- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η επίχρυση σαρκοφάγος του Τουταγχαμών συντηρείται για πρώτη φορά
Το φέρετρο και ο θησαυρός θα αποτελέσουν τα κορυφαία εκθέματα του νέου Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου
Ομάδα ειδικών ξεκίνησε τη συντήρηση στην επίχρυση σαρκοφάγο του φαραώ Τουταγχαμών. Οι εργασίες θα διαρκέσουν περίπου οκτώ μήνες.
Για πρώτη φορά από το 1922, όταν ανακαλύφθηκε ο τάφος του φαραώ Τουταγχαμών, μια ομάδα ειδικών ξεκίνησε τη συντήρηση στην επίχρυση σαρκοφάγο του, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.
Το φέρετρο και ο θησαυρός που βρέθηκε στο ασύλητο τάφο του νεαρού βασιλιά θα αποτελέσουν τα κορυφαία εκθέματα του νέου Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου (GEM) που θα εγκαινιαστεί τον επόμενο χρόνο κοντά στις Πυραμίδες της Γκίζας.
Ο Βρετανός αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ ανακάλυψε τον τάφο του φαραώ της 18ης Δυναστείας στην Κοιλάδα των Βασιλέων, στο Λούξορ, το 1922. Ο τάφος είχε μείνει ανέπαφος και περιείχε περίπου 5.000 αντικείμενα.
Το υπουργείο ανέφερε ότι η σαρκοφάγος μεταφέρθηκε από τη νότια Αίγυπτο στο GEM πριν από τρεις ημέρες, ώστε να γίνουν εργασίες συντήρησής της, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος συντήρησης του μουσείου, το φέρετρο έχει υποστεί σημαντικές ζημιές, όπως ρωγμές στις χρυσές επιστρώσεις. Αναμένεται ότι οι εργασίες θα διαρκέσουν περίπου οκτώ μήνες.
Το GEM κατασκευάζεται εδώ και περίπου 15 χρόνια και χρηματοδοτείται εν μέρει από την Ιαπωνία. Η Αίγυπτος έχει ανακοινώσει ότι το μουσείο θα εγκαινιαστεί επισήμως στα τέλη του 2020.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με αφορμή την πρώτη της έκθεση στην Ελλάδα με τίτλο «Από τις σκοποβολές στην ελευθερία» στο ΜΟΜus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άλεξ Μυλωνά, θυμόμαστε στιγμές από τη συναρπαστική ζωή της
Η πολυβραβευμένη φωτογράφος που γυρίζει τον κόσμο και φωτογραφίζει γυναίκες μας εξηγεί τι την παρακινεί να τις αναζητά στα τέσσερα σημεία του πλανήτη.
Ο 70χρονος ρόκερ μιλά ανοιχτά για την εξάρτηση και τις ακραίες επιλογές που έκανε για να ξεφύγει από τα ναρκωτικά
Από την «Αχόρταγη σκιά» του Μαριάνο Πενσότι μέχρι τον «Σωσμένο» σε σκηνοθεσία Βασίλη Μπισμπίκη
Ξεχωρίζουμε τη συνάντηση της Χάρις Αλεξίου με τις Rainbow Mermaids στο Μουσείο Μαρία Κάλλας
Ποιες εταιρείες παραγωγής κυριαρχούν στην βιομηχανία του θεάματος
Η viral «τραγουδο-ηθοποιός» μιλάει για τη διαδρομή της, τη σχέση της με τη μουσική και τις λέξεις αλλά και για τα «Πυροτεχνήματα»
Οι πολλές εκδοχές ενός από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα της γοτθικής λογοτεχνίας
Πίνακες, γιγαντοοθόνες, VR γυαλιά. H διαδραστική έκθεση του Βίνσεντ Βαν Γκογκ στο Ολυμπιακό κέντρο Γουδί, τα είχε όλα
Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης συναντά τη Λένα Κιτσοπούλου στην πολύκροτη διασκευή του «Σωσμένου» και μιλάει στην Athens Voice για το θέατρο, το σινεμά και τη ζωή του
Ένα πενθήμερο ταξίδι γεμάτο τέχνη και συναίσθημα
Η Μπερλινάλε στο μάτι του κυκλώνα
Πολιτική, Ιστορία, σινεφίλ ιστορίες αλλά και Ζιλιέτ Μπινός στη διοργάνωση, που περιλαμβάνει ένα χορταστικό μενού 252 ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους
Το Πανεπιστήμιο Πατρών, η Στρογγυλή και η ρωμαϊκή ύπαιθρος στην Ήπειρο
Mια χώρα υπό δικτατορία κι ένα παιδί που προσπαθεί να καταλάβει τον κόσμο γύρω του
Η μεγάλη γιορτή της μουσικής ξεκινά στις 7 Μαρτίου και ολοκληρώνεται στις 3 Απριλίου
Μια προσωπική μαρτυρία για την ιστορία, το πολιτικό σύστημα και τις προκλήσεις του Λιβάνου από τον πρώην Πρέσβη της Ε.Ε.
Ο σολίστας Κίριλ Γκερσταϊν συμπράττει με την Chamber Orchestra of Europe σε δυο μοναδικές συναυλίες
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την έκθεση «Jeff Koons: Αφροδίτη του Lespugue» που εγκαινιάζεται στις 20 Μαρτίου
Ο σπουδαίος φωτογράφος μιλάει στην Athens Voice για το σύνολο του έργου του, αρνούμενος τον χαρακτηρισμό του «πολεμικού φωτορεπόρτερ»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.