Design & Αρχιτεκτονικη

Ο σχεδιαστής που έκρυψε το γραφείο του κάτω από μια γέφυρα

Ο Fernando Abellanas αποφάσισε να φτιάξει ένα καταφύγιο μόνο για αυτόν στην πόλη της Valencia

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
368965-762580.jpg
Jose Manuel Pedrajas

Στο κέντρο της Valencia υπάρχει μια γέφυρα, όμοια με τόσες και τόσες άλλες γέφυρες στις μεγαλουπόλεις αυτού του κόσμου. Τσιμεντένια και καλυμμένη με graffiti, οι περαστικοί δεν της ρίχνουν δεύτερη ματιά και τα αυτοκίνητα την προσπερνούν βιαστικά. Κανείς δεν μαντεύει ότι από κάτω της κρύβει έναν αιωρούμενο, παρασιτικό τυχοδιώκτη.

Ο designer Fernando Abellanas, που σχεδιάζει έπιπλα και φωτιστικά για το studio Lebrel, δημιούργησε αυτό το μικρό κρησφύγετο μέσα σε δύο εβδομάδες. Χρησιμοποίησε την αθέατη πλευρά της γέφυρας για να δημιουργήσει ταβάνι και τοίχους για το γραφείο του. Στη συνέχεια έφτιαξε μια ξύλινη κατασκευή με μεταλλικό σκελετό που χρησιμεύει ως αιωρούμενο πάτωμα. Με τη βοήθεια δύο τροχών και μιας μανιβέλας το πάτωμα κινείται από τη μία άκρη της γέφυρας έως την άλλη.

«Είναι μια προσωπική παρέμβαση που προσπαθεί να αναβαθμίσει τέτοιου είδους χώρους», λέει ο ίδιος. «Προσπαθεί όμως να ανακαλέσει κι αυτή την αίσθηση της κρυψώνας που είχαμε ως παιδιά. Την αίσθηση του να μένεις απομονωμένος αλλά την ίδια στιγμή, κοντά στο σπίτι σου, κοντά στην πόλη».

«Δεν πρόκειται για ένα ειδυλλιακό καταφύγιο μέσα στο δάσος. Είναι μικροσκοπικοί χώροι που δημιουργήθηκαν από την ίδια την πόλη, αλλά που ταυτόχρονα μπορούν να σε προστατέψουν από τους γρήγορους ρυθμούς της. Όταν ανακαλύπτουμε και κατοικούμε τέτοιους χώρους, θυμόμαστε το αίσθημα της απομόνωσης, της προστασίας και της ασφάλειας που βιώναμε κατά την παιδική μας ηλικία όταν κρυβόμασταν κάτω από το στρογγυλό τραπέζι, εκείνο που ήταν πάντα καλυμμένο με ένα μακρύ τραπεζομάντηλο». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ