Πολιτισμος

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Κύκλος "Μετατροπίες" & Megaron Plus & Παιδί

4741-35213.jpg
Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
ΤΕΥΧΟΣ 370
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
18072-39511.jpg

"Μετατροπίες"

Αν θυμηθούμε τον ακριβή ορισμό της “μετατροπίας”, η μεταβολή του τόνου κατά την εκτέλεση ενός μουσικού κομματιού, μπορούμε ίσως να καταλάβουμε καλύτερα τι προσπαθούμε να κάνουμε με την Καμεράτα στα έργα που θα παρουσιαστούν κάτω από τον τίτλο του κύκλου “Μετατροπίες”.  Όλοι γνωρίζουμε πως υπάρχει ένα κλασικό format συναυλίας, το οποίο σεβόμαστε και το υπηρετούμε για χρόνια. Εδώ η προσέγγιση είναι διαφορετική. Μπορεί να έχει να κάνει με τη δημιουργία μιας άλλης ατμόσφαιρας. Με τη μείξη των τεχνών – για παράδειγμα τη χρήση οπτικοακουστικού υλικού, όπως θα συμβεί στο “Εν λευκώ”, ή ακόμα και αναβιώνοντας μια όπερα που έχει να παρουσιαστεί από το 1762, όπως είναι η όπερα του Γκλουκ. Θα πραγματοποιηθεί με το μουσικό διάλογο που επιχειρείται μεταξύ των βουβών ταινιών, πολύ μοντέρνων για την εποχή τους, και της μουσικής που έγραψαν σύγχρονοι  Έλληνες συνθέτες “αντιδρώντας” στις εικόνες τους. Ως κατακλείδα, θα έλεγα πως με τις “Μετατροπίες” προσπαθούμε να “ξαναδιαβάσουμε” κάποια έργα με ένα φρέσκο τρόπο.

Νίκος Τσούχλος

Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΜΜΑ


Christoph Willibald von Gluck:

Ιl trionfo di Clelia

14.2 & 15.2.2012

Πρόκειται για παγκόσμια πρώτη: Η Καμεράτα - Ορχήστρα φίλων της Μουσικής πραγματοποιεί την πρώτη ηχογράφηση της αριστουργηματικής όπερας του Γκλουκ Ο θρίαμβος της Κλέλιας, για τη γερμανική εταιρεία MDG. Παράλληλα, πραγματοποιείται η παγκόσμια αναβίωση του έργου στη σκηνή με τη συμμετοχή διακεκριμένων σολίστ που εξειδικεύονται στην όπερα του 18ου αιώνα, υπό την καθοδήγηση του τολμηρού Βρετανού σκηνοθέτη Νάιτζελ Λάουρι και σε μουσική διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου.

Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη

image


Μουσική & βωβός κινηματογράφος

28.4.2012

Έλληνες συνθέτες επενδύουν με σύγχρονη μουσική ταινίες του βωβού κινηματογράφου.

Lichtspiel, Opus I (1921)

Σκηνοθεσία Walter Ruttmann

Μουσική Ηρώ Φυτράκη

Symphonie Diagonale (1924)

Σκηνοθεσία Viking Eggeling

Μουσική Ηλίας Νικολαϊδης

Emak-Bakia (1926)

Σκηνοθεσία Man Ray

Μουσική Γεωργία Καλοδίκη

Tusalava (1929)

Σκηνοθεσία Len Lye

Μουσική Αλέξανδρος Μυράτ

Film (το μοναδικό έργο του Μπέκετ για κινηματογράφο, 1965)

Σκηνοθεσία Alan Schneider

Μουσική Αλέξανδρος Μούζας

(πρώτη επίσημη μουσική επένδυση της ταινίας)

Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας

Ακόμα, στον κύκλο «Μετατροπίες»:

2.12.2011/Ιάνης Ξενάκης

Έργα για κρουστά & έργα για ορχήστρα εγχόρδων (στα πλαίσια και του αφιερώματος για τον Ιάνη Ξενάκη)

Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας 

8.5.2012/Αφιέρωμα στον Άλφρεντ Σνίτκε

Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

imageimage


«Εν λευκώ» στον Γιάννη Κόκκο

4.2.2012

Ο διάσημος σκηνοθέτης, σκηνογράφος και ενδυματολόγος Γιάννης Κόκκος, που ζει χρόνια στη Γαλλία, έχει δουλέψει δίπλα στον Αντουάν Βιτέζ και τον Ζακ Λασάλ και έχει σκηνοθετήσει θεατρικά έργα και όπερες στις μεγαλύτερες σκηνές του κόσμου, επιλέγει μουσικές που συνθέτουν ένα μουσικό πορτρέτο.

Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

image


Megaron Plus

Ένα ανοιχτό φόρουμ ιδεών

Το Megaron Plus είναι ένας επιτυχημένος θεσμός – και ως απόδειξη αυτού θα αναφέρω ένα πρόσφατο παράδειγμα. Αρχές Νοέμβρη, με όλα τα θέματα της χώρας ανοιχτά, το Συμπόσιο για τον Ελύτη είχε απίστευτο κόσμο. Οι εκδηλώσεις που φιλοξενεί –διαλέξεις, αφιερώματα, εκθέσεις, εργαστήρια– αφορούν τομείς όπως οικονομία, ενέργεια, οικολογία, πόλη, κοινωνία, εκπαίδευση, τέχνη, επιστήμη, δικαιοσύνη… Το φετινό πρόγραμμα είναι εστιασμένο στην ελληνική δημιουργία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι λείπουν σημαντικές προσωπικότητες από το εξωτερικό. Το Megaron Plus είναι ανήσυχο, και όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Ιωάννης Μάνος, στην παρουσίαση του νέου προγράμματός του, το 2012-13 θα προτείνουμε νέες δράσεις, “λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που ζούμε και τις αυριανές απαιτήσεις”.

Ειρήνη Ανδρεάδη

Διευθύντρια Παραγωγής ΜΜΑ

image


Διαλέξεις, Αφιερώματα

«Τα όργανα της ειρήνης»

13.3.2012 | 19.00

O συγγραφέας, εβραϊκής καταγωγής, Metin Arditi και ο ιστορικός, ποιητής και δοκιμιογράφος, αραβικής καταγωγής, Elias Sanbar ίδρυσαν στη Γενεύη το Ίδρυμα Les Instruments de la Paix υποστηρίζοντας τη μουσική εκπαίδευση παιδιών από την Παλαιστίνη και το Ισραήλ. Για τις δράσεις του Ιδρύματος στα εδάφη, για τα κίνητρα και τις προσδοκίες τους, και για όλα όσα τους ενώνουν θα μιλήσουν με το διακεκριμένο δημοσιογράφο, συγγραφέα και τ. διευθυντή της εφημερίδας Le Monde Ζαν Μαρί Κολομπανί.

n

Διάλεξη του Μανώλη Κορρέ

20.3.2012 | 19.00

 

O καθηγητής της Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Μανώλης Κορρές θα δώσει μια διάλεξη που αναμένεται να εντυπωσιάσει. Θέμα της: Στεγασμένοι χώροι μουσικής της Αρχαιότητας - Το Ηρώδειο. Η διάλεξη γίνεται σε συνεργασία με την Κίνηση Πολιτών «Διάζωμα».

Ο αρχιτέκτονας Ηλίας Ζέγγελης

2.4.2012 | 19.00

Ένας από τους μεγαλύτερους αρχιτέκτονες στον κόσμο, ο Ηλίας Ζέγγελης, θα μιλήσει για το έργο του. O Ηλίας Ζέγγελης, αρχιτέκτων και καθηγητής Αρχιτεκτονικής, μοιράζει το χρόνο του μεταξύ του Βελγίου, της Ελλάδας, της Ελβετίας και της Ολλανδίας. Είναι ένας από τους ιδρυτές του Οffice for Μetropolitan Αrchitecture (ΟΜΑ), μαζί με τον Rem Koolhaas. Έχει διατελέσει και διατελεί καθηγητής μεγάλων πανεπιστημίων και σχολών σε όλο τον κόσμο. Το έτος 2000 τιμήθηκε με το Annie Spink Award for Excellence in Education από το Royal Institute of British Architects. To πιο πρόσφατο έργο του είναι το Φλαμανδικό Διοικητικό Κέντρο της πόλης Λουβέν στο Βέλγιο, το οποίο βρίσκεται υπό κατασκευή, καθώς και άλλα έργα στο Βέλγιο, την Ολλανδία και την Αλβανία. Την ομιλία του προλογίζει ο αρχιτέκτονας Μέμος Φιλιππίδης.

 

image

Αφιέρωμα στον Θεόδωρο Αγγελόπουλο

Απρίλιος 2012

Ο μεγάλος Έλληνας σκηνοθέτης θα συνομιλήσει με το κοινό για τον κινηματογράφο και τη σημασία του πολιτισμού στη σημερινή κρίση. Οι σκέψεις του έχουν αξία, αν σκεφτούμε πως είναι ο σκηνοθέτης που κέρδισε Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Κανών, Χρυσό και Αργυρό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας, βραβείο Φελίξ καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας, βραβείο Fipresci και πολυάριθμα βραβεία σε όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθεί η ταινία Το βλέμμα του Οδυσσέα.

n

Βραδιά Καβάφη

6.6.2012

Τον περασμένο Ιούνιο στον κήπο του Μεγάρου συνέβη κάτι μαγικό, με τους ποιητές Κική Δημουλά και Τίτο Πατρίκιο να μιλούν και να διαβάζουν ποίησή τους, ενώ καθισμένοι στο γρασίδι τούς παρακολουθούσε πλήθος κόσμου. Η φετινή βραδιά είναι αφιερωμένη στο μεγάλο Αλεξανδρινό ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη. Οι γνωστότεροι Έλληνες ποιητές θα διαβάσουν ποιήματα του Καβάφη και ποιητών που έχουν επηρεαστεί από το έργο του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή. Την εκδήλωση συντονίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νάσος Βαγενάς. Στον κήπο, την ίδια ημέρα θα απονεμηθούν τα Λογοτεχνικά Βραβεία «Διαβάζω» για το 2011.

Αφιέρωμα στη Jacqueline de Romilly

25.1.2012 | 18.00

Πρόκειται για διεθνές Συμπόσιο προς τιμήν της μεγάλης ελληνίστριας που αφιέρωσε όλη της τη ζωή στην ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό – στη διάρκεια της καριέρας της δημοσίευσε πλήθος μελετών για την αρχαία ελληνική γραμματεία και ιστορία και δίδαξε ως καθηγήτρια της αρχαίας ελληνικής γραμματείας στα Πανεπιστήμια της Λιλ, της Σορβόννης και στο College de France.

Μετέχουν ο Γιώργης Γιατρομανωλάκης, ομότιμος καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α., o Σπύρος Φλογαΐτης, καθηγητής Δημοσίου Δικαίου του Ε.Κ.Π.Α., ο Marc Fumaroli, από τις σημαντικότερες προσωπικότητες των γαλλικών γραμμάτων. Συμμετέχουν επίσης η Monique Trédé-Boulmer, διευθύντρια του Κέντρου Κλασικών Σπουδών της Ecole Normale (ENS-ULM) του Παρισιού, και ο Paul Demont, καθηγητής ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας της Σορβόννης (Paris-IV). To Συμπόσιο συντονίζει η Νικολέτα Γιαντσή, επίκουρος καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Μεσαιωνικής Ιστορίας του Ε.Κ.Π.Α. Το αφιέρωμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο, τη Γαλλική Πρεσβεία και το Ε.Κ.Π.Α.

image


Ταξιδεύοντας με τον Σταυρό του Νότου

22.12, 23.12, 26.12 - 30.12.2011

Ο Θάνος Μικρούτσικος, μελοποιώντας τα ποιήματα του Νίκου Καββαδία στον Σταυρό του Νότου (1977), έφερε τη θάλασσα μέσα σε κάθε ελληνικό σπίτι και πότισε με αρμύρα τη φαντασία μας. Όλα αυτά τα χρόνια επιστρέφει σ' αυτό το έργο του, το ανανεώνει και το δίνει σε κάθε καινούργια γενιά. Στο ΜΜΑ ο Σταυρός γίνεται μια μουσική παράσταση για παιδιά με παραμύθια, μουσικές και σύμβολα – ένα καράβι που θα μας πάρει μικρούς και μεγάλους σ’ ένα μεγάλο ταξίδι.

Μουσική Θάνος Μικρούτσικος

Κείμενα Μαρία Παπαγιάννη

Σκηνικά-Κοστούμια Γιώργος Βαφιάς

Χορογραφία Σεσίλ Μικρούτσικου

Φωτισμοί Τάσος Παλαιορούτας

Τραγουδούν

Χρήστος Θηβαίος, Κώστας Θωμαΐδης, Ρίτα Αντωνοπούλου, Άννα Λινάρδου και ο Θάνος Μικρούτσικος

Σολίστ

Θύμιος Παπαδόπουλος πνευστά

Νίκος Τουλιάτος κρουστά

Συμμετέχουν χορευτές και ηθοποιοί

Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

image

image


Θέαμα & παιχνίδι

Εικαστικό Παιδικό Εργαστήρι σε συνεργασία με το Centre Pompidou

6.2 - 18.3.2012

Όσα παιδιά το παρακολούθησαν τα προηγούμενα χρόνια, το λατρεύουν. Στο εργαστήρι αυτό, στημένο σαν μια μικρή βιομηχανία παιχνιδιού, τα παιδιά (ηλικίας από 5 έως 12 ετών) έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν παίζοντας με την ιδέα της «μεταμόρφωσης των αντικειμένων». Φέρνει τον τίτλο Arman: H περιπέτεια των αντικειμένων και είναι βασισμένο στο έργο του Αρμάν. O καλλιτέχνης εμπνέεται από την καθημερινότητα, χρησιμοποιώντας στα έργα του απλά βιομηχανικά υλικά και αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Οι μικροί καλλιτέχνες δημιουργούν τα δικά τους έργα επιλέγοντας μέσα από μια πληθώρα αντικειμένων καθημερινής χρήσης και επανασυνθέτοντάς τα τους αλλάζουν όψη και τους δίνουν μια εντελώς νέα ταυτότητα. Στο εργαστήριο μπορούν να πάνε σχολεία ή και παιδιά μόνα τους. Το εργαστήριο είναι ένα πρόγραμμα του MEGARON PLUS.

Με ελεύθερη είσοδο

imagen

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ