Design & Αρχιτεκτονικη

Ευάγγελος Βαχλιώτης: «Η αρχιτεκτονική για μένα είναι δημιουργία»

Ο αρχιτέκτονας της DomosFeron μιλάει για τη μαγεία της αρχιτεκτονικής, τα έργα στo λιμάνι του Πειραιά και τα πολλά υποσχόμενα projects τους

42700073_562246877585728_3324353125745164288_n.jpg
Ελένη Μπεζιριάνογλου
ΤΕΥΧΟΣ 778
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ευάγγελος Βαχλιώτης
Ευάγγελος Βαχλιώτης

Ευάγγελος Βαχλιώτης:Ο αρχιτέκτονας της DomosFeron μιλάει στην Athens Voice για την αρχιτεκτονική, τα έργα στo λιμάνι του Πειραιά και τα projects που ακολουθούν.

H εταιρεία DomosFeron συγκροτήθηκε το 2009 από τη συνεργασία της DOMOS Design Laboratory IKE και της FERON Techniki και παρέχει στους πελάτες εξειδικευμένες τεχνικές υπηρεσίες και αποτελεσματική διαχείριση έργων. Η εταιρεία έχει εμπλουτίσει τις δυνατότητές της στις αρχιτεκτονικές, στατικές και Η/Μ μελέτες, καθώς και στην εκπόνηση γεωτεχνικών ερευνών, ειδικών μελετών λιμενικών υποδομών, σε συνεργασία με έμπειρους επιστημονικούς συνεργάτες και εταιρείες που ειδικεύονται σε έργα λιμενικών εγκατα στάσεων και υποδομών. Από το 2010 επικεντρώθηκε στην εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών για τον σχεδιασμό των λιμενικών εγκαταστάσεων του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά στο Ν. Ικόνιο Περάματος, έχοντας αναλάβει την εκπόνηση των μελετών και την επίβλεψη των έργων υποδομής, καθώς και την παροχή υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου στη ΣΕΠ Α.Ε. (θυγατρική εταιρεία της COSCO). Από το 2017, μετά την ιδιωτικοποίηση της ΟΛΠ ΑΕ σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης με την Cosco, έχει αναλάβει την εκπόνηση των μελετών και τη διαχείριση των έργων των υποχρεωτικών επενδύσεων της ΟΛΠ ΑΕ για την πρώτη πενταετία 2016-2021. Leader του αρχιτεκτονικού τμήματος της εταιρείας είναι ο αρχιτέκτονας Ευάγγελος Βαχλιώτης, ο οποίος στα 30 του χρόνια έχει καταφέρει να αναλαμβάνει έργα πολύ μεγάλης αξίας. Τον συναντήσαμε για να μάθουμε περισσότερα.

Πείτε μας κάποιους λόγους για τους οποίους αγαπάτε τη δουλειά σας. Τι σημαίνει για εσάς η αρχιτεκτονική; 
Η αρχιτεκτονική για μένα είναι δημιουργία. Είναι αυτό που με ενθουσιάζει και μου δίνει δύναμη να συνεχίσω, μία μορφή θεραπείας με βασικό εργαλείο την αισθητική. Η αισθητική βέβαια κρύβει πολλές λεπτομέρειες, τις οποίες αγαπώ και δίνουν νόημα στα έργα μου. Ακόμη, η καλή αρχιτεκτονική δίνει λύσεις σε προβλήματα και αυτό είναι από μόνο του πολύ ενδιαφέρον.

Bohemian Kea, Cottage A.
Bohemian Kea, Cottage A.

Ένα από τα βασικά σας ενδιαφέροντα είναι το Minimal Design. Θέλετε να μας πείτε περισσότερα για αυτό;
Ένα δέντρο είναι πιο όμορφο σε ένα άδειο χωράφι παρά στο δάσος. Στην αρχιτεκτονική το να καταφέρεις να τοποθετήσεις το δέντρο στο άδειο χωράφι, είναι δημιουργία. Η τέχνη της απλότητας είναι αυτό που εξυμνεί τα αντικείμενα και προβάλει τη λειτουργικότητα. Πιστεύω ότι κάνοντας τη ζωή πιο απλή, γίνεται ταυτόχρονα πιο πλούσια. Απλό δεν σημαίνει εύκολο φυσικά, αντιθέτως οι μεγαλύτερες δυσκολίες κρύβονται σε όσα φαίνονται απλά.

Σχεδιασμός συγκροτήματος φοιτητικών εστιών στον Πειραιά
Σχεδιασμός συγκροτήματος φοιτητικών εστιών στον Πειραιά

Πόσο σημαντικό είναι το sustainability στην αρχιτεκτονική; 
Η περιβαλλοντική βιωσιμότητα πρέπει να είναι η βασική αρχή σχεδιασμού σε κάθε νέο έργο. Λαμβάνοντας το κτίριο ως ζωντανό οργανισμό, ορίζουμε το προσδόκιμο ζωής του τόσο για να εξυπηρετήσει τις δικές μας ανάγκες, αλλά και εκείνες του περιβάλλοντος, αποκτώντας την αυτονομία του. Η συνειδητοποίηση της κλιματικής αλλαγής έχει φέρει νέες μεθόδους σχεδίασης, ειδικότερα στην Ελλάδα, καθώς το μεσογειακό κλίμα προσφέρει ανεξάντλητες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Επισκευή και ανακατασκευή διώροφης νεοκλασικής κατοικίας στην Καστέλλα

Υπάρχει κάποια πόλη στον κόσμο που θαυμάζετε αρχιτεκτονικά;
Είχα την τύχη να βρεθώ σε αρκετές πόλεις στον κόσμο και κάθε μία έχει κάτι το ιδιαίτερο που με έκανε να την θυμάμαι. Θα ξεχώριζα το Παρίσι λόγω εκείνου του film noir που διαθέτει σε κάθε του γωνία. Η αρχιτεκτονική του Παρισιού είναι κάτι το οποίο πάντα με ταξιδεύει σε μια άλλη εποχή και μου δίνει έμπνευση κάθε φορά που το επισκέπτομαι.

Επισκευή και ανακατασκευή διώροφης νεοκλασικής κατοικίας στην Καστέλλα
Επισκευή και ανακατασκευή διώροφης νεοκλασικής κατοικίας στην Καστέλλα

Η Domos Feron έχει αναλάβει ένα πολύ μεγάλο project από την Cosco για το λιμάνι του Πειραιά, μια επένδυση πολλών εκατομμυρίων. Ποιες είναι οι αρχιτεκτονικές προκλήσεις σε ένα τόσο μεγάλο έργο;
«Αμέτρητες» είναι η λέξη που χαρακτηρίζει τις αρχιτεκτονικές προκλήσεις στη μεγαλύτερη επένδυση που πραγματοποιείται σήμερα στην Ελλάδα. Ωστόσο, η συνεργασία της εταιρείας μας με διακεκριμένα γραφεία στον τομέα της Αρχιτεκτονικής θεωρείται δεδομένη και ήδη έχει ξεκινήσει.

Bohemian Kea
Bohemian Kea

Είστε ο υπεύθυνος του αρχιτεκτονικού τμήματος της εταιρείας. Πείτε μας τις εργασίες που αναλαμβάνετε.
O τομέας της Αρχιτεκτονικής στην εταιρεία είναι κάτι καινούργιο, που ακόμα «χτίζεται».  Στόχος του αρχιτεκτονικού τμήματος είναι να γνωστοποιηθεί ότι αναλαμβάνουμε το πλήρες πακέτο υπηρεσιών, από τη σύλληψη της ιδέας και την εφαρμογή του σχεδιασμού, μέχρι την κοστολόγηση, επίβλεψη και κατασκευή κάθε έργου σε επίπεδο turn key. 

Η ομάδα της DomosFeron
Η αρχιτεκτονική ομάδα της DomosFeron

Μαζί με τα μεγάλα έργα σάς ενδιαφέρουν και έργα μικρότερης κλίμακας; Ας πούμε, ιδιωτικές κατοικίες;
Το Housing στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά την οικονομική κρίση έχει επανέλθει αρκετά, όπως και τα καταστήματα εστίασης. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή ιδιωτικών κατοικιών ή καταστημάτων είναι κάτι που μας ενδιαφέρει. Αυτή τη στιγμή ολοκληρώσαμε τον σχεδιασμό σε ένα από τα ομορφότερα νεοκλασικά διατηρητέα στην περιοχή της Καστέλλας, το οποίο προορίζεται για ιδιωτική κατοικία και σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες ανακατασκευής. Ακόμα, η εταιρεία ολοκλήρωσε με επιτυχία την κατασκευή του ολοκαίνουργιου Muses Urban Suites στο Μοναστηράκι υπό την επίβλεψη του κ. Δ. Παπαμιχαήλ.

Bohemian Kea, το πρώτο κατάλυμα mix use στο νησί της Κέας
Bohemian Kea, το πρώτο κατάλυμα mix use στο νησί της Κέας

Υπάρχει κάποιο έργο που είναι το όνειρό σας να αναλάβετε; 
Κάθε νέο project είναι και ένα όνειρο που υλοποιείται. Από μικρός βέβαια θυμάμαι πως πάντα ήθελα να μου δοθεί η ευκαιρία να αναλάβω τον σχεδιασμό ενός αεροδρομίου. Υπήρχε κάτι σε αυτούς τους χώρους που με τραβούσε πολύ. Ίσως ότι τόσο μεγάλα ιπτάμενα εργαλεία φιλοξενούνται σε αυτό τον χώρο για λίγο, δίνοντας την ευκαιρία σε πολύ κόσμο, από κάθε γωνιά του πλανήτη, να δει το κτίριο του αεροδρομίου. Αυτό θα ήταν ένα από τα όνειρα μου, λοιπόν, εάν μπορούμε να το πούμε έτσι. Η διπλωματική μου έγινε επάνω στον παραμετρικό σχεδιασμό αεροδρομίου, χρησιμοποιώντας τη βιολογία σαν εργαλείο για τη φόρμα. Αυτό εξακολουθεί να έχει αφήσει το σημάδι του.

Bohemian Kea, το πρώτο κατάλυμα mix use στο νησί της Κέας
Bohemian Kea, το πρώτο κατάλυμα mix use στο νησί της Κέας

Τι άλλο ετοιμάζετε αυτή την περίοδο; 
Το 2021 είναι μια περίοδος γεμάτη δημιουργία. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε πως εργαζόμαστε σε τρία νέα έργα, αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους αλλά εξίσου ενδιαφέροντα. Το πρώτο αφορά στον σχεδιασμό ενός συγκροτήματος φοιτητικών εστιών 8 ορόφων στον Πειραιά, με κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο ισόγειο, για την εταιρεία DKG Development. Το δεύτερο αφορά την επισκευή και ανακατασκευή διώροφης νεοκλασικής κατοικίας στην Καστέλλα και το τρίτο τη μελέτη, διαχείριση και κατασκευή του πρώτου καταλύματος mix use στο νησί της Κέας. Το τελευταίο, με τίτλο «Bohemian Kea», βρίσκεται σε στάδιο οριστικής μελέτης σε συνεργασία με την εταιρεία MSCE και αποτελεί την ετυμηγορία της αρχαίας ελληνικής αγοράς με μία πιο boho chic προσέγγιση. Το project θα παρέχει στους επισκέπτες του μοναδικές εμπειρίες από τη διαμονή και το φαγητό, μέχρι τον διαλογισμό και τη γιόγκα, αλλά και τη δυνατότητα αγοράς προϊόντων ένδυσης από κάθε γωνιά του πλανήτη. Η αρχιτεκτονική προσέγγιση γίνεται με σεβασμό στο τοπίο, παρουσιάζοντας ένα μέρος ιδανικό για χαλάρωση και δημιουργία. Σύντομα θα μπορούμε να μοιραστούμε μαζί σας περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό. 

Bohemian Kea, το πρώτο κατάλυμα mix use στο νησί της Κέας
Bohemian Kea, το πρώτο κατάλυμα mix use στο νησί της Κέας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ