Διεθνής διάκριση για έλληνες αρχιτέκτονες
Εύφημος μνεία για το office25 architects και το Architeam
Ο διαγωνισμός «Revival of Silo» (Αναβίωση του Σιλό), ενθουσίασε κοινό και κριτές. Στη διάρκειά του υποβλήθηκαν πάνω από 70 προτάσεις απ’όλο τον κόσμο οι οποίες προτείνουν καινοτόμες ιδέες για την ανανέωση και την επανάχρηση του χώρου εργοστασίου κονσερβοποίησης στην περιοχή Redtoty στην Guangzhou της Κίνας.
Το office25 architects και το ΑrchiTeam συμμετείχαν στον διαγωνισμό με δύο προτάσεις. Η πρόταση «ΟRBIS» βραβεύτηκε με εύφημο μνεία (Honorable Mention).

Πρόκειται για μια πρόταση ενάντια στην τάση του σύγχρονου design να εξωραϊζει τα πάντα. Ένα αποδομημένο και χαοτικό περιβάλλον μπορεί να γίνει ένας τόπος όπου νέοι καλλιτέχνες και σχεδιαστές θα δημιουργήσουν και θα παράγουν νέες, καινοτόμες ιδέες.

Στόχος της πρότασης είναι να μετατρέψει το σιλό σε ένα ορόσημο της περιοχής και να σηματοδοτήσει την είσοδο της ευρύτερης ζώνης της πρώην βιομηχανικής ζώνης Redtory. Να γίνει ένας φάρος πολιτισμού που θα φωτίζει τον ουρανό της πόλης Guangzhou με σκοπό να προσελκύσει νέους επισκέπτες και δημιουργικά μυαλά στην περιοχή.
Το όνομα του έργου προέρχεται από τη λατινική λέξη «orbis», που σημαίνει κύκλος, δακτύλιος, κυκλικός δίσκος. Αναφέρεται στο σχήμα των κατόψεων του σιλό, στη δομή του στεγάστρου αλλά και στην κυκλική κίνηση των διαφόρων τομέων στο εσωτερικό του. Το σύνολο του σχεδιασμού της περιοχής μελέτης αποτελείται από δύο κυρίαρχους κτιριακούς όγκους και έναν τρίτο μικρότερο, που τους διαπερνά και χρησιμοποιείται ως φορέας μετάβασης από το ένα κτίριο στο άλλο, και από την ανατολική είσοδο στη δυτική, διαιρώντας έτσι την περιοχή οριζοντίως στα δυο.

Οι εσωτερικές λειτουργίες του σιλό οργανώνονται σε ανυψωμένα διάτρητα επίπεδα, τα οποία περιστρέφονται γύρω από ένα κεντρικό πυρήνα που βρίσκεται στη βάση της δομής.

Οι έξι διαφορικές ομάδες designers και καλλιτεχνών (product & industrial design, arts & crafts, interior & exhibition design, fashion design, communication design, digital & multimedia design), οι οποίες θα λειτουργήσουν στο silo, κατανέμονται σε έξι διαφορετικά επίπεδα του κτηρίου. Η αλληλεπίδραση μεταξύ τους είναι προφανής καθώς συνδέονται με κλιμακοστάσια, γέφυρες και ανελκυστήρες. Σε κάθε επίπεδο ξεχωριστά υπάρχουν δημόσιοι και ιδιωτικοί χώροι εργασίας. Ανάλογα με τη διάθεση και τις ανάγκες του κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει είτε τον συλλογικό χώρο εργασίας, είτε τους απομονωμένους θαλάμους.

Στο εξωτερικό κέλυφος κυριαρχεί η αποδόμηση των όγκων σε συνδυασμό με τα αιχμηρά ανοίγματα. Η αίσθηση της ανύψωσης, ολόκληρης της κατασκευής, επιτυγχάνεται με τη προσθήκη μίας νέας κατασκευής μεταλλικών κοιλοδοκών.

Ένα μηχανικό κλείστρο, στην κορυφή της κατασκευής, παρέχει φυσικό φωτισμό και αερισμό στο εσωτερικό προστατεύοντας το παράλληλα από τις καιρικές συνθήκες.

Αρχιτεκτονική μελέτη:
office25 architects
Ομάδα μελέτης: Αντώνης Περπατίδης, Θανάσης Χρυσομάλλης, Μανώλης Βουράκης, Βασίλης Νικολόπουλος, Τάνια Τζίμα, Κατερίνα Ράπτη, Αριάδνη Παρίση, Έλενα Παπαγεωργίου, Ελένη Θεωδορίδου, Βασίλης Βαβουγυιός
ArchiTeam
Ομάδα μελέτης: Αλέξιος Βανδώρος, Μαρία Αναγνώστου, Χριστίνα Πέτσιου, Σοφία Τζερεμέ, Ανδρόνικος Βανδώρος
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ιστορίες από την κρύπτη του αρχιτεκτονικού χρόνου
Έφτασε η ώρα η Αρχιτεκτονική να επανασυνδεθεί με τη φύση
Ένα κτήριο φετίχ για τη Θεσσαλονίκη
Ανώνυμε αρχιτέκτονα, πώς να κρυφτείς από το φως που δεν δύει ποτέ;
Μία ευκαιρία εξερεύνησης της ποικιλομορφίας των κτηρίων που μας περιβάλλουν
Σαν το κέντρο της Θεσσαλονίκης δεν έχει
Όταν η μετακίνηση γίνεται εμπειρία design: υπόγειες γκαλερί και σπηλιές από ψηφιδωτό, 20 μέτρα κάτω από τη γη
Tο πρώτο αρχιτεκτονικό κέντρο στην Ελλάδα αποκλειστικά για παιδιά και νέους
«Το σημαντικότερο είναι να παραμένουμε πιστοί σε μια αρχιτεκτονική που βελτιώνει την καθημερινότητα και αφήνει θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον», τονίζει ο Πάνος Ευστρατίου.
Η πόλη έχει τη σφραγίδα του
Αρχιτεκτονικά στολίδια με σπάνια βιβλία και μεγάλη ιστορία
Ιστορικές αρχιτεκτονικές υπογραφές στο νέο αθηναϊκό τοπόσημο
Ένα φιλόδοξο αρχιτεκτονικό πρότζεκτ παρουσίασε η Ισπανική Ακαδημία Ταυρομαχίας
Κριτικοί Τέχνης και υπηρεσίες Πολιτισμού συμφωνούν ότι κάτι δεν πάει καλά με το σώμα της Γοργόνας
Παλιά βιομηχανικά συγκροτήματα στην Αθήνα και τον Πειραιά μεταμορφώνονται σε σύγχρονες κατοικίες, γραφεία και πολιτιστικούς χώρους, συνθέτοντας τη νέα αφήγηση της πόλης
Ο αρχιτέκτονας Κώστας Πουλόπουλος περιγράφει το όραμά του για την παραλία της πόλης
Η μεγαλύτερη ανάπλαση της νεότερης Ελλάδας χτίζεται πάνω σε στρώματα ιστορίας
Το «The Louis» θυμίζει πλοίο και είναι φτιαγμένο από... βαλίτσες
Ο γνωστός Αθηναίος σχεδιαστής μιλάει για τον νέο χώρο τέχνης και εστίασης που ανοίγει στη Σαντορίνη
Η Ελλάδα στην παγκόσμια σκηνή βιώσιμης αρχιτεκτονικής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.