Design & Αρχιτεκτονικη

Η νέα αρχιτεκτονική της πόλης

Η Αθήνα εγκαινιάζει τη νέα σεζόν με μια σειρά από κτίρια-κοσμήματα  που στολίζουν το κέντρο της  

4662-35212.jpg
Δήμητρα Τριανταφύλλου
ΤΕΥΧΟΣ 276
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
3671-9665.jpg

Ινστιτούτο Θερβάντες 

Από το κτίριο της Σκουφά στo 3ώροφο της Μητροπόλεως, το νέο Ινστιτούτο Θερβάντες διαθέτει εκθεσιακό χώρο 200 τ.μ, 14 αίθουσες διδασκαλίας, βιβλιοθήκη –η μεγαλύτερη ισπανική στην Ελλάδα, ανοιχτή στο κοινό–, αμφιθέατρο χωρητικότητας 150 ατόμων και καφετέρια με θέα την Ακρόπολη. Η αρχιτεκτονική του είναι μοντέρνα και δυναμική – το σχεδιασμό ανέλαβε η Τεχνική Εταιρεία Μπαρμπαλιάς και τη μελέτη η Ειρήνη Κυριακίδου, που παντρεύει την πρόσοψη ενός νεοκλασικού του 19ου με ένα ολοκαίνουργιο κτίριο όπου κυριαρχούν τα ελαφριά αλλά δυνατά υλικά: ενισχυμένο γυαλί, ξύλο και καθρέφτες. Το αίθριο διατηρήθηκε και απόκτησε στέγη από πλεξιγκλάς, μικρά εσωτερικά μπαλκόνια έκαναν την εμφάνισή τους, ενώ ένας γυάλινος φεγγίτης σε κάθε όροφο αφήνει το φυσικό φως να διαχέεται μέσα στο κτίριο. Το πλούσιο καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα ανοίξει με μια έκθεση αφιερωμένη στον Νταλί (από 13/11). 

Μητροπόλεως 23, 210 3634.117

Εθνικό Θέατρο 

Η ιστορία λέει ότι το μικρό οικόπεδό του δεν επέτρεψε στον Τσίλλερ να συνθέσει ένα θέατρο ανάλογο των προσδοκιών του. Παρ’ όλα αυτά, ο Γερμανός αρχιτέκτονας δημιούργησε στην Αγίου Κωνσταντίνου ένα μικρό αριστούργημα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Σήμερα τη λεπτή δουλειά της αποκατάστασης ανέλαβε το Studio 75 (βλ. Πινακοθήκη). Στο απαιτητικό  εγχείρημα χώρεσαν ένα νέο κτιριακό συγκρότημα σε επαφή με το υφιστάμενο που ανακαινίζεται και επεκτείνεται προς τα πίσω, και η μεταφορά της «Νέας Σκηνής» στην επέκταση της πτέρυγας της Μενάνδρου. Στο διατηρητέο κτίριο έγινε θεαματική αύξηση του σκηνικού χώρου, αποκαλύφθηκαν και συντηρήθηκαν τοιχογραφίες, ανακατασκευάστηκαν θεωρεία, στήθηκαν συστήματα ηχητικής και οπτικής επαφής με τη σκηνή. Τα εγκαίνια στις 14/10 θα γίνουν μαζί με την παράσταση «Πουθενά» του Δημήτρη Παπαϊωάννου.

Αγ. Κωνσταντίνου 22-24

«Πολύτροπον»

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Το «Πολύτροπον» ήταν όνειρο ζωής του Κακογιάννη. Διέθεσε όλη του την  περιουσία, αγόρασε το οικόπεδο, χρηματοδότησε την αρχιτεκτονική μελέτη, ενώ η ανέγερση χρηματοδοτήθηκε από το Γ΄ ΚΠΣ. Η λειτουργία του προβλέπει: υποστήριξη και διάδοση του κινηματογράφου, του θεάτρου, των εικαστικών τεχνών αλλά και του χορού, συνεργασία με σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, συνέδρια, workshops… (εξού και το «Πολύτροπον»). Τη μελέτη για το κτίριο με τους τέσσερις ορόφους, τα δύο υπόγεια, το θέατρο 330 θέσεων, τους δύο κινηματογράφους, τον εκθεσιακό χώρο, το εστιατόριο (κλειστό και υπαίθριο) και τα δύο γκαράζ εκπόνησαν οι αρχιτέκτονες Δημήτρης και Βασίλης Σγούτας. Η πρόσοψη του κτιρίου με κατάλληλο φωτισμό θα δίνει διαφορετική εικόνα, ανάλογα με την ώρα και την εκδήλωση. Στις ήδη προγραμματισμένες εκδηλώσεις η έκθεση του Γιώργου Χαρβαλιά στις 20/10, μέρος του πανοράματος «Ευρωπαϊκός Κινηματογράφος», και ένα masterclass με τον Φράνσις Κόπολα. Τα εγκαίνια θα γίνουν τέλος Νοεμβρίου.

Πειραιώς 206, Ταύρος, 210 3418.550 

Μουσείο Καβάφη

Προέκυψε όταν το Υπουργείο Πολιτισμού παραχώρησε τη χρήση της παλιάς οικίας Κωλέττη στο «Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού» (αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, κάτοχος του «Αρχείου Καβάφη»). Βέβαια, τα χρήματα για την αποκατάσταση του κτιρίου (έκτασης 500 τ.μ. με ισόγειο, 1ο όροφο και δώμα) θα έρθουν από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Όταν εγκαινιαστούν το Εκθετήριο και το Ερευνητικό Κέντρο –όπως το χαρακτηρίζει το Σπουδαστήριο–, το μουσείο θα είναι το μοναδικό στον κόσμο που θα έχει έπιπλα από το σπίτι του ποιητή, όπως το γραφείο του ή την προσωπική του βιβλιοθήκη, αλλά και σπάνια τεκμήρια όπως το διαβατήριό του (με διπλή χρονολογία γέννησης – και οι δύο λανθασμένες!).

Πολυγνώτου 13, Πλάκα 

Δημοτική Πινακοθήκη 

Από το μικρό νεοκλασικό της Κουμουνδούρου θα μεταφέρει τα 3.000 έργα της στο παλιό εργοστάσιο επεξεργασίας μεταξιού, στο Μεταξουργείο – «υπεύθυνο» και για το όνομα όλης της περιοχής. Ο νέος χώρος στη γειτονιά με την εκρηκτική καλλιτεχνική δραστηριότητα χρηματοδοτήθηκε από το Γ΄ ΚΠΣ, ενώ την αρχιτεκτονική μελέτη ανέλαβε το Studio 75. Στα δύο κτίρια συνολικού εμβαδού 1.800 τ.μ. θα δημιουργηθούν αίθουσες για μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, εργαστήρια συντήρησης, αποθηκευτικοί χώροι, χώρος διαλέξεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, πωλητήριο… «Θα ξεκινήσουμε με σημαντικές περιοδικές εκθέσεις» λέει η διευθύντρια της Πινακοθήκης και των Μουσείων Δήμου Αθηναίων Νέλλη Κυριαζή και δεν κρύβει την ελπίδα της «για ακόμη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα του χώρου και διαδραστική με την περιοχή λειτουργία που θα επιτρέπουν οι νέες συνθήκες».

Πλατεία Αυδή, Μεταξουργείο

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ