Πολιτισμος

Επιλογές 454

Τι παίζει στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα;

35003-709273.jpg
Καρολίνα Νιαμονιτάκη
ΤΕΥΧΟΣ 454
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
51616-114304.jpg

Ηappy Days

Tα «τσαλακωμένα» του έργα θα δείξει σήμερα στην Γκαλερί Σκουφά ο Τάσος Παυλόπουλος σε μια έκθεση με τίτλο «Happy Days». Αλλά γιατί «τσαλακωμένα»; Ο καλλιτέχνης μάς δίνει τη δική του εξήγηση.

«…Δεν υπάρχει το τελικό έργο πριν το τσαλακώσω. Πριν στεγνώσει καλά-καλά το χρώμα, το κάνω ένα κουβάρι μεγέθους πορτοκαλιού. Είναι η αποφασιστική κίνηση που κάνουμε όλοι πριν καταλήξει ένα χαρτί στον κάλαθο των αχρήστων. Εγώ, όμως, του δίνω αμνηστία χαρίζοντάς του τη ζωή. Δεν ξέρω εκ των προτέρων τη μορφή που θα αποκτήσει μέχρι να το ξετυλίξω. Η έκπληξη της δημιουργικής και τυχαίας φθοράς θυμίζει, ίσως, κακοτυπωμένη γκραβούρα, αλλά “αυτά είναι κόλπα ζόρικα που κάνουν στην Ινδία”. Το ανάγλυφο αποτέλεσμα του βανδαλισμού αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο. Ελάχιστα πια παρεμβαίνω. Ακολουθεί η διαδικασία μιας υπερσύγχρονης ψηφιακής αναπαραγωγής που ονομάζεται Giclee Printing και την εκμεταλλεύομαι για τη δημιουργία της ψευδαίσθησης της τρίτης διάστασης. Της οφθαλμαπάτης! Το στάδιο αυτό το θεωρώ ευρεσιτεχνία μου και μέγα επίτευγμα. Το αρχικό έργο είναι το μεταλλείο, το εύπλαστο καλούπι, το matrix (η μήτρα), ο βλαστός… Το επιχείρησα, διαβολικά, ώστε να συντελεσθεί μια μεταποίηση, ένας μαγικός μεταμορφισμός. Και εντέλει μια ειλικρινής, βαθιά και γνήσια μεταμέλεια για τα σφάλματα του παρελθόντος και έμπρακτη μετάνοια για τις αμαρτίες μου. Μόνο τις καλλιτεχνικές, εννοώ. Δεν θα ξανακάνω μαλακίες! Δεν θα ξανακάνω μαλακίες! Δεν θα ξανακάνω μαλακίες! Αυτό το λέω, μήπως το πιστέψω κι εγώ…» - Τάσος Παυλόπουλος

Info

H έκθεση του Τ.Π. «Happy Days» εγκαινιάζεται σήμερα Πέμπτη 17/10 στις 7.30 μ.μ. στην Γκαλερί Σκουφά (Σκουφά 4, Κολωνάκι). Μέχρι 11/11. Δημοσιεύουμε απόσπασμα από το πρόλογο του καλλιτέχνη στο ομότιτλο βιβλίο που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις τέχνης Οίστρος με αφορμή την έκθεση.


n

Πολυμορφίες ΙΙ

Με σκοπό την οικονομική στήριξη της εφημερίδας «Τα Νέα της Τέχνης» διοργανώνεται η ομαδική έκθεση με έργα 76 Ελλήνων καλλιτεχνών που αντιπροσωπεύουν διαφορετικές γενιές. Συμμετέχουν: Απέργης, Αντωνόπουλος, Γέρος (φωτό) κ.ά.

24/10 - 9/11, Αίθουσα τέχνης «Έκφραση - Γιάννα Γραμματοπούλου», Βαλαωρίτου 9A, 210 3607598


n

Charles Weber

Μια ατμόσφαιρα δράματος και μυστηρίου πλανάται στην ατομική έκθεση του Ελβετού φωτογράφου, που απορρέει από ναυαγισμένα καράβια. Με τον τίτλο «Ναυάγια», η έκθεση προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει την ιστορία που στοιχειώνει το καθένα από αυτά τα πλοία.

31/10 - 18/11, Αίθουσα Τέχνης Αέναον, Νεοφύτου Βαμβά 5, Κολωνάκι, 210 6745086


n

Save

Τη θέση και τη συμμετοχή μας στο σύμπαν πραγματεύονται 18 καλλιτέχνες μέσα από τα έργα τους, μέχρι να βρει ο κάθε θεατής τη δική του γενέθλια γη. Στα πλαίσια της νέας διεθνούς παραγωγής «P.I.G.S. / Σωτηρία». Συμμετέχουν: Βούσουρας, Γάκη (φωτό), Γύζης κ.ά.

Έως 15/11, Ξενοδοχείο Πίνδαρος, Σοφοκλέους 24 & Αθηνάς, 210 3247679


n

Το πρόβατο

«Οδοιπορικό στον ποιμενικό βίο: Αρχιτεκτονική και Τέχνη». Τις πτυχές της ευρωπαϊκής κληρονομιάς του ποιμενικού βίου καλούνται να ανακαλύψουν οι επισκέπτες της έκθεσης που διοργανώνει το Κέντρο Αναπτυξιακών Μελετών PRISMA. Επιμελείται η Ιστορικός Τέχνης Λουίζα Καραπιδάκη.

Έως 15/11, Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος, 212 2540000


n

Καπετάνιοι & Πειρατές

Δύο διαδραστικές εκθέσεις συνδυάζουν εκπαίδευση και διασκέδαση, χρησιμοποιώντας τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες. Στην έκθεση «Καπετάνιοι» 21 διαδραστικοί σταθμοί προκαλούν τον επισκέπτη να αποκτήσει εμπειρίες και γνώσεις γύρω από τη ναυπηγική, τη μηχανική, την πλοήγηση. Σε μια πισίνα μήκους 10 μ. μπορείς να κυβερνήσεις τηλεκατευθυνόμενα πλοία. Η έκθεση «Πειρατές», από την blockbuster ταινία «The Pirates! Band of Misfits», παρουσιάζει τα εντυπωσιακά σκηνικά και τις μαριονέτες της. Μπορείς να γίνεις μέρος του πληρώματος των πειρατών μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων, όπως η μεταμφίεση σε πειρατή, και να συμμετέχεις στην ταινία χρησιμοποιώντας την τεχνολογία blue-screen. Τέλος μπορείς να μπεις στο μαγικό κόσμο του animation μαθαίνοντας βήμα-βήμα πώς σχεδιάζονται και «ζωντανεύουν» οι πρωταγωνιστές της ταινίας.

18/10 - 19/1, Τhe Mall Athens, 4ος όροφος, Ανδρέα Παπανδρέου 35, Μαρούσι, 210 6197933. €5 σχολεία, 7 γεν. είσοδος


n

Προσφορά

Με τη συμμετοχή 45 σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών (Kalos & Klio, Νίκος Αγγελίδης, Δάφνη Αγγελίδου, Γιάννης Αδαμάκης, Χρύσα Βέργη, Πέτρος Ζουμπουλάκης, Ειρήνη Κανά, Βλάσης Κανιάρης κ.ά.), η έκθεση «Προσφορά» έχει στόχο τη στήριξη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Τα έργα, αφού εκτεθούν για δύο μήνες, θα δημοπρατηθούν και μέρος των εσόδων θα διατεθεί υπέρ των σκοπών του μουσείου. Την έκθεση διοργανώνει η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Συμμαχία Για Την Ελλάδα, η οποία προσπαθεί να προάγει την εικόνα της χώρας μέσα από δράσεις στους τομείς του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού, του περιβάλλοντος και του εθελοντισμού. Με την επιμέλεια του επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάνου Στεφανίδη.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ως 15/12. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ