Πολιτικη & Οικονομια

Predator: Πολιτική κόντρα ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ για το λογισμικό παρακολούθησης

Οι εκτιμήσεις της Google, οι ισχυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ και η διάψευση Οικονόμου

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Με κακόβουλο λογισμικό Predator οι υποκλοπές στο τηλέφωνο Έλληνα δημοσιογράφου
Με κακόβουλο λογισμικό Predator οι υποκλοπές στο τηλέφωνο Έλληνα δημοσιογράφου © Pixabay (ΑΡΧΕΙΟ)

Το κακόβουλο λογισμικό Predator προκαλεί νέα πολιτική κόντρα ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ. Οι καταγγελίες από τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη και η διάψευση Οικονόμου.

Νέο επεισόδιο στην πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης Predator, έρχεται να προστεθεί μετά τις εκτιμήσεις της Google ότι «κρατικοί φορείς στην Ελλάδα έχουν προμηθευτεί το λογισμικό παρακολούθησης  Predator», το οποίο χρησιμοποιείται για την επιμόλυνση κινητών Android

Υπενθυμίζεται ότι η κόντρα ξεκίνησε μετά τα όσα δήλωσε ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης για παρακολούθηση του κινητού του τηλεφώνου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την καταγγελία το κινητό του Έλληνα δημοσιογράφου βρισκόταν υπό παρακολούθηση για 2,5 μήνες. Στο τηλέφωνο είχε εντοπιστεί το λογισμικό Predator από εξειδικευμένη ομάδα του Πανεπιστημίου του Τορόντο (Citizen Lab). Μέσα από αυτό η απομακρυσμένη πηγή απέκτησε πρόσβαση σε όλες τις εξερχόμενες και εισερχόμενες κλήσεις του, τα μηνύματα, τις εφαρμογές, τις φωτογραφίες και τα e-mail του.

Η διάψευση Οικονόμου για το κακόβουλο λογισμικό Predator

«Η ελληνική κυβέρνηση και οι κρατικές υπηρεσίες δεν είχαν και δεν έχουν κανενός είδους συναλλαγή με οποιονδήποτε συνδέεται με την παραγωγή και τη διακίνηση του συγκεκριμένου λογισμικού (σ.σ. του Predator)» ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, που υποστήριζε ότι η Google αποκάλυψε πως «κρατικοί φορείς στην Ελλάδα έχουν προμηθευτεί το λογισμικό παρακολούθησης».

Και πρόσθεσε: «Έχουμε τονίσει από την πρώτη στιγμή, ότι οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας, ούτε έχουν αγοράσει, ούτε χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο λογισμικό παρακολούθησης».

«Άλλωστε, το ίδιο το κείμενο μιλάει για εκτίμηση (assess), στις αναφορές στις διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων, η Ελλάδα και η Ισπανία. Να σημειώσουμε, πάντως, ότι σχετικά με τις καταγγελίες που είχαν διατυπωθεί από συγκεκριμένο πρόσωπο, σχετικά με το ενδεχόμενο παρακολούθησης στη χώρα μας, με το συγκεκριμένο λογισμικό, έχουν επιληφθεί τόσο η Ελληνική Δικαιοσύνη όσο και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, συνεπικουρούμενη από την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών» σημείωσε, καταλήγοντας: «Κάθε προσπάθεια, λοιπόν, δημιουργίας εντυπώσεων και αντιπολίτευσης, στο εσωτερικό της χώρας, με τέτοια μέσα δείχνει την απόγνωση όσων το επιχειρούν».

Η ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για το λογισμικό Predator και η νέα επίθεση στην κυβέρνηση

«Πριν ένα μήνα είχαμε θέσει δημοσίως προς την κυβέρνηση το ερώτημα αν έχει προμηθευτεί το ελληνικό Δημόσιο το λογισμικό παρακολούθησης "predator" με αφορμή τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, ο οποίος ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς για επιχειρηματικά συμφέροντα που επωφελούνταν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και προσθέτει: «Έκτοτε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το αρνείται επανειλημμένα αποδίδοντας την παρακολούθηση σε ιδιώτη».

«Η σημερινή αποκάλυψη της Google ότι κρατικοί φορείς στην Ελλάδα έχουν προμηθευτεί το λογισμικό παρακολούθησης predator και μάλιστα και για κινητά με λογισμικό android, αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και βάζει ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ αυτής της σκοτεινής ιστορίας» συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και καταλήγει: «Θα διαψεύσει και την Google τώρα ο κ. Οικονόμου; Ή θέλει να πείσει πως οι κρατικές υπηρεσίες προμηθεύτηκαν το λογισμικό παρακολούθησης μόνο για τον εν λόγω δημοσιογράφο; Επειδή πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα Δημοκρατίας και θεωρούμε αδιανόητο να παρακολουθούνται παράνομα από κρατικές υπηρεσίες πολίτες και δημοσιογράφοι, καλούμε τη κυβέρνηση να δώσει καθαρές εξηγήσεις».

Η πρώτη αντίδραση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη

«Πλέον και η Google αναφέρει επίσημα ότι το λογισμικό παρακολούθησης Predator έχει πουληθεί σε κρατικούς φορείς στην Ελλάδα και μάλιστα ως λογισμικό επιμόλυνσης και κινητών Android. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν έχει προμηθευτεί το Predator», έγραψε στο Twitter ο Θανάσης Κουκάκης, σχολιάζοντας την ανάρτηση με τις εκτιμήσεις της Google.

Και πρόσθεσε: «Η αποκάλυψη της Google ουσιαστικά δείχνει ότι το λογισμικό παρακολούθησης Predator έχει πουληθεί ως ολόκληρο πακέτο υπηρεσιών και δεν αφορά μόνο σε κινητά iPhone αλλά και Android».

Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, έδωσε παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών. Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας εξετάζεται αν και από ποιους έχει τελεστεί η αξιόποινη πράξη της παραβίασης τηλεφωνικού απορρήτου στο κινητό του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ