Περιβαλλον

Αιολικά Πάρκα και Άγρια Ζωή

Μια αδιαμφισβήτητα σημαντική  πηγή ενέργειας αλλά με επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
323583-666294.jpg

Η αιολική ενέργεια είναι αδιαμφισβήτητα μια σημαντική  πηγή ενέργειας φιλική προς το περιβάλλον. Ωστόσο οι ανεμογεννήτριες έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και ιδιαίτερα στα πουλιά. Οι ανεμογεννήτριες ευθύνονται για ένα μεγάλο αριθμό θανάτων πουλιών λόγω πρόσκρουσης στα πτερύγια των ανεμογεννητριών αλλά και από τα υπέργεια καλώδια μεταφοράς ρεύματος.

Ένα έργο LIFE προσπαθεί δοκιμάζοντας νέες τεχνολογίες να βοηθήσει στην επίλυση αυτού του προβλήματος σε δέκα περιοχές της Ελλάδας. Πρόκειται για «συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης» που έχουν σχεδιαστεί για να ελέγχουν τη λειτουργία της ανεμογεννήτριας και να αποτρέπουν τα πουλιά να  πλησιάσουν.

Σε ημερίδα που διοργάνωσε το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) παρουσιάστηκαν οι μέθοδοι για την αποτροπή προσκρούσεων πτηνών σε ανεμογεννήτριες και ειδικότερα το σύστημα επόπτευσης με χρήση καμερών υψηλής ευκρίνειας. Παρουσιάστηκαν επίσης οι απαιτήσεις για ορνιθολογική παρακολούθηση και ανάλυση των συλλεχθέντων στοιχείων καθώς και τα πρώτα αποτελέσματα αξιολόγησης των συστημάτων στο Πάρκο Ενεργειακής Αγωγής του ΚΑΠΕ στη Κερατέα.

Επιπλέον τα αιολικά πάρκα λόγω του χώρου που καταλαμβάνουν αλλά και  των συνοδευτικών έργων που είναι αναπόφευκτα, όπως οι γραμμές μεταφοράς ρεύματος και η διάνοιξη δρόμων για να υπάρχει πρόσβαση, ενέχουν κινδύνους για την απώλεια των ενδιαιτημάτων που μελλοντικά μπορεί να αποδειχτεί σπουδαιότερη και από την άμεση θανάτωση των πουλιών.

Σκοπός του προγράμματος LIFE είναι να υπάρξει βελτίωση της συμβατότητας των αιολικών πάρκων με τους στόχους διατήρησης της βιοποικιλότητας που έχει θέσει η ΕΕ και με καλύτερο σχεδιασμό να αποφευχθεί ο εκτοπισμός των ζώων και των πουλιών από την όχληση τόσο κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου όσο και κατά τη λειτουργία του.   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ