Πολιτισμος

Εκπληκτική ερωτική νωπογραφία της Λήδας και του Δία στην Πομπηία

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νωπογραφία Λήδας και Δία στην Πομπηία
Νωπογραφία Λήδας και Δία στην Πομπηία

Για πρώτη φορά παρουσιάστηκε στο κοινό η εκπληκτική νωπογραφία που βρέθηκε πριν από έναν χρόνο στην Πομπηία και απεικονίζει την ερωτική σκηνή μεταξύ της Λήδας και του κύκνου Δία.

Για πρώτη φορά παρουσιάστηκε στο κοινό η εκπληκτική νωπογραφία που βρέθηκε πριν από έναν χρόνο στην Πομπηία και απεικονίζει την ερωτική σκηνή μεταξύ της βασίλισσας της Σπάρτης Λήδας και του μεταμορφωμένου σε κύκνο Δία.

Η νωπογραφία βρέθηκε σε σπίτι πλούσιου εμπόρου ο οποίος στον τοίχο του υπνοδωματίου  του είχε ζητήσει απο καλλιτέχνες να απεικονίσουν μια αρχαία, μυθική ερωτική σκηνή.

Από τη συνεύρεση της Λήδας και του Δία η βασίλισσα απέκτησε τον Κάστορα και τον Πολυδεύκη αλλά και την ωραία Ελένη. Η ανασκαφή έγινε στην περιοχή «Regio V», η οποία τα τελευταία χρόνια έχει φέρει στο φως πολλές εκπλήξεις για τους αρχαιολόγους.

Η Πομπήια καταστράφηκε το 79 μ.Χ. απο την έκρηξη του ηφαίστειου και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να εκτιμηθεί με ακρίβεια η ηλικία της εξαιρετικής νωπογραφίας.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το fresco της Λήδας και του Δία είναι πρωτοποριακό σε τεχνοτροπία για την εποχή εκείνη καθώς η  Λήδα κοιτάζει προκλητικά στα μάτια όποιον έμπαινε στο δωμάτιο από την πόρτα της κρεβατοκάμαρας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ