1821 Digital Gallery
Οι πληγές της Αθήνας

Οι πληγές της Αθήνας

Σε καμία άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα δεν βλέπεις στο δρόμο τόσους ανθρώπους με γύψους και νάρθηκες

Η Αθήνα πρέπει να είναι η μοναδική πόλη στον πολιτισμένο κόσμο όπου οι πεζοί σταματούν για να περάσουν τα αυτοκίνητα και όταν τα αυτοκίνητα δεν κινούνται, είναι δηλαδή παρκαρισμένα, οι πεζοί δεν περνούν καθόλου. Αλλά ούτε και από τα πεζοδρόμια περνούν αφού εκεί παρκάρουν δίκυκλα ενώ τα τραπεζοκαθίσματα δίνουν τη δική τους επιτυχημένη μάχη στην κατάληψη του χώρου. Οι πεζόδρομοι έχουν μετατραπεί σε δημόσια ουρητήρια και χώρους διακίνησης ναρκωτικών, οπότε ούτε από κει μπορείς να περάσεις. Κτήρια εγκαταλελειμμένα και επικίνδυνα ερείπια στο κέντρο της πόλης, ανοιχτά φρεάτια, σπασμένα και βρώμικα πεζοδρόμια στέλνουν τους πεζούς για μια επίσκεψη στο κεντρικό νοσοκομείο της πόλης. Στον Ευαγγελισμό. Και εδώ η Αθήνα κατέχει πρωτιά. Σε καμία άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα δεν βλέπεις στο δρόμο τόσους ανθρώπους με γύψους και νάρθηκες σε χέρια και πόδια.

«Ζούμε πρωτοφανείς καταστάσεις και έχουμε ξεχάσει πως είναι να ζει κανείς κανονικά. Το έγκλημα, η βρωμιά και η αναρχία έχουν γίνει η κανονικότητα μας» θα πει η Μάγια Τσόκλη από το «Δίκτυο Οργανώσεων και Πολιτών για το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας». Ο βίος των Αθηναίων έχει γίνει αβίωτος και για πρώτη φορά πριν από ένα χρόνο περίπου, 12 οργανώσεις από όλες τις γειτονιές του Ιστορικού Κέντρου συσπειρώθηκαν για να διεκδικήσουν το δικαίωμα σε μια καλύτερη και πιο λειτουργική πόλη για όλους. Μέσα σε αυτούς τους λίγους μήνες το Δίκτυο κατάφερε όχι μόνο να ενώσει τους πολίτες αλλά και να καταθέσει στο Δήμαρχο, Γιώργο Καμίνη τεκμηριωμένες προτάσεις για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Ωστόσο, επειδή οι πληγές της Αθήνας είναι πολλές και τα ζητήματα δεν λύνονται όλα μαζί, οι προτάσεις που επεξεργάστηκε το Δίκτυο αφορούν τα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (ΚΥΕ), αφού αυτά σχετίζονται άμεσα τόσο με τη διαχείριση του δημόσιου χώρου όσο και με την προστασία της κατοικίας από την ηχορρύπανση. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, κάθε χρόνο 10.000 πρόωροι θάνατοι προκαλούνται από την ηχορύπανση.

Οι προτάσεις του Δικτύου εκπονήθηκαν από ομάδα ειδικών και αφορούν τις άδειες λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, την εφαρμογή της απαγόρευσης στερεοφωνικών και μουσικών οργάνων σε εξωτερικούς χώρους καθώς και περιορισμό σε μια φορά της δυνατότητας που έχουν σήμερα οι παρανομούντες να παίρνουν επ’ αόριστον αναστολή της εφαρμογής των ποινών που επιβάλει ο Δήμος. Επιπλέον οι κάτοικοι ζητούν να απαγορευτούν τα deck και τα κάθετα χωρίσματα που τοποθετούν τα καταστήματα στο δημόσιο χώρο και να συνεκτιμάται η σχέση κλειστού χώρου τραπεζοκαθισμάτων και υπαίθριου. Να μην επιτρέπεται δηλαδή η παραχώρηση μεγαλύτερου δημόσιου χώρου απ’ αυτόν που διαθέτει το κατάστημα εσωτερικά. Στις προτάσεις περιλαμβάνεται και πολιτική περιορισμού έκδοσης νέων αδειών σε καταστήματα με μουσική για περιοχές που υπάρχουν πολλές κατοικίες, καθώς και απαγόρευση παραχώρησης δημόσιου χώρου όπου υπάρχει κορεσμός και δημιουργείται πρόβλημα στη διέλευση των πεζών.

Σχετικα
Κορωνοϊός: 6.201 νέα κρούσματα σήμερα - Πού εντοπίζονται
Κορωνοϊός: 6.201 νέα κρούσματα σήμερα - Πού εντοπίζονται

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης αφού παρέλαβε το πόρισμα του Δικτύου αναφέρθηκε στα χρόνια προβλήματα που έφεραν την Αθήνα σε αυτή τη κατάσταση. «Το Γενάρη του 2011 ξύπναγα στον ύπνο μου και έλεγα: Θεέ μου είμαι Δήμαρχος της Αθήνας! Γιατί είχα να αντιμετωπίσω όλα αυτά. Τώρα δεν ξυπνάω τα βράδια γιατί ξέρω τα προβλήματα, ξέρω να τα ιεραρχήσω και να τα αντιμετωπίσω». Ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε επίσης στο συμμάζεμα των οικονομικών του Δήμου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όταν ανέλαβε, τα χρέη του Δήμου ανέρχονταν στα 280 εκατομμύρια ευρώ ενώ με τη λήξη της θητείας του το ποσό αυτό θα έχει πέσει στα 33 εκατομμύρια ευρώ. «Αν η κατάσταση αλλάξει η πόλη θα απογειωθεί. Εάν η κρίση συνεχιστεί θα κρατήσω την Αθήνα όρθια με νύχια και με δόντια» είπε ο Δήμαρχος εμφανώς συγκινημένος.

Η κ. Λυδία Καρρά, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού διαβεβαίωσε το Δήμαρχο ότι στον αγώνα για να κρατηθεί όρθια η Αθήνα δεν θα είναι μόνος του, ενώ ο κ. Καμίνης τόνισε την ανάγκη εμπλοκής των πολιτών για τα μεγάλα θέματα της πόλης.

image

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5