Πολιτισμος

Οι Ρώσοι στο Αρχιπέλαγος, 18ος αιώνας. Ο ρόλος της Πάρου

Διακεκριμένοι Έλληνες και Ρώσοι ιστορικοί συζητούν για την άγνωστη στους πολλούς ρωσική παρουσία στο Αιγαίο από το 1770 έως το 1775

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Archipelagos Historia | Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Archipelagos Historia | Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Διαδικτυακή εκδήλωση για την παρουσίαση της «Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Archipelagos Historia», συζήτηση με θέμα «Οι Ρώσοι στο Αιγαίο, 18ος αιώνας. Ο ρόλος της Πάρου»

Στο πλαίσιο  του Έτους 2021 Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας, η Επιτροπή του Έτους του Δήμου Πάρου και το Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου, διοργανώνουν, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ), διαδικτυακή εκδήλωση για την παρουσίαση της «Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Archipelagos Historia» και συζήτηση με θέμα «Οι Ρώσοι στο Αιγαίο, 18ος αιώνας. Ο ρόλος της Πάρου».

Στην  εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021, ώρα 17.00-20.00, θα αναδειχθεί από διακεκριμένους Έλληνες και Ρώσους ιστορικούς μία εν πολλοίς άγνωστη πτυχή της συνάντησης των δύο  λαών: η ρωσική παρουσία στο Αιγαίο από το 1770 έως το 1775, η εγκατάσταση ενός μεγάλου ρωσικού ναυστάθμου στη Νάουσα της Πάρου καθώς και η εγκαθίδρυση της «Ρωσικής  Ηγεμονίας του Αρχιπελάγους», στην οποία είχαν ενταχθεί το σύνολο των νησιών των Κυκλάδων καθώς και άλλα νησιά του Αιγαίου.

Εκτός από την ανάδειξη της προεπαναστατικής ιστορίας  των νησιών του Αιγαίου με αφορμή το έτος εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, η εκδήλωση συμβάλλει και στις ιστορικές και πολιτισμικές ανταλλαγές ανάμεσα στις δύο χώρες, στις οποίες εντάσσεται και η πρόσφατη επίσκεψη της ρωσικής φρεγάτας «Shtandard» για την κινηματογράφηση των ιστορικών τόπων της ρωσικής παρουσίας στην Πάρο και στο  Αιγαίο.

Στην Πάρο λειτουργεί από το 2014 Μόνιμη Έκθεση με χειρόγραφους ρωσικούς χάρτες, οι οποίοι προέκυψαν από την πρωτότυπη έρευνα  Ελλήνων και Ρώσων ιστορικών για την ρωσική παρουσία στο Αιγαίο που πραγματοποιήθηκε από το  με χορηγία του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη.

Μοναστήρι Αγίου Ιωάννη του Δέτη, Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου
Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου ©Αγγελική Μπιρμπίλη

Το  σύνολο των τεκμηρίων που συγκεντρώθηκαν από την έρευνα περιλαμβάνεται στην «Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Archipelagos Historia», που υλοποίησε και διαχειρίζεται το Ινστιτούτο Ιστορικών ερευνών του ΕΙΕ, και η οποία θα εγκαινιαστεί στην διαδικτυακή εκδήλωση, ενώ προβλέπεται να λειτουργήσει και ως ανοιχτή ψηφιακή αρχειοθήκη για την ιστορία του Αιγαίου και της Πάρου στα νεότερα χρόνια.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση μέσω σύνδεσης στην πλατφόρμα Zoom όπου θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία με δυνατότητα επιλογής μεταξύ ελληνικής και ρωσικής γλώσσας ή μέσω lives treaming από τη σελίδα του Πάρκου Πάρου στο Facebook ή το YouTube. 

Zoom link: https://us02web.zoom.us/j/84193397536

Πρόγραμμα Εκδήλωσης «Οι Ρώσοι στο Αρχιπέλαγος, 18ος αιώνας. Ο ρόλος της Πάρου»

Συντονίζει η Ελισάβετ Παπαζώη, Πρόεδρος της Επιτροπής του Έτους Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας 2021 του Δήμου Πάρου.

Χαιρετισμοί Φορέων
Ομιλίες:

  • «Archipelagos: Μία ψηφιακή εφαρμογή για το χώρο του Αιγαίου στους νεότερους χρόνους»: Γιώργος Τόλιας, Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.
  • «Η Μεγάλη Αικατερίνη και η Ρωσική παρουσία στο Αρχιπέλαγος τη δεκαετία του 1770»: Elena Smilianskaia, Καθηγήτρια Ρωσικής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Εθνικής Έρευνας, Ανώτατη Σχολή Οικονομικών
  • ​«Η Πάρος τον 18ο αιώνα μέσα από τη ρωσική χαρτογραφία»: Ελευθερία Ζέη, Επίκουρη Καθηγήτρια Νεότερης Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης
  • «Η ναυτιλία των Ελλήνων την εποχή της Ρωσικής παρουσίας στο Αιγαίο», Τζελίνα Χαρλαύτη, Διευθύντρια Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών, Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Συζήτηση

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ