- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ένα σπίτι που λατρεύει τα κόμικς
Το απροσδόκητο ταιριάζει με το ετερόκλητο αρκεί να σε εκφράζει
Πες μας δυο λόγια για το σπίτι. Είναι καινούργια ή παλιά κατασκευή, σε ποια περιοχή βρίσκεται και γιατί;
Είναι ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. κι ενώ έχει χτιστεί τη δεκαετία του ’70 ο σχεδιασμός και η διαρρύθμιση των χώρων έχουν αρκετά σύγχρονη όψη. Βρίσκεται στα σύνορα του Χαλανδρίου με το Ψυχικό, εδώ έχω μεγαλώσει, την περιοχή την ξέρω σαν την τσέπη μου και την αγαπώ. Κι ακόμη, εδώ μπορώ να απολαμβάνω τα προνόμια του προαστίου –ηρεμία, ανθρώπινοι ρυθμοί γειτονιάς–, ενώ παράλληλα μπορώ σε λίγα μόνο λεπτά να βρεθώ στο κέντρο της Αθήνας.

Έκανες ουσιαστικές παρεμβάσεις στο σπίτι ή το άφησες όπως ήταν, γιατί έτσι κι αλλιώς σου άρεσε;
Όταν μπήκα βρισκόταν σε πολύ καλή κατάσταση και δεδομένου ότι το σπίτι δεν είναι δικό μου, δεν μπορούσα και δεν ήθελα να κάνω ριζικές αλλαγές. Η σημαντικότερη επέμβαση που έκανα ήταν στο χώρο της κουζίνας, όπου κάλυψα τα παλιά πλακάκια με ένα ειδικό πλαστικό υλικό για να φαίνονται καινούργια. Επίσης, κάλυψα τις επιφάνειες μεταξύ του πάγκου και των ντουλαπιών με μια ταπετσαρία με μπαμπού. Τα σπίτια του ’70, αν και παλιές κατασκευές, έχουν μεγάλους χώρους, είναι πιο λειτουργικά από τα σημερινά και, όπως και να το κάνεις, έχουν μια πιο ενδιαφέρουσα «προσωπικότητα».

Έχεις αξιοποιήσει όλες τις επιφάνειες των τοίχων. Έντονα χρώματα, ταπετσαρίες κ.λπ. Είσαι οπαδός του fusion ή απλά δεν αντέχεις τη μονοτονία;
Έχω επέμβει ουσιαστικά σε όλες τις επιφάνειες των τοίχων. Αλλού βάφον τας, αλλού βάζοντας αυτοκόλλητα sticks, αλλού πολλά καδράκια σε όμορφες κορνίζες, αλλού αγαπημένα έργα τέχνης. Σε ένα μονότονο χώρο δεν θα μπορούσα να ζήσω, γιατί απλά δεν θα ήμουν εγώ.

Φέρνεις πράγματα από ταξίδια στο εξωτερικό;
Τα περισσότερα αντικείμενα που βλέπω έξω μπορώ πια να τα βρω και στην Ελλάδα, οπότε όλα μου τα ταξίδια είναι εξαιρετικά αφιερωμένα σε παραστάσεις, γκαλερί και… clubbing. Παρόλ’ αυτά, υπάρχουν διάφορα μέσα στο σπίτι φερμένα απέξω, όπως το ανθρωπάκι από πλαστικό της Michelin που έχω πάρει από το Παρίσι, την αγαπημένη μου πόλη.

Το σπίτι είναι γεμάτο κόμικ, Πίτερ Παν, Τεν-Τεν, Σούπερμαν. Είναι για σένα αντικείμενα-φετίχ ή απλά σε γοητεύει η φαν αισθητική τους;
Είμαι τρελαμένος με τους super heroes και φανατικός των “Star Wars”. Μικρός ήθελα να ήμουν ο Σούπερμαν, διάβαζα μετά μανίας κόμικ, Τεν-Τεν και άλλα... Ε, ναι, είναι αντικείμενα-φετίχ.

Υπάρχουν αντικείμενα-έπιπλα που κατασκεύασες ή σχεδίασες ο ίδιος;
Καμιά φορά σχεδιάζω ειδικές κατασκευές, όπως το λευκό ράφι από γυψοσανίδα στη γωνία του σαλονιού. Κατά τα λοιπά, προτιμάω τα έτοιμα. Το βλέπεις, σ’ αρέσει, το πήρες…

Ποιο είναι το προσωπικό σου στιλ στη διακόσμηση; Τι απεχθάνεσαι και τι αγαπάς περισσότερο;
Μ’ αρέσει το απροσδόκητο και το ταίριασμα ετερόκλητων τάσεων. Απεχθάνομαι την ακαταστασία μου, αλλά ζω μαζί της και τελικά έχω μάθει και να την αγαπάω! Φροντίζω, πάντως, τα σπίτια μου να έχουν πολλούς αποθηκευτικούς χώρους – είναι η λύση για ανθρώπους σαν κι εμένα.

Αν το σπίτι σου ήταν σκηνικό ταινίας, ποια θα ήταν αυτή; Κι αν ήταν τραγούδι;
Μ’ αρέσουν τρελά οι σκελετοί, οι νεκροκεφαλές, τα γεράκια – το gothic, φαίνεται, εκφράζει τη σκοτεινή μου πλευρά. Γι’ αυτό, αν ήταν ταινία θα ήθελα να ήταν σίγουρα του Τιμ Μπάρτον... κι αν ήταν τραγούδι θα ήταν το “Being Boring” των Pet Shop Boys.

Ποιο αντικείμενο του σπιτιού σου εκφράζει καλύτερα την προσωπικότητά σου;
H disco-μπάλα που κρέμεται πάνω από την τραπεζαρία μου. Είναι σφαιρική, είναι λαμπερή, δεν σταματάει ποτέ να γυρνάει… σαν κι εμένα.
Ποιο είναι το επόμενο αντικείμενο-έπιπλο που θα ήθελες να αποκτήσεις; Από πού αγοράζεις πράγματα για το σπίτι;
Η βιβλιοθήκη Crash του σχεδιαστή Rainer Mutsch. Είναι σαν να έχει σπάσει, ή σαν να είναι ατελής, και μένα μ’ αρέσουν οι ατέλειες στα πράγματα αλλά και στους ανθρώπους. Οι μεγάλες φίρμες με αφήνουν παγερά αδιάφορο, προτιμώ πράγματα σε προσιτές τιμές που μπορώ να τα αλλάζω συχνά, να τα χαίρομαι χωρίς να ανησυχώ για τις φθορές, να μη φοβάμαι μη μου σπάσουν. Γι’ αυτό ψωνίζω πράγματα από το Μοναστηράκι μέχρι το ΙΚΕΑ!

Τι δημιουργεί ατμόσφαιρα σε ένα σπίτι;
Οι άνθρωποι και οι προσωπικότητες. Όσο κι αν στολίσεις ένα σπίτι, χρειάζεται η ανθρώπινη αύρα για να πάρει πνοή.
WHO IS WHO

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Τελείωσε το Τμήμα Διακόσμησης της Σχολής Βακαλό και έκανε σεμινάρια Διακόσμησης και Τέχνης στη Bαρκελώνη. Ασχολείται επαγγελματικά με τη διακόσμηση βιτρινών σε μεγάλες εταιρείες ρούχων και συγχρόνως αναλαμβάνει τη διακόσμηση σπιτιών, καταστημάτων, επαγγελματικών χώρων και bars. Μεγάλη του αγάπη είναι η ζωγραφική, όπου έχει αποσπάσει κι ένα βραβείο (Alba Galleria Ferrara). Οι αδυναμίες του είναι η Φούντι και η Κόκα, τα δύο του σκυλιά!
ΖΩΗ ΜΕ ΣΤΙΛ
Μικρές φιλικές συμβουλές από τον Ηλία Γαβριήλ
• Σ’ ένα παλιό σπίτι σεβόμαστε την πατίνα του χρόνου - αλλάζουμε πάντα τα λειτουργικά: μπάνιο, κουζίνα, πλακάκια, υδραυλικά.
• Ένα μικρό παραβάν στην κουζίνα απομονώνει εστίες και νεροχύτη και δημιουργεί χώρο για μια μικρή καθημερινή τραπεζαρία.
• Ένας τοίχος βαμμένος διαφορετικά από τους άλλους και σε έντονο χρώμα προσθέτει «δράμα» στο χώρο.
• Όχι όλα μαζί. Με τον τοίχο, που λέγαμε, συνδυάζονται έπιπλα σε γήινους τόνους για πιο safe αποτελέσματα.
• Να συμβουλεύεστε περιοδικά deco... ή να με προσλάβετε!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στην κατηγορία «Generative, Algorithmic, Parametric and AI-Assisted Design»
Το πρόγραμμα Blue-Green Tops επιχειρεί να μετατρέψει τα δώματα της πόλης σε μπλε-πράσινες στέγες που διαχειρίζονται το νερό και μειώνουν τη θερμοκρασία
Το στιλ διακόσμησης που βρίσκει ομορφιά στις ατέλειες
Όλοι θέλουν να μείνουν έστω και για ένα βράδυ σε ένα ξενοδοχείο βγαλμένο από ταινία εποχής με χειροποίητα πορτογαλικά πλακάκια και σουίτες ζωγραφισμένες στο χέρι από τον Κωνσταντίνο Κακανιά
Σημαντικά κτίρια, οι δημιουργοί τους και η επιρροή τους στην αστική εμπειρία και την ταυτότητα της πόλης
Ποιότητα, απλότητα και αισθητική στην κατοικία του σήμερα
Ο γνωστός αρχιτέκτονας Ανδρέας Κούρκουλας θυμάται ιστορίες από τη φιλία του με τους αδελφούς Κορρέ
Ζητήσαμε από επτά νέους αρχιτέκτονες, στα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα, να επαναπροσδιορίσουν τον ρόλο του αρχιτέκτονα σήμερα
Πώς η φύση μπορεί να επιστρέψει στην πόλη
Η Μαρία Ιωάννα Αρετάκη, Architect & Creative Director του M-Arch Studio, απευθύνεται στο κοινό που αντιλαμβάνεται τον χώρο ως προέκταση της προσωπικής του ταυτότητας
Ο Θάνος Μακρυνικόλας και ο Απόστολος Τσέφος έστησαν ένα αρχιτεκτονικό γραφείο όπου ο χώρος συνδέεται με τα όνειρα
Αντί να συνωστιζόμαστε σ’ αυτό που ζητά η αγορά, μήπως να τολμήσουμε να πάμε ένα βήμα παραπέρα, να δούμε ξανά τις δυνατότητες μαζί με τα υποχρεωτικά στοιχεία;
Ο Ανδρέας Χάλαρης μας εξηγεί τη φιλοσοφία του νέου ρεύματος αρχιτεκτονικής που πρεσβεύει
Η ιδρύτρια του Katerina Valsamaki Architects περιγράφει την αρχιτεκτονική όχι ως κατασκευή, αλλά ως αφήγηση
Η Δήμητρα Βάνη αναλύει το πώς η αλλαγή χρήσης ισόγειων καταστημάτων σε κατοικίες εμφανίζεται ως μια άμεση απάντηση στη στεγαστική ανάγκη
Με ολιστική προσέγγιση που επιτρέπει στα έργα να διατηρούν μια ισχυρή ταυτότητα, από το πρώτο σχέδιο μέχρι την τελική κατασκευή
Η αρχιτεκτονική ως πράξη ευθύνης
Τέσσερα έργα σε Ελλάδα, Ολλανδία και Βραζιλία που δείχνουν πώς η δημιουργία χώρων μπορεί να έχει ψυχή και συναίσθημα
Τα νέα κτίρια της Astir Marina Βουλιαγμένης
Τα υπεραντικείμενα είναι εδώ, στον κοινωνικό, βιωματικό μας χώρο και μας κοιτάζουν σαν πρόσωπα κολλημένα στο παράθυρο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.