Πολιτισμος

Aνακαλύφθηκε στο Λονδίνο κλεμμένος πίνακας του Ματίς

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
33649-74570.jpeg

Ένας πίνακας του Ανρί Ματίς με τίτλο Ο κήπος, που βρέθηκε έπειτα από 25 χρόνια στο Λονδίνο μετά την κλοπή του από μουσείο της Στοκχόλμης, επέτρεψε σήμερα στους ιδιοκτήτες του, σύμφωνα με ανακοίνωση του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης (Moderna Museet).

«Ο πίνακας Ο κήπος του Ανρί Ματίς επέστρεψε σήμερα σπίτι του από το Λονδίνο. Τώρα που μιλούμε βρίσκεται εντός κιβωτίου που ταξιδεύει προς το Moderna Museet. Θα παραμείνει επί 24 ώρες στη συσκευασία του για εγκλιματισμό στις συνθήκες του μουσείου και κατόπιν, για πρώτη φορά από την επιστροφή του στη Σουηδία, θα ανοιχθεί η συσκευασία», προσθέτει στην ανακοίνωσή του το Μουσείο.  Η αξία του πίνακα εκτιμάται σε 750.000 ευρώ.

«Εκείνο που μας χαροποιεί είναι ότι βρέθηκε», δηλώνει ο διευθυντής του Ντάνιελ Μπίρνμπαουμ.

Ο εξπρεσιονιστικός πίνακας του 1920 είναι φιλοτεχνημένος με εξπρεσιονιστική τεχνική, ανακαλύφθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ο λονδρέζος έμπορος τέχνης Τσαρλς Ρόμπερτς, που ήθελε να τον πωλήσει, ξεκίνησε μία αναζήτηση στα ηλεκτρονικά αρχεία δεδομένων του Art Loss Register (ALR) που δίνουν πληροφορίες για τα κλεμμένα έργα τέχνης,  ταυτοποιώντας το έργο που είχε στην κατοχή του με τον πίνακα που είχε κλαπεί στις 11 Μαΐου 1987 από το σουηδικό μουσείο.

Σύμφωνα με του ειδικούς του ALR, που αναπαρήγαγαν μία φήμη που κυκλοφόρησε στον διεθνή Τύπο, οι κλέπτες είχαν προσπαθήσει  να διαπραγματευθούν την επαναπώλησή του στο μουσείο χωρίς αποτέλεσμα

Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης αρνήθηκε πως είχε έλθει ποτέ σε διαπραγμάτευση με τους κλέφτες: «Το Moderna Museet είναι ένα δημόσιο μουσείο και είναι απολύτως αδύνατο για εμάς να μιλούμε για λύτρα», δήλωσε η εκπρόσωπός του Κριστίν Εκ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ