Design & Αρχιτεκτονικη

Βραβεύτηκε στην Ελβετία γλυπτό του Κώστα Βαρώτσου

Ως εντυπωσιακότερο υπαίθριο έργο τέχνης

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ως το εντυπωσιακότερο υπαίθριο έργο τέχνης της Ελβετίας βραβεύτηκε από ακροατές του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα της γερμανόφωνης Ελβετίας, το γλυπτό «Tension - Energy» του διεθνούς φήμης Έλληνα γλύπτη, καθηγητή του τμήματος αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) Κώστα Βαρώτσου.

Τα πέντε προεπιλεγμένα έργα, τα οποία διεκδίκησαν το βραβείο, είναι εγκατεστημένα σε κεντρικούς κυκλοφοριακούς κόμβους της χώρας.

Το γλυπτό του Κώστα Βαρώτσου είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα τέχνης, τοποθετημένο σε δημόσιο χώρο και συγκεκριμένα σε οδικό κόμβο της Λουκέρνης. Το 2008, το σχέδιο του έργου επικράτησε σε κλειστό διαγωνισμό, καθώς η ιδέα του στηριζόταν στην ένωση δύο κυκλοφοριακών κόμβων, που απέχουν μεταξύ τους 140 μέτρα. Η κατασκευή του διήρκεσε περίπου τρία χρόνια και το αρκετά μεγάλο κόστος του χρηματοδοτήθηκε από ελβετικές εταιρείες.

Το τεραστίων διαστάσεων γλυπτό έργο αποτελείται από δύο εγκαταστάσεις στους δύο κυκλοφοριακούς κόμβους - μία κυρτή βελόνα ύψους 25 μέτρων και βάρους 20 τόνων και ένα ημισφαίριο από μπετόν διαμέτρου 4,5 μέτρων και βάρους 28 τόνων, που ενώνονται με ένα συρματόσχοινο οχτώ τόνων, ειδικά κατασκευασμένο για το έργο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η ένωση μεταξύ της μιας, αιχμηρής και σκληρής πλευράς του έργου και της άλλης, στρογγυλής και μαλακής, εκφράζει την ιδέα της επικοινωνίας σε μια χώρα όπως η Ελβετία, που ζει στον πλούτο αλλά και στην απομόνωση.

Δ.Κ.