Εικαστικα

Τρεις χορευτές, ένας κήπος. «Αυτό είναι, όχι άλλο, μόνο αυτό»

Η Μαριέλα Νέστορα και η ομάδα YELP danceco. πάνε Πειραιώς για το Φεστιβάλ

2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
132936-302238.jpg

Ένας ξεκάθαρος τίτλος που κλείνει το μάτι στις απροσδιοριστίες, τρεις χορευτές κι εσύ σε διαρκή εγρήγορση στη θέση του θεατή. Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία της νέας δουλειάς της Μαριέλας Νέστορα που στήνει στην Πειραιώς 260 έναν ιδιότυπο κήπο.

Κεντρικό θέμα του έργου είναι ο χρόνος, ορμώμενος από τη συστηματική έρευνα της ομάδας Yelp πάνω στο χορό. Η πρόκληση είναι η δημιουργία ενός έργου που δεν υπάρχει. Μακριά από τη σύγχρονη περίοδο αμφισημίας, η χορογραφία λειτουργεί σαν υπέδαφος ή γήπεδο, όπου τα υλικά έρχονται από τα σώματα των ερμηνευτών και μαζί με το σκηνικό ενός ιδιότυπου κήπου σπάνε το χρόνο σε μικρές στιγμές. Κάπου εκεί απελευθερώνεται ένας τόπος, όπου η ανάγκη του κάθε θεατή να δημιουργήσει νόημα, οδηγεί τελικά σε διαφορετικά έργα για κάθε θεατή.

image

Φωτό: Μαριλένα Σταφυλίδου

Στη σκηνή που θυμίζει φυτώριο καθημερινών αντικειμένων συνυπάρχουν χορευτές και μη, σε μία κίνηση που ρέει ασταμάτητα και συμπλέκεται με αφηγήσεις από την πραγματικότητα των τριών προσώπων, ενώ ο χρόνος κατακερματίζεται, συστηματικά, σε στιγμές.

Εσύ πάλι, στο ρόλο του θεατή καλείσαι διαρκώς να συλλάβεις κάτι που σου διαφεύγει. Σε κατάσταση διαρκούς νοητικής και ενσυναισθητικής εγρήγορσης, πρέπει να βρεις τον τρόπο να αλληλεπιδράσεις με τα πρόσωπα επί σκηνής, δημιουργώντας τελικά εσύ το νόημα του έργου. Η παράσταση καταλήγει έτσι σε να ένα αυστηρά προσωπικό βίωμα, που δίνει απόλυτη ελευθερία τόσο στους ερμηνευτές, όσο και στον θεατή.

image

Φωτό: Μαριλένα Σταφυλίδου

Ο τίτλος -σε απόλυτη σιγουριά – είναι ένα κλείσιμο του ματιού στην εποχή μας- της συνεχούς απροσδιοριστίας (σε διαδικασία μετατόπισης). «Αυτό είναι, όχι άλλο, μόνο αυτό» λένε οι καλλιτέχνες που ανοίγουν δρόμο σε μια ενδιάμεση περιοχή, σ’ έναν τόπο κάπου ανάμεσα στο τέλος και την αρχή, ανάμεσα στο έκτακτο και το παγειωμένο. Κάπου όπου δεν αρκεί ούτε το ατομικό εγώ, ούτε το συλλογικό εμείς, αλλά όλα συνυπάρχουν, το παλιό και το επερχόμενο, το διαρκώς επείγον και το συνεχώς πιο εύθραυστο.

image

Φωτό: Μαριλένα Σταφυλίδου

Η Ιωάννα Αποστόλου, η Νικολέτα Καρμίρη και η Βιτόρια Κωτσάλου συνυπάρχουν με δύο μη-χορευτές, τη θεωρητικό χορού Μπετίνα Παναγιωτάρα και την εικαστικό Χρίστίνα Κατσάρη. Ο συνεχής κατακερματισμός της ροής του χρόνου σε στιγμές δημιουργεί διαφορετικές χρονικότητες αναθεωρώντας το παρόν, το συγχρονισμό και το κενό. Όλα συμβαίνουν πραγματικά, χωρίς αναπαράσταση, σε ένα τοπίο οικείο και ανοίκειο συνάμα.

image

Η ομάδα YELP διανύει εδώ και χρόνια μια πορεία στην έρευνα στον χορό κι επεξεργάζεται την κίνηση, τη δομή, τη σχέση με τον θεατή, τη σχέση με την εικόνα και τη φιλοσοφία. Σύμφωνα με την πεποίθηση των μελών, η δημιουργία γεννιέται από την ερώτηση, η οποία προϋποθέτει συνειδητό υποκείμενο, ανάγκη, περιέργεια και αγάπη. Η ερώτηση αυτή μεταμορφώνει το τοπίο κι όταν έρθει μια στιγμή συγκίνησης, τότε η απροσδιοριστία ξεθωριάζει, γιατί -για τον καθένα μας- στον τόπο της συγκίνησης «αυτό είναι, όχι άλλο, μόνον αυτό».


Info: Αυτό είναι, όχι άλλο, μόνο αυτό, 8 – 9 Ιουλίου, 21:00, Πειραιώς 260 – Χώρος Ε

Στις 8 Ιουλίου μετά την παράσταση ακολουθεί συζήτηση με το κοινό.

Διάρκεια: 50 λεπτά

Με την υποστήριξη του Κέντρου Έρευνας χορού Ντάνκαν στην έρευνα και εξέλιξη του έργου.

Χορογραφία: Μαριέλα Νέστορα

Περφόρμερ: Ιωάννα Αποστόλου, Νικολέτα Καρμίρη, Βιτόρια Κωτσάλου και

οι Μπετίνα Παναγιωτάρα, Χριστίνα Κατσάρη.

Μουσική: Bernier Messier, Edith Piaf, Sibelius, ilios, Mahler Andy Cowton

Κοστούμια-σκηνικά: Μαρία Παπαδοπούλου

Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος

Βίντεο: Χριστίνα Κατσάρη

Τεχνικός σύμβουλος βίντεο: Λουίζος Ασλανίδης

Κείμενα- Αλέξανδρος Μιστριώτης, Mamaza, Paul Valery

Μουσική προετοιμασία/ Αγωγή λόγου- Άννα Παγκάλου

Εισιτήρια: 15€, 5€ (Φοιτητικό-Άνεργοι-A.μεΑ.)

Εκπτώσεις για φοιτητές, καλλιτέχνες, παιδιά, άνω των 65, μικρά και μεγάλα γκρουπ. Περισσότερες πληροφορίες στο: http://tickets.greekfestival.gr/more-info/

Online αγορά εισιτηρίων: στο www.greekfestival.gr μέσω πιστωτικής κάρτας και στο viva.gr. Όχι κρατήσεις.

Τηλεφωνική αγορά εισιτηρίων: Γίνεται με χρέωση πιστωτικής κάρτας.Τηλεφωνικό Κέντρο:2103272000

Εκδοτήρια

Κεντρικά: Πανεπιστημίου 39 (εντός στοάς Πεσμαζόγλου). Δευτ.-Παρ. 9.00-17.00, Σάβ. 9.00-15.00

Ωδείο Ηρώδου Αττικού: Πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Μακρυγιάννη. Καθημερινά: 9.00-14.00 & 18.00-21.00

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου: Δευτ.- Πέμ. 9.00-19.00, Παρ.- Σάβ. 9.00-21.00 (Σε ημέρες παραστάσεων, μία ώρα πριν από την προβλεπόμενη έναρξή τους, τα Εκδοτήρια των συγκεκριμένων θεάτρων εξυπηρετούν μόνο την παράσταση της ημέρας).

Λοιποί χώροι

Εκδοτήρια εισιτηρίων λειτουργούν σε όλους τους χώρους των εκδηλώσεων και ανοίγουν δύο ώρες πριν την ώρα έναρξης των παραστάσεων. Εξυπηρετούν μόνο την παράσταση της ημέρας.

Εισιτήρια μπορείτε να προμηθευτείτε και από τα καταστήματα Public, Reload και Βιβλιοπωλείο Ευριπίδης.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ