Design & Αρχιτεκτονικη

Η Ελλάδα απέκτησε ένα υπέρκομψο ξενοδοχείο και οι Abstruct Architects μας ξεναγούν στην ιδιαίτερη μαγεία του

Γνωρίστε το ιστορικό κτίριο του 1883 που κερδίζει το στοίχημα με το μέλλον ως «ROBOLO boutique hotel»

karathanos.jpg
Δημήτρης Καραθάνος
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
368002-760822.jpg
© Αλέξανδρος Οικονομίδης

Η αρχιτεκτονική της ευτυχίας φέτος φωλιάζει στους πρόποδες του Ολύμπου. Παιδιά του παραδείσου, see you there! Ωραίο δεν είναι το βουνό των θεών; Άσχημο θα ήταν να του βάλουμε και ένα εκστατικά στιλάτο boutique hotel στο φόντο; Η ομορφιά άλλωστε δεν έχει συγκεκριμένες συντεταγμένες. Μπορείς να τη βρεις οπουδήποτε. Ακόμη και σε ιστορικά δείγματα μακεδονικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα, που ονειρεύονται τον εαυτό τους ως πρωταγωνιστή του νέου κόσμου. Κάπως έτσι φαντασιώθηκε τη νέα του ταυτότητα το «ROBOLO boutique hotel», το οποίο επανασχεδιάστηκε από τους Abstruct Architects, εγκαινιάστηκε και λειτουργεί στο κέντρο του Λιτοχώρου. Forget your dreams, this is heaven.

Και τα κτίρια έχουν αισθήματα. Και μπορείς με διάφορες χειρονομίες να εκφράσεις πώς νιώθεις απέναντί τους ή να ψιθυρίσεις γλυκόλογα στο αυτί τους μέσα από προσεγμένες παρεμβάσεις. Με βασική επιδίωξη την ανάδειξη της παραδοσιακής αύρας του κτιρίου σε συνδυασμό με τη δημιουργία ενός σύγχρονου καταλύματος προορισμένου να προσφέρει άνετες και πολυτελείς διακοπές στους επισκέπτες του, το ROBOLO επιτυγχάνει το σωστό μείγμα νοσταλγίας – μοντερνισμού που αντανακλάται από την παραμυθένια όψη ως τα πλέον μικρά χαρακτηριστικά του. Τίποτα δεν αφέθηκε στην τύχη. Ολόκληρο το κέλυφος συντηρήθηκε, στέγη, δάπεδα και εσωτερικοί τοίχοι ανακατασκευάστηκαν ακολουθώντας την υπάρχουσα τυπολογία, τα δομικά στοιχεία και ο εξοπλισμός κατασκευάστηκαν από φυσικά υλικά μέσα από ένα φρέσκο αισθητικό φίλτρο, εναρμονισμένο με το παρελθόν. Ξεχάστε τα μεγαλοπιάσματα και τις επιτηδεύσεις. Αυτός είναι αληθινός μεταμοντέρνος τρόπος για να δημιουργείς άμεση, ουσιαστική αρχιτεκτονική. Η Ελένη Λαλούμη είναι ο άνθρωπος – κλειδί πίσω από το «ROBOLO boutique hotel». Η αρχιτέκτων – μηχανικός που εργάστηκε σε κάθε στάδιο του σχεδιασμού του μίλησε στην Athens Voice.

Τι οραματιστήκατε αντικρίζοντας για πρώτη φορά το κτίριο που βλέπουμε πλέον στη σημερινή μορφή του; Απείχε πολύ από την τωρινή του όψη;

Αντικρίζοντας για πρώτη φορά το κτίριο, αυτό που μας εντυπωσίασε ήταν τα στοιχεία του κτιρίου, χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής της εποχής και της περιοχής, καθώς και τα φυσικά υλικά της δομής του. Οι πέτρινοι τοίχοι, τα ξύλινα δάπεδα και οροφές, η πέτρα στο δάπεδο του. Οραματιστήκαμε έναν χώρο που θα αξιοποιεί και θα αναδεικνύει αυτά τα στοιχεία μέσα από ένα φίλτρο σύγχρονης αισθητικής δημιουργώντας ένα οικείο, ευχάριστο και ταυτόχρονα πολυτελές περιβάλλον για τον σύγχρονο επισκέπτη. Από την πρώτη στιγμή στοιχεία όπως τα παλιά τζάκια, ο κτιστός φούρνος, οι σιδεριές των παραθύρων, παλιές πόρτες, ο βράχος στα θεμέλια είχαν ήδη κατοχυρώσει τη θέση τους και αποτέλεσαν αρχική πηγή έμπνευσης για το σύνολο του χώρου. Σαφή πρόθεση αποτέλεσε η χρήση φυσικών υλικών, τα οποία δημιουργούν ενστικτωδώς μία οικεία αίσθηση στον επισκέπτη, καθώς και η χρήση στοιχείων με διακοσμητική διάθεση τα οποία θα δώσουν μία ενιαία ταυτότητα. Η τωρινή του όψη βασίστηκε σε αυτό το σενάριο και σταδιακά χτίστηκε μέσα από έρευνα της αγοράς καθώς και κατασκευαστικών δυνατοτήτων.

Ήταν ένα δύσκολο έργο; Αντιμετωπίσατε εμπόδια, χρονοτριβές, απρόβλεπτες παραμέτρους;

Όπως τα περισσότερα έργα τα οποία αφορούν αποκατάσταση παλαιού κτιρίου, το οποίο πρέπει να στεγάσει σύγχρονες λειτουργίες που εξυπηρετούν την άνεση αυτών που τα χρησιμοποιούν, υπάρχουν οι δυσκολίες της προσαρμογής στη νέα χρήση. Ταυτόχρονα υπήρξαν τεχνικές δυσκολίες και απρόβλεπτες παράμετροι οι οποίες σχετίζονται με την αρτιότητα της κατασκευής, όπως η δημιουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων και δικτύων σε ένα λίθινο περίβλημα, οι οποίες όμως ξεπεράστηκαν με επιμονή στη λεπτομέρεια και διάφορα κατασκευαστικά "τεχνάσματα" τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις αποτέλεσαν και κομμάτι της διαμόρφωσης της αισθητικής του χώρου.

Ξύλο, πέτρα, μέταλλο. Τελικά είναι τα πιο βασικά υλικά τα πιο όμορφα;

Τα βασικά υλικά είναι και τα πιο οικεία στον άνθρωπο, καθώς τα συναντάει παντού στη φύση. Με την κατάλληλη χρήση και επεξεργασία και τον αρμονικό συνδυασμό τους δημιουργούν ένα περιβάλλον στο οποίο μπορεί να χαλαρώσει και να νιώσει κοντά στον πυρήνα του. Η ηρεμία και η χαλάρωση την οποία δημιουργεί ένα περιβάλλον το οποίο είναι δημιουργημένο από φυσικά υλικά είναι μια ενστικτώδης αντίδραση του ανθρώπου όταν έρχεται κοντά στη φύση του. Με αυτή την έννοια είναι τα πιο όμορφα και πολυτελή.

Ποιο είναι το ποιο ξεχωριστό στοιχείο του «ROBOLO», κατά τη γνώμη σας;

Το ξεχωριστό στοιχείο του “ROBOLO” είναι η οικεία αίσθηση της πολυτέλειας η οποία πηγάζει από την επεξεργασία των φυσικών υλικών και από το σχεδιασμό λεπτομερειών σε πολλαπλά σημεία του χώρου. Η προσοχή στη λεπτομέρεια και η κοινή βάση του σχεδιασμού του σε όλα τα επίπεδα, από τα οικοδομικά και τη διακόσμηση μέχρι και τα γραφιστικά του στοιχεία και την εταιρική του ταυτότητα, δημιουργούν ένα συνολικό ενιαίο αποτέλεσμα το οποίο δεν αποτελεί μόνο έναν χώρο αλλά και μία συνολική εμπειρία.  Η φιλοξενία που παρέχεται και από την ιδιοκτήτρια είναι στην ίδια φιλοσοφία με αποτέλεσμα η διαμονή στο “ROBOLO” να αποτελεί μία βιωματική εμπειρία για τον επισκέπτη.

Και ποιο είναι το πολυτιμότερο αντικείμενο που διαθέτει;

Πίσω από κάθε αντικείμενο που βρίσκεται στο “ROBOLO” υπάρχει μία ολόκληρη ιστορία έρευνας και εναλλακτικών σχεδίων ώστε να αποκτήσει την τελική μορφή και να τοποθετηθεί στο σωστό σημείο συμβάλοντας στην ατμόσφαιρα του χώρου ενώ ταυτόχρονα διατηρεί και τη λειτουργική του ιδιότητα. Το μεγάλο τραπέζι της τραπεζαρίας, κατασκευασμένο από κομμένους κορμούς και χυτό μπρούντζο, έχει μία ιδιαίτερη ιστορία έμπνευσης, πειραματισμού και τεχνικής, η οποία κατέληξε στο πολύτιμο αυτό αντικείμενο δικαιώνοντας όλους με το αποτέλεσμα. Πέραν του άρτιου αποτελέσματος, το συγκεκριμένο αντικείμενο αποτελεί σύμβολο της συνεργασίας για την πραγμάτωση μιας πρωτότυπης ιδέας. Και αυτό είναι κάτι που χαρακτηρίζει τόσο το ίδιο το αντικείμενο όσο και το σύνολο της δουλειάς που έχει γίνει στο “ROBOLO” γενικότερα, καθώς και τον τρόπο που η αρχιτεκτονική και ο σχεδιασμός γενικά μπορεί να παράξει χώρο και εμπειρία.

Αντλήσατε από μια ευρεία γκάμα διακοσμητικών η οποία περιλαμβάνει από custom φωτιστικά και χειροποίητες κατασκευές μέχρι αξεσουάρ από το H&M και το Zara Home. Τι κάνει άραγε ένα αντικείμενο καλαίσθητο; Η τιμή; Η ετικέτα του; Ή μήπως κάτι αλλιώτικο, κάτι που δεν τιμολογείται;

Όλα τα στοιχεία που απαρτίζουν το χώρο επιλέχθηκαν με βάση την ποιότητα και την αισθητική που θα προσδώσει το καθένα σε ένα σύνολο. Αυτό που κάνει ένα αντικείμενο καλαίσθητο είναι η αρμονία του σχεδιασμού του και η ποιότητα των υλικών του. Όταν όμως τα αντικείμενα αποτελούν το καθένα ένα τμήμα ενός συνόλου, αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι αυτό που προσδίδει το κάθε αντικείμενο στο χώρο για την ολοκλήρωσή του.

Θα μπορούσατε να ζήσετε στο «ROBOLO» για πάντα; Δεν είναι κρίμα που μόνο περιστασιακά μπορούμε να απολαμβάνουμε τέτοιους χώρους;

Θα μπορούσα να ζήσω στο “ROBOLO” για πάντα. Θα μπορούσα να ζήσω και σε ένα διαμέρισμα το οποίο προσφέρει λειτουργική και αισθητική ποιότητα εφόσον θα επέλεγα ένα αστικό περιβάλλον. Θα μπορούσα να ζήσω σε έναν οποιονδήποτε χώρο ο οποίος είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε να μπορεί ο άνθρωπος να τον βιώσει ευχάριστα με όλες τις αισθήσεις του. Το “ROBOLO αποτελεί” έναν ιδιαίτερο χώρο, οποίος κουβαλάει την ιστορία του και το γεγονός ότι μπορεί κανείς να τον απολαμβάνει μόνο περιστασιακά δημιουργεί έναν ευχάριστο μύθο. Ταυτόχρονα όμως δεν είναι ευχάριστο που αυτό το παραμύθι μπορούν να το βιώσουν περισσότεροι άνθρωποι; Πιστεύω πως οι χώροι με ποιότητα σχεδιασμού και κατασκευής είναι κάτι που ο καθένας μας έχει την ανάγκη να βιώνει σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του και τέτοιους θα πρέπει να συναντά στη ζωή του.

Ποια είναι η δική σας αγαπημένη γωνιά στο ξενοδοχειακό κατάλυμα που σχεδιάσατε;

Ως εξωστρεφής άνθρωπος, παρόλο που απολαμβάνω τη ζεστασιά ενός καθιστικού με το τζάκι του, τη χαλάρωση ενός υπνοδωματίου ή και την πολυτέλεια ενός μπάνιου, η αγαπημένη μου γωνιά στο “ROBOLO” είναι το κτιστό καθιστικό στην περίκλειστη αλλά ευάερη αυλή του. Η κλειστή αυλή του με τον όμορφο περίβολο, τα περιμετρικά φυτά, το διακριτικό φωτισμό, το μεγάλο τραπέζι των συναντήσεων και την οπτική του κτιρίου αλλά και της εισόδου μου δημιουργεί μια αίσθηση οικειότητας μέσα σε ένα περιβάλλον γειτονιάς, όπως θυμάμαι τις αυλές των παιδικών μου χρόνων.

Περισσότερο από πολλά επαγγέλματα, η δουλειά σας χρειάζεται μεγάλα μπάτζετ. Τι σημαίνει να είσαι νέος αρχιτέκτονας στην Ελλάδα της κρίσης; Αισθάνεστε πικρία για τις ευκαιρίες που σας στερεί η εποχή μας;

Η αρχιτεκτονική υπάρχει μέσα στην καθημερινότητα μας και η δουλειά μας και στην Ελλάδα της κρίσης αλλά και πριν από αυτή είναι να δημιουργούμε χώρους οι οποίοι θα βιώνονται ευχάριστα από το χρήστη και θα ανταποκρίνονται στο μπάτζετ του καθενός, είτε αυτό είναι η κατοικία είτε η επιχείρησή του. Ένα χαμηλό μπάτζετ μπορεί να αποτελέσει κίνητρο και πρόκληση για την εύρεση λύσεων οι οποίες θα συνδυάζουν αισθητική και χαμηλό κόστος. Ωστόσο ένα μεγάλο μπάτζετ δίνει την άνεση και την ευκαιρία της πρόσβασης σε περισσότερα εργαλεία και συνεπώς στη δημιουργία περισσότερο ιδιαίτερων χώρων. Η πικρία για την εποχή μας, συγκρινόμενη με προηγούμενες δεκαετίες ή και άλλες χώρες, μετριάζεται όταν διαπιστώνει κανείς ότι ακόμα υπάρχει διάθεση και πεδίο για δημιουργία.

Πού θα μετανάστευαν ιδανικά οι Abstruct Architects, εάν στο τέλος οι συνθήκες τους υποχρέωναν να αναζητήσουν άλλη έδρα;

Η αρχιτεκτονική δεν γνωρίζει όρια και συνήθως δε μεταναστεύει, αλλά ταξιδέυει. Ειδικά στη σημερινή εποχή, οι μελέτες μπορούν να κάνουν και υπερατλαντικά ταξίδια. Ιδανικά οι Abstruct Architects, με βάση την έδρα τους στη Θεσσαλονίκη, η οποία αποτελεί αγαπημένη πόλη, επιδιώκουν να σχεδιάζουν χώρους οι οποίοι μπορούν να ταξιδέψουν οπουδήποτε υπάρχει ελεύθερο πεδίο για δημιουργία. Σκοπός τους είναι να μπορούν να συνεχίσουν να το κάνουν αυτό με την ίδια έδρα και ταυτόχρονα να μπορούν να συμβάλλουν και αυτοί στην αισθητική και αρχιτεκτονικά βιωματική διαμόρφωση της κοινωνίας που ζουμε.

Ποιοι αρχιτέκτονες πιστεύετε ότι σχεδιάζουν το μέλλον;

Οι αρχιτέκτονες οι οποίοι σχεδιάζουν το μέλλον είναι αυτοί οι οποίοι αφουγκράζονται τις ανάγκες της εποχής και του τόπου στον οποίο δραστηριοποιούνται. Το περιβάλλον στο οποίο ζει ο καθένας επηρεάζει και διαπλάθει την κοινωνία και το περιβάλλον αυτό διαμορφώνεται από την αρχιτεκτονική. Σε κάθε τόπο λοιπόν οι αρχιτέκτονες που σχεδιάζουν το μέλλον είναι αυτοί οι οποίοι δημιουργούν με βάση τον άνθρωπο και τις ανάγκες του χώρους, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκουν να εξελίξουν την καθημερινότητα του.

Τι ετοιμάζετε για το επόμενο διάστημα;

Αυτή την περίοδο σχεδιάζουμε την ανακαίνιση ενός διαμερίσματος στη Χαλκιδική και μια κατοικία στη Νάουσα ενώ ολοκληρώνεται και η ανακαίνιση των κεντρικών γραφείων μιας εταιρείας στην οποία στόχος είναι να αποτυπωθεί η υπάρχουσα εταιρική ταυτότητα στον εργασιακό της χώρο βασιζόμενη στο ίδιο concept. Το "branding in architecture" αποτελεί έναν βασικό άξονα της δουλειάς των Abstruct στα projects που αφορούν επιχειρήσεις, όπως συνέβη στην περίπτωση του boutique hotel "ROBOLO". Στόχος αυτής της προσέγγισης είναι η δημιουργία ενός κοινού concept σχεδιασμού το οποίο θα αποτυπώνετε τόσο στον ίδιο το χώρο όσο και στην οπτική επικοινωνία της επιχείρησης. Με τον τρόπο αυτό ενδυναμώνεται η εταιρική της ταυτότητα και η συνολική βιωματική εμπειρία αυτών στους οποίους απευθύνεται.

Ποιο είναι το ωραιότερο σχόλιο που έχετε ακούσει για το «ROBOLO»;

Τα ωραιότερα σχόλια που έχω ακούσει για το "ROBOLO" έρχονται από τους γείτονες του ξενοδοχείου ή και από τους κατοίκους του Λιτοχώρου. Είναι σπουδαίο όταν άνθρωποι της γειτονιάς και του ίδιου του τόπου, οι οποίοι ενδεχομένως να μην έχουν και τόσα αρχιτεκτονικά ερεθίσματα θεωρούν το αποτέλεσμα ως στολίδι και κόσμημα της γειτονιάς τους το οποίο αναβαθμίζει την περιοχή τους. Αυτή είναι και η ουσία κάθε αρχιτεκτονικού έργου. Ειδικά όταν πρόκειται για τουριστικό κατάλυμα, οι ιδιωτικές αυτές πρωτοβουλίες είναι και αυτές οι οποίες αναβαθμίζουν το παρεχόμενο προϊόν.

 

* Οι Abstruct Architects είναι οι Γιάννης Λίγγος, Ελένη Λαλούμη, Γκάλια Μουμτζίδου και Ελισάβετ Πεφάνη. Η έδρα τους βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης www.abstructarchitects.com

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ