Visual Browsing
Βραβεία Οικόπολις 2017

Βραβεία Οικόπολις 2017

Φέτος την απονομή φιλοξενεί  ο Δήμος της Ραφήνας
Από αριστερά: Θ. Ζαφειρόπουλος, Κ. Αδαμοπούλου, Β. Μπουρνούς, Χ. Πειρασμάκη, Ε. Μπιζάνη

Δεκατρία χρόνια μετράει ο θεσμός των Βραβείων Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ. Το ECOCITY, δημιούργησε το θεσμό με σκοπό να αναδείξει την περιβαλλοντική ευαισθησία και τις καλές πρακτικές των Φορέων της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Επιχειρήσεων, των Επιστημονικών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Δεκατρία χρόνια τονώνει το ηθικό των ανθρώπων που πασχίζουν για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα, από όποιο μετερίζι της κοινωνίας και αν προέρχονται. Γιατί συμβαίνουν και ωραία πράγματα σ’ αυτή τη χώρα, και όπως θα πει και η Υπεύθυνη της Τελετής των Βραβείων, Έρη Μπιζάνη, «η κάθε ενέργεια που έχει στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και ξεπερνά το καθήκον είναι άξια διάκρισης».   

Φέτος την απονομή των βραβείων ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ φιλοξενεί  ο Δήμος της Ραφήνας. Τα τελευταία δύο χρόνια το ECOCITY αποφάσισε η απονομή των βραβείων ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ να μην γίνεται μόνο στην Αθήνα αλλά να μετακινείται τόσο εντός Αττικής όσο και εκτός, έτσι ώστε οι τοπικές κοινωνίες να έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν το περιβαλλοντικό τους έργο αλλά και να ευαισθητοποιηθούν περαιτέρω.

Πέρυσι η απονομή των βραβείων έγινε στη Ρόδο, ενώ φέτος «επιλέξαμε τη Ραφήνα όχι μόνο γιατί είναι όμορφη και οι όμορφες περιοχές πρέπει να αναδεικνύονται αλλά επειδή αξιολογήσαμε την περιοχή, βρήκαμε ευέλικτους και συνεργάσιμους ανθρώπους» θα πει ο Πρόεδρος του ECOCITY, Θάνος Ζαφειρόπουλος. Ο κ. Ζαφειρόπουλος  στη συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση των βραβείων στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ραφήνας, αναφέρθηκε στην ανάγκη αναβάθμισης της ποιότητας ζωής στις πόλεις και τόνισε την ευκαιρία ανάπτυξης ενός σημαντικού περιβαλλοντικού κέντρου στη Ραφήνα με δράσεις για ενημέρωση μικρών και μεγάλων.

Σχετικα
Grammy: Αναβάλλονται για τις 14 Μαρτίου - Η επίσημη ανακοίνωση
Grammy: Αναβάλλονται για τις 14 Μαρτίου - Η επίσημη ανακοίνωση

Ο Δήμαρχος  Ραφήνας-Πικερμίου, Βαγγέλης Μπουρνούς αφού αναφέρθηκε στη σημασία των βραβείων ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ για την ευαισθητοποίηση σε θέματα περιβάλλοντος, τόνισε ότι η επιλογή της Ραφήνας για την απονομή των βραβείων, σηματοδοτεί και την ενεργοποίηση του περιβαλλοντικού προγράμματος του Δήμου, όπως είχε αναγγελθεί κατά την προεκλογική εκστρατεία.

Η Υπεύθυνη των Επιτροπών Αξιολόγησης, Χριστιάνα Πειρασμάκη, εξήγησε όλη τη διαδικασία όπως εξελίσσεται από την επιλογή του προτεινόμενου μέχρι την βράβευση. «Η διαδικασία είναι δύσκολη και απολύτως ελεγμένη για τη διαφάνεια και την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων» θα πει η κ. Πειρασμάκη.  Όλες οι υποψηφιότητες βαθμολογούνται από τρεις διαφορετικούς αξιολογητές που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους.  Οι βαθμολογίες των αξιολογητών δεν πρέπει να έχουν απόκλιση περισσότερο από 25%, ενώ για να βραβευτεί κάποιος πρέπει να συγκεντρώνει το 75% της βαθμολογίας, έστω και αν είναι η μοναδική υποψηφιότητα. «Δεν θα υπάρξει βράβευση αν δεν πιαστεί η βαθμολογία» τονίζει η κ. Πειρασμάκη και συμπληρώνει: «Δεκάδες εθελοντές εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία της αξιολόγησης, όπως και για όλη τη διοργάνωση άλλωστε».

Στο τέλος της εκδήλωσης το Ecocity ανακοίνωσε  τα Βραβεία «ΠΡΑΣΑ» που καθιερώνονται από την επόμενη χρονιά (2018), ως περιβαλλοντικά αντι-βραβεία. Στόχος είναι να «βραβεύονται» μη σωστές επιλογές για την προστασία του Περιβάλλοντος (αέρας, νερό, χλωρίδα, πανίδα) και την πλασματική ενημέρωση των πολιτών. Το ECOCITY ελπίζει τα αντι-βραβεία να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για αντιπεριβαλλοντικές πρακτικές και πολιτικές.

Σχετικα
Ακαδημία Αθηνών: Το βραβείο «Νικολάου Καρόλου» στη Pfizer Hellas
Ακαδημία Αθηνών: Το βραβείο «Νικολάου Καρόλου» στη Pfizer Hellas

Η απονομή των Βραβείων ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ θα γίνει το βράδυ της 1ης Ιουνίου στον ειδυλλιακό χώρο «Καταρράκτες» του πευκόφυτου Πάρκου Αναψυχής Ραφήνας, όπου ο Σκηνοθέτης της Τελετής Νίκος Κροντηράς θα συνδέσει τον καταρράκτη με το σκηνικό της Τελετής, ενώ ο μαρμαρογλύπτης, Ιάκωβος Περράκης θα φιλοτεχνήσει το αγαλματίδιο των ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2017.

Η διοργάνωση της Τελετής Απονομής των ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2017 υποστηρίζεται από τον Οργανισμό Λιμένα Ραφήνας, τους Χορηγούς Επικοινωνίας που είναι τα περιοδικά ΠΡΑΣΙΝΟ, ΑUTO ΤΡΙΤΗ, ΜΟΤΟ ΤΡΙΤΗ, ReCSR και ECOTEC, οι δικτυακοί τόποι csrnews.gr και ecozen.gr, τους Υποστηρικτές που είναι οι εταιρίες UNI-PHARMA, INTERMEDA.E. και LAFORET, καθώς και τους Αρωγούς Ε.Υ.Δ.Α.Π. και ΚΗΠΟΔΟΜΗ.

Για περισσότερες πληροφορίες για τον θεσμό και τις διοργανώσεις προηγουμένων ετών οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τον διαδικτυακό τόπο www.oikopolisawards.gr.

Τέλος να υπενθυμίσουμε ότι η εφημερίδα μας ATHENS VOICE και η στήλη μας ECOVOICE  τιμήθηκαν με το δημοσιογραφικό βραβείο ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ το 2014, σε μια επιβλητική τελετή στην Ακαδημία Αθηνών.

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5