Πολιτικη & Οικονομια

Ιστορίες πλουσίων

3 ενδιαφέρουσες περιπτώσεις

spanou.jpg
Αγγελική Σπανού
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
94550-190017.jpg

Ξέραμε ότι ο Μπιλ Γκέιτς, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, έχει δεσμευτεί ότι το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του δεν θα πάει στα παιδιά του αλλά στην προσπάθεια του Ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς για την καταπολέμηση των ασθενειών στην Αφρική. Άλλος θυμίζει ότι υπάρχουν φορολογικά οφέλη από τις φιλανθρωπίες για τον κ. Microsoft, ενώ έχουν αναπτυχθεί μέχρι και θεωρίες συνωμοσίας γύρω από το ενδιαφέρον του για τη φτωχότερη ήπειρο του πλανήτη.

Έχουμε ακούσει ότι ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ οδηγεί ένα VW TGI και ότι διέθεσε ένα τεράστιο ποσό για την αντιμετώπιση του ιού Εμπολα αλλά και πάλι υπήρξαν αυτοί που θύμισαν ότι αγόρασε τα γειτονικά του σπίτια για να εξασφαλίσει την ησυχία του και βασικά ότι ένας προγραμματιστής Η/Υ που σκόπευε να εγκατασταθεί εκεί δεν θα χρησιμοποιούσε για λόγους marketing τη γειτνίαση.

Μετά ήρθαν τα νέα για τον Νταν Πράις. Η περιουσία του δεν συγκρίνεται με τη δική τους αλλά ούτε και αυτό που έκανε έχει προηγούμενο. Ο 30χρονος ιδρυτής και CEO της startup εταιρείας Gravity Payments στο Σιατλ ανακοίνωσε στους 120 εργαζόμενους ότι ο κατώτατος μισθός θα γίνει 70.000 δολάρια το χρόνο και από εκεί και πάνω θα υπάρξουν κλιμακωτές αυξήσεις. Για απλούς πωλητές και διοικητικούς υπαλλήλους αυτό σημαίνει μέχρι και διπλασιασμό των αποδοχών τους. Το πιο εντυπωσιακό δεν είναι αυτό, αλλά το ισοδύναμο που βρήκε και είναι η μείωση του δικού του μισθού από 1 εκ δολάρια το χρόνο σε 70.000.

Η ιστορία έγινε viral. Το video με την ανακοίνωση που έκανε στους εργαζόμενους έχει αμέτρητα views και ο ίδιος έδωσε συνεντεύξεις στα μεγαλύτερα αμερικανικά ΜΜΕ. Ηδη ξεκίνησε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το απίθανο μισθολογικό χάσμα αναμεσα στα διευθυντικά στελέχη και τους απλούς εργαζόμενους των μεγάλων εταιρειών, αλλά επίσης για το ρίσκο που ανέλαβε ο νεαρός επιχειρηματίας, ενώ τα αποτελέσματα, από την άποψη της παραγωγικότητας του προσωπικού, θα μετρηθούν στην πορεία του χρόνου.

Αυτό που έχει ήδη μετρηθεί είναι η δική του ικανοποίηση που φαίνεται στο πρόσωπό του όταν μιλά για μια απόφαση που, όπως ο ίδιος είπε, την πήρε πολύ γρήγορα από τη στιγμή που το σκέφτηκε, με το φόβο ότι αν το επεξεργαστεί πολύ μπορεί να αλλάξει γνώμη. Τον επηρέασε μια έρευνα του Πανεπιστημίου Princeton το 2010 που έδειξε ότι η ευτυχία ενός εργαζομένου επηρεάζεται θετικά όταν τα εισοδήματά του κυμαίνονται από 70.000 έως 75.000 τον χρόνο. Από εκεί και πάνω αρχίζουν άλλα, η απληστία, οι υπερβολές, το ανικανοποίητο.

Ο Νταν Πράις δεν έδωσε πολιτικό περιεχόμενο στην πρωτοβουλία του, δεν θέλησε να διαφημίσει κοινωνικό έργο και φιλολαϊκή διάθεση, δεν έκανε κριτική στον καπιταλισμό, ούτε δήλωσε αριστερός - αλλά είναι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ