- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Προσκύνημα στο Βυζαντινό Μουσείο
Προσκυνητάρια των Ιεροσολύμων και η Ανάληψη του Ρουμπλιόφ από τη Μόσχα σε δύο εκθέσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο
Οι λάτρεις της βυζαντινής και χριστιανικής τέχνης που θα βρεθούν στο κέντρο της πόλης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, θα καταφύγουν για περιήγηση στη Βασιλίσσης Σοφίας. Στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο φιλοξενούνται μέχρι τον Σεπτέμβριο σπάνια εκθέματα από τους Αγίους Τόπους και τη Μόσχα, μία μοναδική ευκαιρία αναδρομής στον πολιτισμό της θρησκευτικής παράδοσης.
Η έκθεση «Ιερά Γεωγραφία. Προσκυνητάρια των Αγίων Τόπων (17ος-19ος αι.)» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο παρουσιάζει το προσκύνημα στους Αγίους Τόπους, το θρησκευτικό φαινόμενο που ξεκίνησε από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια και διαδόθηκε μέσω του χριστιανισμού και την ίδρυση μεγαλοπρεπών ναών στην Ιερουσαλήμ και την Αγία Γη. Η έκθεση αφορά περισσότερο στη νεότερη εποχή (17ος-19ος αι.), τότε που το Πατριαρχείο και τα μετόχια Ιεροσολύμων σε συνδυασμό με την προαιρετική χρηματική συνεισφορά συνέβαλαν σημαντικά στην ανάπτυξη του προσκυνηματισμού.
Προσκυνητάριο των Αγίων Τόπων
Παρουσιάζεται το ταξίδι στην Αγία Πόλη των Ιεροσολύμων που αποτελεί το μεγαλύτερο λατρευτικό μνημείο του χριστιανισμού, όπου το ταξίδι αυτο προβάλλεται μέσα από εικονογραφημένα και χειρόγραφα έντυπα, προσκυνητάρια των Αγίων Τόπων, δηλαδή ταξιδιωτικούς οδηγούς που απευθύνονται στους ορθόδοξους χριστιανούς, όπου παρουσιάζεται ο επίγειος βίος του Χριστού.
Ο Γεώργιος Λαμπάκης με τη σύζυγό του Ευθαλία στον Ιορδάνη ποταμό, κατά την περιοδεία τους στους Αγίους Τόπους, Ιστορικά και Φωτογραφικά Αρχεία ΒΧΜ
Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να παρατηρήσει χαρακτικά της εικονογράφησης των προσκυνηταριών του 18ου, τα οποία φανερώνουν την Ιερά Γεωγραφία των Αγίων Τόπων, ενώ παράλληλα παρουσιάζεται και η περιοδεία-προσκύνημα του Γεωργίου Λαμπάκη στους Αγίους Τόπους το 1905, ως ένα από τα νεότερα παραδείγματα προσκυνηματικού ταξιδιού. Το βίντεο της ισραηλινής φωτογράφου Dafna Tal, αποτυπώνει τον προσκυνητισμό στις μέρες μας με μία σύγχρονη ματιά στα προσκυνήματα των Αγίων Τόπων ως μαρτυρία πίστης και αφοσίωσης κάθε Χριστιανού ανεξαρτήτως δόγματος.
Εικόνα της Ανάληψης, Αντρέι Ρουμπλιόφ
Το ίδιο χρονικό διάστημα φιλοξενείται επίσης στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο η εικόνα της Ανάληψης του σημαντικού Ρώσου αγιογράφου Αντρέι Ρουμπλιόφ από την Πινακοθήκη Τρετιακόφ στη Μόσχα και αποτελεί πρόδρομο δυο εκθέσεων που θα παρουσιαστούν στο μουσείο το φθινόπωρο του 2016 στα πλαίσια το αφιερώματος «Ελλάδα-Ρωσία 2016».
Η εικόνα της Ανάληψης φιλοτεχνήθηκε τον 15ο αιώνα με στόχο να αποτελέσει μέρος του τέμπλου του Καθεδρικού ναού της Κοίμησης στο Βλαντίμιρ και σήμερα αποτελεί μια από τις πέντε σωζόμενες εικόνες του τέμπλου και ξεχωρίζει για τις κλασικές αναλογίες των μορφών, τις σύνθετες και λεπτές φωτοσκιάσεις των προσώπων, την κομψότητα του σχεδίου και τους πλούσιους θεολογικούς συμβολισμούς.Στο πλαίσιο της έκθεσης της εικόνας της Ανάληψης παρουσιάζονται επίσης πέντε εκκλησιαστικά σκεύη και τετραευάγγελα του 18ου αι., αφιερώματα της Αικατερίνης Β΄ της Ρωσίας στην ελληνική κοινότητα του Λιβόρνο.
Ο Αντρέι Ρομπλιόφ υπήρξε όσιος, μοναχός αγιογράφος και αποτέλεσε σύμβολο για την ορθόδοξη ρωσική τέχνη. Αγιοποιήθηκε το 1988 και έμεινε στην ιστορία ως ο δημιουργός της εικόνας της Αγίας Τριάδος, γνωστής ως Φιλοξενία του Αβραάμ και εντάσσεται στα αριστουργήματα της παλαιορωσικής τέχνης του 15ου αιώνα. Το έργο του συγκαταλέγεται σήμερα ανάμεσα στα πιο λαμπρά δείγματα ρωσικής αγιογραφίας.
Info: «Ιερά Γεωγραφία.Προσκυνητάρια των Αγίων Τόπων(17ος-18ος αι.)», έως 4 Σεπτεμβρίου 2016/ «H εικόνα της Ανάληψης του Αντρέι Ρουμπλιόφ» έως το Σεπτέμβριο του 2016 (ξεναγήσεις πραγματοποιούνται την Πέμπτη 14, 21 και 28 Ιουλίου στις 12.00)
Οι ξεναγήσεις προσφέρονται δωρεάν ─ απαιτείται αγορά εισιτηρίου. Δηλώσεις συμμετοχής Δευτέρα - Παρασκευή 09:00-15:00 στα τηλέφωνα 2132139570 ή 2132139511.
Bυζαντινό και Χριαστιανικό Μουσείο, Βασιλίσσης Σοφίας 22, 2132139572
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To έργο επανεμφανίστηκε μετά από 120 χρόνια
Η Ρεβέκκα Καμχή γράφει για τη γνωριμία της με τον καλλιτέχνη Κωνσταντίνο Κακανιά και για την αναδρομική του έκθεση στην γκαλερί της
Ένα έργο Τέχνης που απεικόνιζε τη ζωή σε ένα χαρέμι απομακρύνθηκε από έκθεση στο Αραβικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Κατάρ
180 εκθέματα παρουσιάζονται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, πολλά από τα οποία φεύγουν για πρώτη φορά από την έδρα τους και ταξιδεύουν στην Αθήνα
Ένα φαινόμενο που η παρουσία του μεταξύ ψηφιακού κόσμου και αληθινών γειτονιών καταργεί τα όρια μεταξύ κατασκευασμένου και υπαρκτού
Εγκαίνια για την έκθεση στις 19 Δεκεμβρίου
Κάθε έργο είναι ένα ταξίδι δημιουργίας, που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και ανοίγει παράθυρα σε νέες αντιλήψεις
Τι θα δούμε σε χώρους τέχνης και γκαλερί
Celestial Bodies Guide Us Through Dark Times σημαίνει ελπίδα, καλοσύνη, διαρκής αναζήτηση, κατανόηση και αποδοχή
Ο πίνακας είχε πουληθεί το 1890 σε ιδιώτη και είχε εξαφανιστεί
Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί μόλις έξι αυθεντικές φωτογραφίες του γάλλου ποιητή
Δυο εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, μια έκθεση φωτογραφίας και ντοκιμαντέρ και ένα μεγάλο αφιέρωμα στη Τζούλια Δημακοπούλου
Μια σπουδαία έκθεση που περιλαμβάνει πάνω από 140 αδημοσίευτα ζωγραφικά έργα του
Μιλήσαμε με το ζευγάρι καλλιτεχνών που εκθέτουν για πρώτη φορά μαζί
Η αναδρομική του έκθεση «Shut your eyes and see» στο Μουσείο Β. & Ε. Γουλανδρή είναι γεμάτη φως, neon και κρυφά ή φανερά μηνύματα
Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα έργα του που για δεκαετίες ήταν κρυμμένο
Εστιάζει στη σχέση του με τη γαλλική πρωτεύουσα και την περίοδο που συναντήθηκε με τους Τζιακομέτι και Πικάσο
Η έκθεσή της Terra Cognita είναι ένα προσκύνημα σε άγνωστους τόπους
Όλοι οι καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες έχουν εκπροσωπηθεί με έργα τους
Μέσα από τα έργα, καλλιτέχνες και επιστήμονες εμβαθύνουν σε πολλά ζητήματα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.