Life in Athens

ΤΑΣΕΙΣ '09: Η Aθήνα στους δρόμους

Junk

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
ΤΕΥΧΟΣ 274
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
3341-8565.jpg

Junk

Η απόσυρση παλιών αυτοκινήτων δεν είναι απλή ιστορία. Ο Αθηναίος θέλει να δει λιγότερους ρύπους, πιο καθαρή ατμόσφαιρα. Η αγορά περιμένει να πάρει κι αυτή ανάσα ζωής. Η διαδικασία ξεκίνησε. Για να ξεφορτωθείς το παλιό πρέπει να μπορείς να το οδηγήσεις. Πρέπει δηλαδή να τσουλάει μόνο του. Απόσυρση με γερανό δεν γίνεται. Πρέπει ακόμα το αμάξι να είναι ακέραιο, στη μηχανή και το αμάξωμα. Άρχισε να ψάχνεις αυτά που σου λείπουν. Και να ξέρεις. Εάν το αυτοκίνητο έχει καταστροφές ή φθορές από πυρκαγιά, εμπρησμό ή βανδαλισμό, δεν είναι για απόσυρση αλλά για πέταμα.

*Δες και την ιστοσελίδα www.edoa.gr

Πάγωσαν οι τσιμινιέρες

Φέτος το χειμώνα τα 3/4 των κατοίκων αυτής της πόλης θα είναι στα πεζοδρόμια, καπνίζοντας σαν φουγάρα. Υπακούοντας στο ένστικτο της επιβίωσης, θα προσπαθήσουν να κάνουν τη ζωή τους ευκολότερη: Θερμάστρες-μανιτάρια για να μη ξυλιάσουν. (Ακόμα πιο πολλά) τραπεζάκια στα πεζοδρόμια, ακόμα και πάγκοι τώρα πια, ευγενές δέλεαρ των καφετεριών, με extra προσφορά κουβερτούλες αν σφίξουν τα κρύα. Από μια άποψη, οι Αθηναίοι θα γίνουν έτσι πιο κοινωνικοί.

New entries

•Όλα τα προποτζίδικα έβαλαν πια τραπεζάκια. Ο καφές και τα μπιρόνια είναι ζήτημα χρόνου.

•Οι νύχτες αγριεύουν για τους άστεγους. Η ανάγκη για μια ήσυχη, ζεστή γωνιά γίνεται πιο επιτακτική. Μια καλή είδηση: Ο δήμος ετοιμάζει το Ξενοδοχείο των Φτωχών. Είναι στην Πατησίων και θα έχει ανοίξει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

•Νέα Ολυμπιακή στη ζωή μας. Έφυγε το Ways, έμεινε το Air. Η νέα εταιρεία ξεκινά προς το παρόν με 10 προορισμούς του εξωτερικού και 20 του εσωτερικού. Μην ξεχάσεις όμως να γυρίσεις. Η Αθήνα αλλάζει. Και σε περιμένει.

Οι σιωπηλές λευκές φιγούρες

Μια πόλη τα χρειάζεται τα αγάλματά της. Είναι σαν άγγελοι που την προσέχουν, όπως στα «Φτερά του έρωτα» του Βέντερς. Η Αθήνα φέτος θα δει μερικά από τα αγάλματά της, αυτά του Τσίλλερ, να επιστρέφουν. Τέσσερα ήδη τοποθετήθηκαν στην πρόσοψη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Κι άλλα επιστρέφουν οσονούπω στο Εθνικό Θέατρο, το Ιλίου Μέλαθρον, την οικία Μελά. Τη μεγάλη επιστροφή συντονίζει η καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Μάρω Καρδαμήτση - Αδάμη.

Ψυρρή: Τhe sequel

Πυρετός εργασιών στου Ψυρρή δημιουργούν κυκλοφοριακό κομφούζιο. Για καλό, όμως. Ξεκίνημα με τους δρόμους Αγίας Θέκλας και Πιττακή. Προσαρμόζονται στο ύφος της περιοχής και γίνονται πιο φιλικοί στους πεζούς.

Επιτέλους: μια Κυριακή στο πάρκο

Σε ένα μήνα παραδίδει η ερευνητική ομάδα του Μετσόβιου Πολυτεχνείου τη μελέτη της για τον Εθνικό Κήπο. Προβλέπει τη δημιουργία υποδομών με μεγάλο χρονικό ορίζοντα. Ο κήπος είχε φτάσει στα όριά του. «Κάθε εβδομάδα ασβεστώναμε τη λίμνη λόγω έλλειψης συστήματος καθαρισμού. Τα ηλεκτρολογικά ήταν χάλια» λένε εργαζόμενοι στο δήμο. Η φύτευση δέντρων δεν αρκεί. Με την παράδοση της μελέτης θα δημοπρατηθεί το έργο από τη νομαρχία και στο τέλος του 2010 ο εθνικός κήπος θα είναι ολοκαίνουργιος.

Περίμενε χρόνια, αλλά η ανάπλαση ξεκίνησε. Στο Άλσος Ριζάρη στρώθηκαν κυβόλιθοι για μονοπάτια, μαζεύτηκαν τα σκουπίδια και τα ξερόχορτα, και μπήκαν τα πρώτα πέτρινα καθίσματα.

Πέφτουν οι φράχτες και τα σύρματα στο Πεδίο του Άρεως. Το έργο της ανάπλασης τελειώνει στο τέλος του χρόνου και το πάρκο παραδίδεται ξανά στους Αθηναίους. Οι οποίοι όμως ανησυχούν. Και έχουν φτιάξει Επιτροπή Αγώνα. Κάτι οι καθυστερήσεις του έργου, κάτι το τσιμέντο που έχει προστεθεί, κάνουν τους πολίτες επιφυλακτικούς για το τελικό αποτέλεσμα.

Στα χρόνια του Μινιόν…

Στις σκαλωσιές του Μινιόν, πίσω από το σκονισμένο πανί, υπάρχει ζωή. Η ανακατασκευή του πολυκαταστήματος που καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1980 ανατέθηκε στην Αχιλλεύς Τεχνική ΑΤΕ και αναμένεται να παραδοθεί την άνοιξη του 2011.

Κηπουρική μπαλκονιού και ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Η κηπουρική γαληνεύει την ψυχή. Τα φυτά καταλαβαίνουν, γνωρίζουν τα πάντα. Αν η Αθήνα δεν μπορεί να δώσει πράσινο στους κατοίκους της, ας φτιάξουν οι ίδιοι το μικρό τους δάσος σε κήπους και ταράτσες. Ειδικά όσοι δεν μπορούν με ευκολία να τα αναζητήσουν εκτός.

Δωρεάν σεμινάρια φθινοπωρινής κηπουρικής μπαλκονιού για άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα.

Κυριακή 11/10, ξενοδοχείο King George, Σύνταγμα. Πληροφορίες: arthritis.org.gr, 210 8237.302

Πρίζες στους δρόμους

Αποστόλου Παύλου, Θησείο, Ερμού. Ειδικές πρίζες για τα δέκα ηλεκτρικά οχήματα του δήμου. Απολύτως οικολογικά και φιλικά προς το περιβάλλον. Κάθε 50 χιλιόμετρα θέλουν φόρτιση. Μοιάζουν με οχήματα του γκολφ και άρχισαν να κυκλοφορούν στους πεζόδρομους και τις πλατείες. «Βγάζουμε τα περιπολικά από τους πεζόδρομους. Δείχνουμε ότι οι πλατείες ανήκουν στους πεζούς – όχι στα αυτοκίνητα» λέει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θόδωρος Μπεχράκης.

Λιγότερο καυσαέριο - Περισσότερο οξυγόνο (λες;)

•Δακτύλιος

•Απόσυρση

•Μονά-ζυγά (Θα μείνουν μαζί μας μέχρι τις 16 Ιουλίου)

•Μην αναπνέετε τόσο πολύ

PASSWORDS:

• Οχήματα του δήμου στην πρίζα

• Το Κοριτσάκι με τα Άφιλτρα (θερμάστρες και τασάκια στα πεζοδρόμια)

• Το Ξενοδοχείο των Φτωχών

• Μια Κυριακή στο πάρκο

• Όπως στα Φτερά του  Έρωτα

• Ψυρρή: Ο έρωτας θα ανθίσει ξανά

• Déjà vu: Μινιόν

• Πράσινα μπαλκόνια & ρευματοειδής αρθρίτιδα: Discuss

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ