Design & Αρχιτεκτονικη

«Open House» επιτέλους και στην Αθήνα

Δημόσια και ιδιωτικά κτίρια άνοιξαν τις πύλες τους στο κοινό

62199-137574.jpg
Μαρία Αυγέα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
65296-131519.jpg

Περπατάς στο δρόμο σκυφτός. Βιάζεσαι να πας στη δουλειά, σε κάποιο ραντεβού, στο σπίτι σου….να φτάσεις στον προορισμό σου. Την Αθήνα τη ξέρεις. Έχεις περάσει από τους ίδιους δρόμους εκατοντάδες φορές. Κι έτσι σταματάς να προσέχεις τη πόλη που σε περιβάλλει. Γιατί έτσι κι αλλιώς θεωρείται από πολλούς άσχημη και γκρίζα. Κι όμως ανάμεσα στα γκρίζα της πόλης, στα μεσοδιαστήματα υπάρχουν όμορφα πράγματα που αξίζουν για λίγο τη προσοχή σου. Υπάρχουν κτίρια με ιστορικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και το περασμένο Σαββατοκύριακο οι Αθηναίοι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν και να ξεναγηθούν όχι μόνο στο εξωτερικό τους αλλά και στο εσωτερικό παλιών και νέων κτιρίων. Έτσι στάθηκαν για λίγο από το βιαστικό περπάτημά τους για να προσέξουν ίσως για πρώτη φορά μία Αθήνα που έχει να επιδείξει όμορφα κτίρια και όμορφους χώρους ακόμα κι εκεί που δεν το περιμένεις.

Η Αθήνα έχει να επιδείξει ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα κτιρίων, από νεοκλασικά σπίτια, εργατικές κατοικίες, προσφυγικά μέχρι μεσοπολεμικά και σύγχρονα lofts. Το «Open House» είναι ένας διεθνής θεσμός που ξεκίνησε στο Λονδίνο το 1992. Σκοπός του είναι να αναδείξει τη σημασία της αρχιτεκτονικής και του αστικού τοπίου στην καθημερινότητά μας και να δημιουργήσει κατ’ επέκταση ένα δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στο κόσμο και τους αρχιτέκτονες. Γιατί να μη μπορούν για παράδειγμα οι κάτοικοι μιας πόλης να μοιραστούν τις σκέψεις τους για το σχεδιασμό της με τους αρχιτέκτονες οι οποίοι με τη σειρά τους ίσως να αντλήσουν πολύτιμες ιδέες και να τις υλοποιήσουν.

Το πρόγραμμα διεξάγεται ήδη στη Θεσσαλονίκη εδώ και τρία χρόνια και το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε επιτέλους και στην Αθήνα. Κατοικίες, δημόσια κτίρια, ξενοδοχεία, μουσεία, σχολεία και διάφοροι πολιτιστικοί χώροι άνοιξαν τις πόρτες τους και υποδέχτηκαν τον κόσμο ο οποίος είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί από εθελοντές ή σε πολλές περιπτώσεις από αρχιτέκτονες στο εσωτερικό και εξωτερικό κτιρίων. Ανάμεσα στη μεγάλη λίστα των χώρων ήταν: η Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών, το Μέγαρο Υπατία, το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, το Παλλάς, το Κέντρο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης, η στοά Σπυρομήλιου, το Μουσείο Μπενάκη, το 8ο Λύκειο «Μιχαήλ Νομικός», η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, τα ξενοδοχεία «Fresh», «New», «Grecotel Pallas Athena», ο σταθμός διανομής της ΔΕΗ, βιοκλιματικό κτίριο γραφείων το κτίριο γραφείων «Shop and Trade» και πολλά ακόμη.

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον με το «Open House» είναι ότι ο κόσμος είχε την ευκαιρία να μπει στο εσωτερικό ιδιωτικών κτιρίων και κατοικιών με την άδεια των ιδιοκτητών τους. Το επίσης ενδιαφέρον κομμάτι είναι όταν εισέρχεσαι σε ένα κτίριο το οποίο είναι εξωτερικά παλιό μόνο και μόνο για να ανακαλύψεις ότι στο εσωτερικό του υπάρχουν άπειρα lofts, σχεδιασμένα από αρχιτέκτονες για να είναι λειτουργικά και καλαίσθητα συγχρόνως και τα οποία είναι είτε κατοικίες, είτε χώροι γραφείων όπου μπορείς να ενοικιάσεις μόνο το γραφείο σου.

Μερικές φωτογραφίες από τη βόλτα μας με το πρόγραμμα «Open House»:

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Φωτογραφίες: Κωστής Μαργιόλης 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ