Design & Αρχιτεκτονικη

Μία υπέροχη Αθήνα είναι εφικτή

Η παραπάνω πρόταση μπορεί να αγγίξει την πραγματικότητα αν…

4662-35212.jpg
Δήμητρα Τριανταφύλλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
14322-40158.jpg

...Αν τα οικοδομικά τετράγωνα της πόλης, σχεδόν πάντα μικρά με πυκνό δίκτυο δρόμων, στενά πεζοδρόμια και κατακερματισμένους χώρους πρασίνου, μεταμορφωθούν σε δημόσιους χώρους πολλαπλών χρήσεων. Μερικοί ταλαντούχοι νέοι Έλληνες αρχιτέκτονες το έχουν ήδη κάνει πράξη (στη φαντασία τους και στα σχεδιαστικά τους μπλοκ).

Τον Οκτώβριο του 2010 ένας διαγωνισμός της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων με τίτλο «Αθήνα Χ 4» καλούσε τις δημιουργικές ομάδες της πόλης να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το βασικό κύτταρο της Αθήνας - το οικοδομικό τετράγωνο. Πριν από λίγο καιρό δόθηκαν τα 5 ισότιμα έπαθλα και οι 4 έπαινοι από τις 120 προτάσεις που κατατέθηκαν συνολικά (παρουσιάστηκαν όλες πριν από λίγες ημέρες στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς).

Οι νικήτριες ομάδες ΝΟΤ* (Στέλλα Παντελιά, Κωνσταντίνος Παπαδημητρακόπουλος, Jordi Barri), AREA (Στυλιανή Δαούτη, Γεώργιος Μητρούλιας, Μιχαήλ Ιωάννης Ραυτόπουλος), Γιαννάτου Ανδρονίκη, Θανάσης Πολυζωίδης και Πέτσιου Κατερίνα, Θάλεια Βογιατζόγλου και Θάνος Μπαμπανέλος, φαντάστηκαν υπέροχες γειτονιές με αυλές σαν κήπους της Εδέμ, αστικά αγροτεμάχια με οπωροφόρα δέντρα και δάπεδα (αντί για δρόμους) σπαρμένα με άσπρα βότσαλα.

Η καλύτερη ιδέα απ’ όλες όμως είναι αυτή που λέει ότι ο δήμαρχος της Αθήνας ήδη συζητάει σοβαρά με την Ε.Α.Χ.Α. την υλοποίηση κάποιων από τις νικήτριες προτάσεις. Αμήν.

image“e-co-llectiva”, Κατερίνα Πέτσιου - Αθανάσιος Πολυζωίδης, Σμύρνης & Φυλής, Κυψέλη

image«ΝΟΤ - Μια εξωστρεφής εσωτερικότητα», Στέλλα Παντελιά - Κωνσταντίνος

Παπαδημητρακόπουλος - Jordi Barri, Κεραμεικού & Μυκάλης, Κεραμεικός

image«Πάρκο + Πλατεία», Θάλεια Βογιατζόγλου - Θάνος Μπαμπανέλος, Προύσης & Αλκαμένους, Κυψέλη

image“Athens Charting”, Στυλιανή Δαούτη - Γεώργιος Μητρούλιας - Μιχαήλ Ιωάννης

Ραυτόπουλος, Φυλής & Ολυμπίας, Κάτω Πατήσια

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ