Design & Αρχιτεκτονικη

SUMMER IN THE CITY: Ο Ρέντζο Πιάνο στο Δέλτα Φαλήρου

Να ένας πολύ καλός λόγος να χαμογελάσουμε με αισιοδοξία πάλι.

4662-35212.jpg
Δήμητρα Τριανταφύλλου
ΤΕΥΧΟΣ 351
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
14911-33206.jpg

Να ένας πολύ καλός λόγος να χαμογελάσουμε με αισιοδοξία πάλι. Στις 29/6 ο Ρέντζο Πιάνο θα «αποκαλύψει» στο κοινό τα τελικά αρχιτεκτονικά σχέδια για το Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η ανακοίνωση, τον Φεβρουάριο του 2008, πως το αρχιτεκτονικό γραφείο του Ρέντζο Πιάνο αναλαμβάνει τα σχέδια του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος μάς έκανε να σκεφτούμε πως επιτέλους θ’ ανήκουμε κι εμείς στις πρωτεύουσες με εμβληματικά σύγχρονα κτίρια. Δεν είναι μόνο πως έχει κερδίσει το The Pritzker Architecture Prize («Νόμπελ» της Αρχιτεκτονικής), αλλά πως έχει βάλει την υπογραφή του σε μερικά από τα κτίρια που προκαλούν τον παγκόσμιο θαυμασμό (δες Κέντρο Ζορζ Πομπιντού, μαζί με τον Ρίτσαρντ Ρότζερς). Η προμελέτη που παρουσίασε τον Ιανουάριο του 2009 –συνοδευόμενη από την επωδό τού «θέλουμε να ξαναδώσουμε πίσω στην πόλη τη θέα προς τη θάλασσα»– μας έκανε να ονειρευόμαστε.

Την Τρίτη 29/6 η ιδέα θα είναι μακέτα. Πώς θα είναι το πάρκο έκτασης 170.000 τ.μ., με τον κλιμακωτό λόφο ύψους 32 μ.; Η Εθνική Βιβλιοθήκη με αναγνωστήριο σε σχήμα ιπτάμενης γυάλινης κουπαστής; Η Εθνική Λυρική Σκηνή, με το ενιαίο γυάλινο κέλυφος και την ενιαία πράσινη στέγη για τα «δύο-σε-ένα» κτίρια και το φωτοβολταϊκό στέγαστρο 46,5 μέτρων το οποίο θα εξασφαλίζει την ενέργεια του κτιρίου; Με δυο λόγια: πώς θα είναι αυτή η πολιτεία- πρότυπο αισθητικής και πράσινης αρχιτεκτονικής, δίπλα στη θάλασσα;

Όσοι θέλουν να πάρουν απαντήσεις και να ρίξουν μια ματιά… στο μέλλον αυτής της πόλης (υλοποίηση έργου 2015, με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ύψους € 566 εκατ.) μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο www.SNFCC-June29.gr για να παρακολουθήσουν τον αρχιτέκτονα να παρουσιάζει τα τελικά σχέδια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ