Πολιτισμος

Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Καζούο Ισιγκούρο (video, εικόνες)

Από τον Μπομπ Ντίλαν στα «Απομεινάρια μιας μέρας»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
375226-774479.jpg
Ian Gavan/Getty-Ideal Images

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται φέτος στον γεννημένο στο Ναγκασάκι Βρετανό συγγραφέα, Καζούο Ισιγκούρο.

Η Σουηδική Ακαδημία τιμά τον Ισιγκούρο για τη «μεγάλη συναισθηματική δύναμη των μυθιστορημάτων του έχει αποκαλύψει την άβυσσο κάτω από την ψευδαίσθηση της σύνδεσης μας με τον κόσμο».

Όπως κάθε χρόνο το σημαντικότερο βραβείο στο χώρο της λογοτεχνίας συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των εννέα εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 937.000 ευρώ).

Το 2016 η Σουηδική Ακαδημία τίμησε με τον Νόμπελ Λογοτεχνίας τον μουσικό και ποιητή, Μπομπ Ντίλαν.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

 

Ο Καζούο Ισιγκούρο γεννήθηκε στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας το 1954, αλλά σε ηλικία πέντε ετών ήρθε με την οικογένειά του στη Βρετανία.

Με το πρώτο του μυθιστόρημα "A pale view of hills" (1982), κέρδισε το βραβείο Ουίνιφρεντ Χόλντμπι.

Καζούο Ισιγκούρο

Το δεύτερο μυθιστόρημά του "An artist of the floating world" (1986), βραβεύτηκε με τα βραβεία Ουίτμπρεντ και Σκάνο ενώ ήταν επίσης υποψήφιο για το βραβείο Booker.

Το 1989, με το "The remains of the day" ("Τα απομεινάρια μιας μέρας") όχι μόνο κέρδισε το βραβείο Booker αλλά έγινε διάσημος σ'όλο τον κόσμο: το βιβλίο του μεταφράστηκε σε 24 γλώσσες, πούλησε 1.000.000 αντίτυπα μόνο στην αγγλική γλώσσα και η ομώνυμη ταινία του Τζέιμς Άιβορι έγινε επίσης παγκόσμια επιτυχία.

Το επόμενο μυθιστόρημά του "The unconsoled" ("Ο απαρηγόρητος"), κυκλοφόρησε το 1995 και τιμήθηκε με το βραβείο Τσέλτενχαμ. Το 1998 χρίστηκε από το γαλλικό κράτος Ιππότης των Τεχνών και των Γραμμάτων. Το μυθιστόρημα "When we were orphans" ("Τότε που ήμασταν ορφανοί") κυκλοφόρησε το 2000 και ήταν και αυτό υποψήφιο για το βραβείο Booker. 


Στα ελληνικά από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα βιβλία του ΤΑ ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙΑ ΜΙΑΣ ΜΕΡΑΣ (μτφρ. Αργυρώ Μαντόγλου), και Ο ΘΑΜΜΕΝΟΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ (μτφρ. Αργυρώ Μαντόγλου).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ