- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Η Αθήνα βλέπει θάλασσα
«Δεν θέλουμε να μοιάζει αυτό το έργο με ψεύτικο παράδεισο» τόνισε ο Renzo Piano.
«Δεν θέλουμε να μοιάζει αυτό το έργο με ψεύτικο παράδεισο» τόνισε ο Renzo Piano. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος οραματίστηκε την επανασύνδεση της Αθήνας με τη θάλασσα. Ο Ιταλός αρχιτέκτονας, που έγινε παγκοσμίως γνωστός από τη δημιουργία του κέντρου Pompidou στο Παρίσι, αναλαμβάνει να μετατρέψει τον Φαληρικό Όρμο και την περιοχή του παλαιού Ιπποδρόμου σ’ ένα τεράστιο πάρκο – 1.000 στρεμμάτων.
Τι θα αλλάξει; Θα γίνουν δεντροφυτεύσεις σε όλους τους διαθέσιμους χώρους. Οι κάθετοι δρόμοι θα εκτείνονται προς τη θάλασσα, ως πεζόδρομοι, και θα καταλήγουν σε προκυμαίες. Ο σημερινός αυτοκινητόδρομος της Λεωφόρου Ποσειδώνος, από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έως τη Μαρίνα του Φλοίσβου, θα μετατοπιστεί κατά 90 μέτρα προς τη θάλασσα, θα υποβιβαστεί και θα καλυφθεί από το πάρκο. Η νέα δόμηση δεν θα ξεπερνά τα 2.500 τετραγωνικά μέτρα. Τα ολυμπιακά κτίρια θα παραμείνουν.
Το κόστος εκτιμάται σε 215 εκατομμύρια ευρώ και η χρηματοδότηση θα προέρχεται από το ΠΕΠ Αττικής, ενώ το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα συμμετάσχει με πόρους από το Πράσινο Ταμείο. Το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μετά από συμφωνία με το ελληνικό Δημόσιο, χορηγεί με 4 εκατομμύρια ευρώ όλες τις μελέτες που απαιτούνται για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου.
Παράλληλα εκδόθηκε ήδη η οικοδομική άδεια για τα έργα του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Σε σχέδια Renzo Piano το Κέντρο Πολιτισμού θα περιλαμβάνει τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και πάρκο πρασίνου με χαρακτήρα εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και αναψυχής.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ιστορίες από την κρύπτη του αρχιτεκτονικού χρόνου
Έφτασε η ώρα η Αρχιτεκτονική να επανασυνδεθεί με τη φύση
Ένα κτήριο φετίχ για τη Θεσσαλονίκη
Ανώνυμε αρχιτέκτονα, πώς να κρυφτείς από το φως που δεν δύει ποτέ;
Μία ευκαιρία εξερεύνησης της ποικιλομορφίας των κτηρίων που μας περιβάλλουν
Σαν το κέντρο της Θεσσαλονίκης δεν έχει
Όταν η μετακίνηση γίνεται εμπειρία design: υπόγειες γκαλερί και σπηλιές από ψηφιδωτό, 20 μέτρα κάτω από τη γη
Tο πρώτο αρχιτεκτονικό κέντρο στην Ελλάδα αποκλειστικά για παιδιά και νέους
«Το σημαντικότερο είναι να παραμένουμε πιστοί σε μια αρχιτεκτονική που βελτιώνει την καθημερινότητα και αφήνει θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον», τονίζει ο Πάνος Ευστρατίου.
Η πόλη έχει τη σφραγίδα του
Αρχιτεκτονικά στολίδια με σπάνια βιβλία και μεγάλη ιστορία
Ιστορικές αρχιτεκτονικές υπογραφές στο νέο αθηναϊκό τοπόσημο
Ένα φιλόδοξο αρχιτεκτονικό πρότζεκτ παρουσίασε η Ισπανική Ακαδημία Ταυρομαχίας
Κριτικοί Τέχνης και υπηρεσίες Πολιτισμού συμφωνούν ότι κάτι δεν πάει καλά με το σώμα της Γοργόνας
Παλιά βιομηχανικά συγκροτήματα στην Αθήνα και τον Πειραιά μεταμορφώνονται σε σύγχρονες κατοικίες, γραφεία και πολιτιστικούς χώρους, συνθέτοντας τη νέα αφήγηση της πόλης
Ο αρχιτέκτονας Κώστας Πουλόπουλος περιγράφει το όραμά του για την παραλία της πόλης
Η μεγαλύτερη ανάπλαση της νεότερης Ελλάδας χτίζεται πάνω σε στρώματα ιστορίας
Το «The Louis» θυμίζει πλοίο και είναι φτιαγμένο από... βαλίτσες
Ο γνωστός Αθηναίος σχεδιαστής μιλάει για τον νέο χώρο τέχνης και εστίασης που ανοίγει στη Σαντορίνη
Η Ελλάδα στην παγκόσμια σκηνή βιώσιμης αρχιτεκτονικής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.