Δεν ήταν η πρώτη φορά που αστρονομικές προσφορές κατατέθηκαν για την απόκτηση ενός πίνακα ζωγραφικής. Με αφορμή την εκτίναξη της «χρηματιστηριακής» αξίας που σημείωσε στις 3 Μαΐου η «Κραυγή» του νορβηγού εξπρεσιονιστή Edvard Munch (1863-1944), αγγίζοντας τα 119.9 εκατομμύρια δολάρια, δείτε άλλα παραδείγματα για να μείνετε εμβρόντητοι.
The Card Players - Paul Cézanne, 1890-1892
Οι «Χαρτοπαίκτες» του γάλλου ζωγράφου Paul Cézanne (1839-1906) βρέθηκαν στο εμιράτο του Κατάρ έναντι 250 εκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο Φεβρουάριο. Ένα από τα πέντε έργα της σχετικής σειράς, το οποίο μέχρι πρότινος άνηκε στο διάσημο έλληνα εφοπλιστή Γιώργο Εμπειρίκο.
No. 5,1948 - Jackson Pollock, 1948
Στην ιδιοκτησία του χολιγουντιανού γκουρού David Geffen, ο πίνακας του Αμερικάνου Jackson Pollock (1912-1956) άλλαξε χέρια υπό το δέλεαρ των 150 εκατομμυρίων δολαρίων καταλήγοντας στον μεξικάνο επιχειρηματία David Martinez. Το έργο “No 5,1948” αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες σε διαστάσεις δημιουργίες του αφηρημένου εξπρεσιονιστή που σήμερα οι τεχνοκριτικοί θεωρούν ως τον πιο επιδραστικό εικαστικό των ΗΠΑ.
Woman III - Willem De Kooning, 1952-1953
Άλλαξε πολλές φορές χέρια έναντι αδρών προσφορών και το 2006 το ποσό των 137, 5 εκατομμυρίων δολαρίων ήταν η καταληκτική ταρίφα για μια από τις πιο χαρακτηριστικές μεταπολεμικές δημιουργίες του δανού καλλιτέχνη Willem De Kooning (1904-1997). Από τα χέρια του David Geffen (πάλι αυτός) σε εκείνα του δισεκατομμυριούχου hedge funder Steven A.Cohen.
Portrait Of Adele Bloch - Bauer-Gustav Klimt, 1912
Υπάρχει και άλλη Adele. Σε μια χρόνια διαμάχη δικαιωμάτων μεταξύ της αυστριακής κυβέρνησης και της ανιψιάς της Adele Bloch-Bauer, η διάσημη προσωπογραφία που ζωγράφισε ο Gustav Klimt (1862-1918) κατέληξε στο μεγιστάνα της Cosmetics Ronald S.Lauder. Τα λεφτά ήταν πολλά, 135 εκατομμύρια δολάρια για την ακρίβεια. Και η θέληση για την «οικειοποίηση» ενός από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους του εικαστικού ρεύματος της Απόσχισης μεγάλη.
Nude, Green, Leaves, And Bust - Pablo Picasso, 1932
Ο πιο πρόσφατος αγοραστής του εν λόγω πίνακα προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, αλλά δε δίστασε να διαθέσει 106,5 εκατομμύρια δολάρια του 2010 προς τέρψη της συλλεκτικής του βουλιμίας. Ένας Picasso στο σπίτι ήταν πάντα ζήτημα για τους hardcore γιάπηδες. Η τιμή εκκίνησης είχε οριστεί στα 58 εκατομμύρια, το σιρκουί των προσφορών ήταν ανεξέλεγκτο και ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του πίνακα, Frances Brody, αύξησε τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς με αρκετά μηδενικά.
Portrait Of Dr. Gauchet - Vincent Van Gogh, 1890
Ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 1890 και αποτελεί ένα από τα μεγαλουργήματα του ολλανδού δημιουργού. Το πορτρέτο του θεραπευτή Gauchet που φρόντιζε τον Vincent Van Gogh (1853-1890) μέχρι και έξι βδομάδες πριν την αυτοκτονία του αποτιμήθηκε στα 82 εκατομμύρια δολάρια.
At The Moulin De La Galete - Pierre-Auguste Renoir, 1876
Ο ιάπωνας κροίσος Ryoei Saito έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αποκτήσει την αναπαράσταση ενός συνηθισμένου κυριακάτικου απογεύματος στο Παρίσι. Και το 1990 ξόδεψε 78,1 εκατομμύρια δολάρια εκτιμώντας το ιμπρεσιονιστικό ύφος του γάλλου ζωγράφου Pierre-Auguste Renoir (1841-1919).
Boy With A Pipe - Pablo Picasso, 1905
2004 και ο οίκος Sotheby’s θα δημοπρατήσει τον πίνακα “Boy With A Pipe”, που φιλοτέχνησε ο Picasso σε ηλικία 24 ετών, καταλήγοντας στην τιμή αγοράς των 70 εκατομμυρίων δολαρίων.
Dora Maar Au Chat - Pablo Picasso, 1941
Ένας ακόμα ανώνυμος συλλέκτης, ένας ακόμα Picasso σε κάποια ιδιωτική συλλογή, μια ακόμα στιγμή που οι πινελιές του διάσημου εικαστικού ανέβασαν τον φιλότεχνο τζόγο. 92,5 εκατομμύρια δολάρια, έτος 2006.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To έργο επανεμφανίστηκε μετά από 120 χρόνια
Η Ρεβέκκα Καμχή γράφει για τη γνωριμία της με τον καλλιτέχνη Κωνσταντίνο Κακανιά και για την αναδρομική του έκθεση στην γκαλερί της
Ένα έργο Τέχνης που απεικόνιζε τη ζωή σε ένα χαρέμι απομακρύνθηκε από έκθεση στο Αραβικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Κατάρ
180 εκθέματα παρουσιάζονται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, πολλά από τα οποία φεύγουν για πρώτη φορά από την έδρα τους και ταξιδεύουν στην Αθήνα
Ένα φαινόμενο που η παρουσία του μεταξύ ψηφιακού κόσμου και αληθινών γειτονιών καταργεί τα όρια μεταξύ κατασκευασμένου και υπαρκτού
Εγκαίνια για την έκθεση στις 19 Δεκεμβρίου
Κάθε έργο είναι ένα ταξίδι δημιουργίας, που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και ανοίγει παράθυρα σε νέες αντιλήψεις
Τι θα δούμε σε χώρους τέχνης και γκαλερί
Celestial Bodies Guide Us Through Dark Times σημαίνει ελπίδα, καλοσύνη, διαρκής αναζήτηση, κατανόηση και αποδοχή
Ο πίνακας είχε πουληθεί το 1890 σε ιδιώτη και είχε εξαφανιστεί
Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί μόλις έξι αυθεντικές φωτογραφίες του γάλλου ποιητή
Δυο εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, μια έκθεση φωτογραφίας και ντοκιμαντέρ και ένα μεγάλο αφιέρωμα στη Τζούλια Δημακοπούλου
Μια σπουδαία έκθεση που περιλαμβάνει πάνω από 140 αδημοσίευτα ζωγραφικά έργα του
Μιλήσαμε με το ζευγάρι καλλιτεχνών που εκθέτουν για πρώτη φορά μαζί
Η αναδρομική του έκθεση «Shut your eyes and see» στο Μουσείο Β. & Ε. Γουλανδρή είναι γεμάτη φως, neon και κρυφά ή φανερά μηνύματα
Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα έργα του που για δεκαετίες ήταν κρυμμένο
Εστιάζει στη σχέση του με τη γαλλική πρωτεύουσα και την περίοδο που συναντήθηκε με τους Τζιακομέτι και Πικάσο
Η έκθεσή της Terra Cognita είναι ένα προσκύνημα σε άγνωστους τόπους
Όλοι οι καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες έχουν εκπροσωπηθεί με έργα τους
Μέσα από τα έργα, καλλιτέχνες και επιστήμονες εμβαθύνουν σε πολλά ζητήματα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.