Design & Αρχιτεκτονικη

Casa Cook Samos, το ξενοδοχείο που σχεδιάστηκε για να φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά

Ένα πολυτελές ξενοδοχείο με υπέροχο σκοπό

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Casa Cook Samos

Casa Cook Samos, ένα ξενοδοχείο-πρότυπο στο νησί της Σάμου

Οι ένοικοι ενός ξενοδοχείου δεν γνωρίζονται. Ποτέ δεν μιλούν μεταξύ τους. Ακόμα κι αν διαμένουν σε διπλανά δωμάτια η επικοινωνία τους σπάνια θα επεκταθεί πέρα από την απολύτως τυπική κι απαραίτητη.  Κάποιο γνέψιμο, μία απαλή κίνηση του κεφαλιού, ένα αμυδρό χαμόγελο ίσως. Αυτή, όμως, δεν είναι η περίπτωση στο Casa Cook Samos, το εντυπωσιακό ξενοδοχείο που άνοιξε πέρυσι τις πόρτες του στο νησί.

Casa Cook Samos

«Η ιδέα ήταν να δημιουργήσουμε ένα ξενοδοχείο που να διαφέρει από όλα τα υπόλοιπα στην Ελλάδα» αναφέρει ο Ορέστης Βαλής Managing Partner του Casa Cook Samos. «Έτσι, ο στόχος της σχεδιαστικής προσέγγισης που ακολουθήσαμε ήταν να φέρει τον κόσμο πιο κοντά». Για να το πετύχουν αυτό οι αρχιτέκτονες του αρχιτεκτονικού γραφείου Block 722, το οποίο και ανέλαβε την ανέγερση του ξενοδοχείου, επισκέφτηκαν τη Σάμο και περιηγήθηκαν στα χωριά της ώστε να αντλήσουν έμπνευση. Από τις περιηγήσεις τους αυτές στον τελικό σχεδιασμό ενσωμάτωσαν δύο στοιχεία της σαμιώτικης αρχιτεκτονικής: τις καμάρες, αλλά και την έννοια της πλατείας του χωριού, ενός τόπου-σημείο συνάντησης που μαζεύει όλο τον κόσμο γύρω του.

Casa Cook Samos

Μόνο που στο Casa Cook Samos η πλατεία δεν είναι φτιαγμένη από πέτρα, αλλά από… νερό. Η επικεφαλής αρχιτέκτονας του έργου, Βασιλική Μουσταφατζή, σχεδίασε έξι υδάτινες πλατείες γύρω από τις οποίες απλώνονται τα συνολικά 128 δωμάτια του ξενοδοχείου. Ο σχεδιασμός αυτός δημιουργεί την αίσθηση μιας άτυπης «γειτονιάς», με αποτέλεσμα οι ένοικοι να αισθάνονται όλο και πιο οικεία μεταξύ τους όσο κυλούν οι μέρες τις διαμονής τους. Ταυτόχρονα, η έννοια της ιδιωτικότητας δεν καταλύεται, καθώς στα συνολικά 3.500 μέτρα νερού που δημιουργούνται υπάρχει άπλετος χώρος για όλους, ενώ δεν λείπουν και τα δωμάτια που έχουν ιδιωτική πισίνα στη διάθεσή τους.

Casa Cook Samos

Η φιλοσοφία αυτή της ενότητας συνεχίζεται σε όλες τις δομές του ξενοδοχείου. Για παράδειγμα, στο bar (που εύστοχα τιτλοφορείται “Parea”) υπάρχει ένας μεγάλος καναπές, ιδανικός για να ενώσει στην ίδια παρέα είκοσι άγνωστους μεταξύ τους ανθρώπους, ενώ στο “Beach House”, το all day restaurant του Casa Cook Samos, τα τραπέζια είναι μοναστηριακά και το μενού ακολουθεί τη λογική του μοιράσματος. Μάλιστα, μέσα στις επόμενες μέρες προβλέπεται να ξεκινήσει και ένα καινούργιο project κατά το οποίο οι ένοικοι του ξενοδοχείου, με τη βοήθεια της μαγειρικής ομάδας, θα μαγειρεύουν οι ίδιοι το φαγητό τους και θα το απολαμβάνουν μαζί.

Επιπλέον οι ένοικοι μπορούν όλοι μαζί να παρακολουθήσουν μαθήματα yoga, αν και εδώ υπάρχει επίσης η δυνατότητα private yoga & meditation sessions, καθώς έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο κομμάτι του wellness. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Casa Cook Samos διαθέτει ένα πλήρως εξοπλισμένο spa, όπου προσφέρονται θεραπείες μασάζ, με τη χρήση τοπικών βοτάνων και φυσικών προϊόντων.

Casa Cook Samos

 

Όπως είναι μάλλον φυσικό, ένα ξενοδοχείο που φιλοδοξεί να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά, δεν βγάζει από αυτή την εξίσωση της ένωσης το περιβάλλον. Πράγματι, το Casa Cook Samos έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τη βιωσιμότητα, πρόκειται για ένα eco friendly και plastic free ξενοδοχείο, που εναρμονίζεται πλήρως με το φυσικό περιβάλλον γύρω του. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στις οροφές των δωματίων του έχει πραγματοποιηθεί φύτευση ελληνικών φυτών, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από τη χλωρίδα της Σάμου.

Casa Cook Samos

Σε μια εποχή που απομακρυνόμαστε ολοένα και περισσότερο, που επικοινωνούμε κυρίως ψηφιακά, που ποτέ δεν μιλάμε σε αγνώστους, ίσως αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο από τις διακοπές μας να είναι αυτή ακριβώς η ανθρώπινη, ουσιαστική επαφή. Οπότε, ένα ξενοδοχείο που λειτουργεί ως μία φιλόξενη γειτονιά είναι κάτι παραπάνω από ένας χώρος εφήμερης διαμονής…

Casa Cook Samos, Ποτοκάκι, Πυθαγόρειο, Σάμος, www.casacook.com, Fb: Casa Cook Hotels, Instagram: @casacookhotels

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ