- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Για τα κόκαλα του μεγάλου Ισπανού ποιητή Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα και άλλων 3.500 δημοκρατικών αμάχων αιχμαλώτων, που εκτελέστηκαν το 1936 – 39 στη Γρανάδα από τους φασίστες του πραξικοπηματία στρατηγού Φράνκο, ερευνά από χτες μια οργανωμένη ανασκαφική επιχείρηση στην Ισπανία.
Η επιχείρηση, που θα κρατήσει τις επόμενες δέκα ημέρες, είναι εντοπισμένη σε σημείο που υπέδειξε ο ιστορικός κ. Μιγκέλ Καμπαλέρο Πέρεθ, συγγραφέας του βιβλίου «Οι τελευταίες 13 ώρες του Γκαρθία Λόρκα».Γίνεται κοντά στο πάρκο «Λόρκα», που τη δεκαετία του ’90 η τοπική δημοτική αρχή είχε επιχείρησε να μετατρέψει σε γήπεδο ποδοσφαίρου. Η συγκεκριμένη ανασκαφή είναι μία από τις 40 ανάλογες των τελευταίων ετών, που εκτελούνται με πρωτοβουλία οικογενειών των θυμάτων του καθεστώτος Φράνκο. Σε περίπτωση που βρεθούν ανθρώπινα κόκαλα, τότε τα δικαστήρια θ΄ αποφανθούν ως προς την ταυτοποίηση των νεκρών.
Ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα (1898 – 1936) ήταν ποιητής, θεατρικός συγγραφέας, μουσικός και ζωγράφος. Φίλοι του ήταν ο Νταλί, ο Μπουνιουέλ, ο Αλμπέρτι και άλλοι καλλιτέχνες, ιδίως σουρεαλιστές, ενώ ο ίδιος είχε επηρεαστεί ιδιαίτερα από τις λαϊκές παραδόσεις της Ισπανίας και ειδικά τις τσιγγάνικες. Κύρια έργα του: «Μαριάνα Πινέδα», «Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα», «Ματωμένος Γάμος», « Γέρμα», «Θρήνος για τον Ιγνάθιο Σάντσεθ Μεχίας». Μετά την εκτέλεσή του, του έριξαν και δυο σφαίρες χλευαστικά στα οπίσθια, επειδή ήταν ομοφυλόφιλος.
Ο Λόρκα είναι πολύ αγαπητός και στην Ελλάδα, όπου τα θεατρικά του παίζονται συχνότατα. Μεταφράσες του έχει κάνει, μεταξύ άλλων, ο Γκάτσος, ενώ εξαιρετκή μουσική πάνω σε έργα του έχουν γράψει ο Χατζιδάκις, ο Ξαχάκος, ο Λεοντής και άλλοι.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Rap, punk, reggae, graffiti, parkour και street dance συναντιούνται ξανά στα Παλαιά Δημοτικά Σφαγεία στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου.
Η ταινία προκάλεσε μια αντίδραση από το κοινό που θα συνεχίσει να είναι αντικείμενο μελέτης για πολλά χρόνια
Όσα πρέπει να γνωρίζεται για τη φετινή διοργάνωση
Η ορθογραφία είναι η ευγένεια του γραπτού λόγου
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Πατάκη
Η διεθνής διοργάνωση ανεξάρτητης τέχνης επιστρέφει στην Αθήνα από τις 17 έως τις 20 Σεπτεμβρίου με 66 καλλιτεχνικές πλατφόρμες, performances, ομιλίες, workshops και ελεύθερη είσοδο
Η ποπ σταρ πρωταγωνιστεί στην τέταρτη ταινία του δημοφιλούς κωμικού franchise
Από τη νέα ταινία του Βιμ Βέντερς έως το Venice Immersive, το Onassis Culture στηρίζει σημαντικές διεθνείς παραγωγές
Ο Γάλλος δημιουργός μετέτρεψε την τσιγγάνικη κουλτούρα σε κινηματογραφική γλώσσα
Το «B’Day» είχε κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο του 2006, στα 25α γενέθλιά της
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Η Θεσσαλονίκη των τελών της δεκαετίας του ογδόντα ήταν μια Πόλη στις Φλόγες
Η προσπάθεια για να γίνει το βιβλίο ξανά καθημερινή συνήθεια
«Στον κομμουνισμό όταν σε κλοτσάνε πρέπει να χειροκροτήσεις· στον καπιταλισμό, όταν σε κλοτσάνε μπορείς να ουρλιάξεις»
Το 5ο «The Chios Festival» διεξάγεται στο πανέμορφο νησί του Βορείου Αιγαίου από τις 24 Αυγούστου και ρίχνει αυλαία στις 4 Σεπτεμβρίου
Λιτός και συνάμα πυκνός νοήματος, ο «νέος» Παβλικόφσκι μοιάζει να συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε πριν από οχτώ χρόνια με το «Ψυχρός πόλεμος».
Σε τι τιμή θα κυμανθεί
Το 32ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Σεπτεμβρίου έως και τις 11 Οκτωβρίου 2026
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.