Design & Αρχιτεκτονικη

Mike Karolos: Γραμματόσημα από τον τόπο σου

Ο Mike Karolos φιλοτεχνεί τις ομορφιές της Ελλάδας

15223-628182_0.jpg
Βάγια Ματζάρογλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
124735-279871.jpg

Συνέντευξη με τον Mike Karolos, έναν graphic designer που σχεδιάζει για χόμπι γραμματόσημα με θέμα τις ομορφιές της Ελλάδας.

Είναι 31 ετών, γεννήθηκε στο Μάντσεστερ, από μητέρα Αγγλίδα και πατέρα Έλληνα, και ζει όλη του τη ζωή στην Ελλάδα. Σπούδασε γραφιστική στον ΑΚΤΟ και είναι γραφίστας τα τελευταία 9 περίπου χρόνια, με τάσεις εικονογράφησης. Το branding και η συσκευασία είναι τα πεδία που τον ευχαριστούν περισσότερο. Στον ελεύθερο χρόνο του και για προσωπική του ευχαρίστηση αποφάσισε να αποτυπώσει τις ομορφιές της Ελλάδας σε μορφή γραμματοσήμου. Οι παραλίες, τα ασπρογάλαζα σπιτάκια, οι ελιές, οι βάρκες, τα ξωκκλήσια, ο αρχαίος πολιτισμός, τα landmark μιας χώρας στα καλύτερά της σε συσκευασία «εβαπορέ». Μιλάμε με τον δημιουργό αυτού του εξαιρετικού πρότζεκτ.

image

Πώς προέκυψε η έμπνευση για το project;

Η έμπνευση ήρθε κοιτώντας μια φωτογραφία της Σαντορίνης. Αυτό ήταν και το πρώτο από τα γραμματόσημα που σχεδίασα. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν ότι θα ταίριαζε πολύ με τον εικονογραφημένο, στιλιζαρισμένο και κάπως αφηρημένο τρόπο που σχεδιάζω τα τελευταία χρόνια. Στη συνέχεια σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να κάνω μια σειρά από τέτοιες εικόνες με θέμα την Ελλάδα, και τι καλύτερο από μια σειρά από γραμματόσημα.

image

Σε πόσο καιρό υλοποίησες την ιδέα σου;

Μιας και ήταν ένα προσωπικό project, κοινώς το δούλευα στον ελεύθερό μου χρόνο ανάμεσα από άλλες δουλειές, μου πήρε περίπου 3 μήνες.

image

Ποιες είναι οι προκλήσεις και ποιο το κλειδί στη δημιουργία ενός γραμματόσημου;

Δεν θεωρώ ότι είμαι ο πλέον ειδικός να μιλήσω για τη δημιουργία των γραμματοσήμων, μιας και είναι η πρώτη μου απόπειρα και παραμένει ένα κονσεπτικό project. Μπορώ να πω όμως ότι, μιας και μιλάμε για μικρές διαστάσεις, πρέπει η εικόνα να μπορεί κατευθείαν να «πιάνει» το μάτι και να σου βγάζει ένα συναίσθημα από τη χώρα από την οποία προέρχεται.

image

Βλέπεις την Ελλάδα, τις ομορφιές και τις αρχαιότητές της μέσα από μια ποπ χαρούμενη ματιά. Πόση χαρά επιτρέπει η Ελλάδα της κρίσης;

Οι εικόνες αυτές της Ελλάδας είναι τόσο όμορφες από μόνες τους, που είναι πολύ δύσκολο να τις αποδώσεις και κάπως διαφορετικά. Η κρίση μας επηρεάζει όλους, αλλά οι εικόνες αυτές θεωρώ ότι είναι άφθαρτες σε κρίσεις και χρόνο. Η χώρα αυτή έχει περάσει πολλά, αλλά σαν τόπος, ιστορία και φυσικές ομορφιές λίγα πράγματα έχουν αλλάξει. Αυτά πιστεύω θα είναι πάντα το αισιόδοξο κομμάτι ό,τι και να γίνει.

image

Τι «ανακάλυψες», έμαθες, συνειδητοποίησες, για την Ελλάδα φτιάχνοντας τα έργα σου;

Αυτό που «ανακάλυψα» είναι ότι η Ελλάδα έχει μια αρμονία στις εικόνες της. Είναι ένα σύνολο −φύση, ιστορία και λαός− που σου βγάζει μια ζεστασιά και αισιοδοξία. Όχι, δεν ζω σε άλλη χώρα, απλά μέσα από αυτό το project θυμήθηκα και την όμορφη πλευρά της Ελλάδας. Ζούμε σε έναν παραδεισένιο τόπο, με πολλές όμως δυσκολίες τα τελευταία χρόνια. Ήθελα βλέποντας αυτές τις εικόνες ο ξένος να ξεχάσει όλα τα αρνητικά που ακούει τα τελευταία χρόνια και να δει την όμορφη πλευρά αυτής της χώρας.

image

Πώς μπορεί να προμηθευτεί κανείς τα γραμματόσημά σου και γενικά τα έργα σου;

Τα γραμματόσημα προς το παρόν δεν μπορούν να τα προμηθευτούν. Σαν σχέδια όμως και προηγούμενες μου δουλειές, όπως τα αφηρημένα πορτρέτα, μπορούν να τα προμηθευτούν από ένα είδος online gallery που συνεργάζομαι στην Αμερική, το Curioos. Στα σχέδιά μου σύντομα είναι να ανοίξω και ένα δικό μου e-shop. Για να μείνετε ενημερωμένοι για τα πότε και πώς, μπορείτε να με ακολουθήσετε στο facebook.

image

Ποια θα επιθυμούσες να είναι η τύχη των γραμματοσήμων σου;

Να κυκλοφορήσουν και επίσημα από τα ελληνικά ταχυδρομεία.

image

Περισσότερες δουλειές του Mike Karolos, εδώ. www.smirapdesigns.com

Δείτε όλο το project των γραμματοσήμων στο behance.

image

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λευκή πλαστική καρέκλα
Η λευκή πλαστική καρέκλα στα σημαντικότερα έπιπλα του αιώνα

Η καρέκλα που πρωταγωνιστεί στα πανηγύρια, στις αυλές της επαρχίας και στις παραλίες, είναι το εμβληματικότερο έπιπλο των τελευταίων 100 ετών σύμφωνα με τους New York Times

Sir Norman Foster: Ο αρχιτέκτονας που σχεδιάζει στο Ελληνικό τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην Ευρώπη
Sir Norman Foster: Ο αρχιτέκτονας που σχεδιάζει στο Ελληνικό τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην Ευρώπη

Ιππότης, βαρόνος, κάτοχος του βραβείου Pritzker και καμιά 400αρια ακόμα, ο sir Norman Foster θεωρείται και είναι ένας από τους μεγαλύτερους αρχιτέκτονας της εποχής μας.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.