσιάζεται στο Παλαιό Σχολείο του Κάστρου, στη Σίφνο
Από το «It's Greek to me» στην αναγέννηση των ελληνικών γραμμάτων στη Δύση
Ο Απόστολος Τσορφόλιας και ο Βασίλης Χριστοδούλου μιλούν για κοινή εικαστική δράση «Σκαλωσιά» στο χώρο της Νοταρά 44
Σύγχρονη τέχνη σε ένα παραδοσιακό σπίτι στον οικισμό Σαν Μιχάλη
Εικαστική έκθεση εμπνευσμένη από την Οδύσσεια του Christopher Nolan
Μια βόλτα στο κέντρο χρειάζεται και μια μικρότερη ή μεγαλύτερη δόση... τέχνης
Η εικαστικός και επιμελήτρια εκθέσεων μίλησε στην ATHENS VOICE για το κανάλι της στο YouTube
Εγκαινιάζεται στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας την Τετάρτη 22 Ιουλίου
Από τις πνευματιστικές συνεδρίες του 1900 μέχρι το TikTok του 2026, η ιστορία της Χίλμα αφ Κλιντ μοιάζει πιο σύγχρονη από ποτέ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.