Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης: Έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας

Τι είπε ο πρωθυπουργός στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Κυριάκος Μητσοτάκης - Ακρίβεια: «Δεν θα διστάσουμε να νομοθετήσουμε έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη των εταιρειών».

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέβηκε στο βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τον νέο μειωμένο ΕΝΦΙΑ και τα νέα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης έναντι των ανατιμήσεων στην ενέργεια και τα καύσιμα.

Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πλέον οι εταιρείες ενέργειας έχουν υποχρέωση να καταθέσουν μερίδιο των συγκυριακών υπερκερδών τους. «Όπου διαπιστωθούν υπερκέρδη, οι εταιρείες θα κληθούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των απωλειών που είχαν οι πολίτες -οι υπερβάσεις θα επιστραφούν στην κοινωνία. Δεν θα διστάσω να νομοθετήσω έκτακτη εισφορά όπου υπάρχουν τέτοια κέρδη».

Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης  ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός παρομοίασε την κατάσταση από τις επιπτώσεις του πολέμου με αυτή της οικονομικής κρίσης του 2008, σημειώνοντας πως οι εξελίξεις αυτές έρχονται σε μία φάση όπου όλοι ανέμεναν μία οικονομική ανάπτυξη μετά από δύο χρόνια πανδημίας. Ο κ. Μητσοτάκης παράλληλα σημείωσε πως η χώρα με τις επιλογές που έκανε στάθηκε στη σωστή πλευρά της ιστορίας με το δίκαιο.

Παράλληλα χαρακτήρισε απόδειξη διπλωματικής συνέπειας την στήριξη στην Ουκρανία καθώς αυτό δείχνει πως η χώρα μας σέβεται τη συμμαχία όπως επιθυμούμε και εμείς να συμβαίνει, κάνοντας αναφορά στην Τουρκία. «Οφείλουμε να ζήσουμε με τους γείτονές μας χωρίς εντάσεις», είπε.

Στην Ουκρανία αντιμάχεται η Δημοκρατία με τον αυταρχισμό, είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως είναι ανάγκη να αποκρουστεί κάθε προσπάθεια βίαιης αλλαγής συνμόρων όπως και κάθε μοντέλο ηγέτη που θέλει αντιδημοκρατικά να γίνει ηγεμόνας. «Η Ελλάδα, οι Έλληνες είμαστε με την ελευθερία», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης για ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για πανευρωπαϊκή προσπάθεια αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων του πολέμου. «Η ελληνική πρόταση για έλεγχο χοντρικής τιμής ενεργειακού εμπορίου βρίσκεται στην ατζέντα ευρωπαϊκού συμβουλίου. Συζητούμε με πολλές χώρες και βλέπω σταδιακά να ωριμάζει η ανάγκη για δραστικές παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας. Όπως έχω πει η πολιτική οφείλει να δράσει ώστε η διεθνής κερδοσκοπία να σταματήσει να ποντάρει στον πόλεμο.

»Η πολιτική οφείλει να δράσει απέναντι στην διεθνή κερδοσκοπία και η αγορά να επανέλθει στην κανονικότητα και οι τιμές να καθορίζονται με βάση τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης».

Σημείωσε δε πως οι εταιρείες πρέπει να καταθέσουν μερίδιο των συγκυριακών τους κερδών για την άρση αυτής της κατάστασης.

Παράλληλα, είπε πως το πρώτο βήμα που μπορεί να γίνει είναι η αποθήκευση φυσικού αερίου από την Ενωμένη Ευρώπη. «Η αντίδρασή μας πρέπει να είναι άμεση, γιατί την κατάσταση θα την εκμεταλλευτούν οι λαϊκιστές που κρύβουν πως η ακρίβεια είναι εισαγόμενη επικρίνοντας τις εθνικές πολιτικές. Οι κίνδυνοι που διαγράφονται είναι και κοινωνικοί, και η παγκόσμια κοινή γνώμη οφείλει να οπλιστεί με την αλήθεια».

Συνέχισε λέγοντας πως το διεθνές πληθωριστικό κύμα απειλεί και την πορεία της χώρας μας στην ανάπτυξη. «Η Ευρωποαϊκή Επιτροπή προβλέπει μία από τις τρεις καλύτερες αναπτύξεις στην Ένωση της χώρας μας».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μειώσεις φόρων και ΕΝΦΙΑ

Ο πρωθυπουργός επίσης τόνισε ότι το υπό συζήτηση νομοσχέδιο υπηρετεί μια διπλή στόχευση, υλοποιεί την προεκλογική δέσμευση των φοροελαφρύνσεων ειδικά στην ακίνητη περιουσία και απαντά σε επίκαιρες ανάγκες, διότι, όπως είπε, η παρέμβασή ενισχύει το διαθέσιμο εισόδημα σχεδόν όλων των Ελλήνων πολιτών.

«Μειώνοντας τον ΕΝΦΙΑ όχι κατά 30 % όπως είχαμε υποσχεθεί αλλά περισσότερο κατά 35% χάρη σε μια πολιτική ευθύνης που θέλει τις κοινωνικές παροχές να στηρίζονται στις δημοσιονομικές μας αντοχές. Φέτος οι Έλληνες θα πληρώσουν 920 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα σε σχέση με ότι τους είχε βεβαιωθεί το 2018 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Θα πληρώσουν 354 εκατομμύρια λιγότερα σε σχέση με αυτό που πλήρωναν το 2019 μετά τις πρώτες μειώσεις ΕΝΦΙΑ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ΝΔ», σημείωσε.

«Σχεδόν 8 στους 10 συμπολίτες μας θα δουν έως και 40% μειωμένο τελικά τον φόρο για τα ακίνητά τους» είπε ο πρωθυπουργός και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να διευκρινίσει αν θα ψηφίσει τις συγκεκριμένες μειώσεις.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αυτή είναι η συνεπής πολιτική επιστροφής στη μεσαία τάξη όσων της πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ με τις ληστρικές φοροεπιδρομές, που έκανε τέσσερα χρόνια.

«Η σημερινή παρέμβαση δεν είναι μεμονωμένη συνδυάζεται με τη μείωση σχεδόν 60 φόρων, πολλών άλλων επιβαρύνσεων, εισφορών και φυσικά οι μειώσεις αυτές πλαισιώνονται από το διπλό εγγυημένο εισόδημα του Δεκεμβρίου και φυσικά την δεύτερη σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Μαΐου του 2022», σημείωσε.

Επίσης τόνισε ότι τώρα προστίθεται ένα ακόμη πρόγραμμα τρίμηνων ενισχύσεων ύψους 1,1 δις. ευρώ που απευθύνεται σε σχεδόν 6 εκατομμύρια δικαιούχους, νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγρότες καταναλωτές ενέργειας.

«Αυτή η νέα δέσμη στήριξης έχει ένα διπλό σκοπό, να τονώσει την αγοραστική δύναμη των πιο αδύναμων και να απορροφήσει ένα μέρος των αυξήσεων στο ρεύμα όλων των Ελλήνων. Γι' αυτό προβλέπει και επιδόματα αλλά και επιδοτήσεις λογαριασμών. Ενώ παράλληλα επιχειρεί να ανακουφίσει την μεσαία τάξη και τον παραγωγικό ιστό της οικονομίας. Γι' αυτό και περιλαμβάνει εκπτώσεις που περιορίζουν την εκτίναξη των τιμών στα καύσιμα αλλά και σημαντικές πρόσθετες μέριμνες για μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και τον πρωτογενή τομέα.

Από τον επόμενο μήνα αυξάνεται σημαντικά η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου που για τα σπίτια θα φτάσει έως και το 80% και τα 72 ευρώ ανά MWh από 40 ευρώ που είναι σήμερα.

Για τους επαγγελματίες η ενίσχυση θα είναι διπλάσια ώστε να καλύπτει τελικά το 50% της αύξησης και να φτάσει έως τα 130 ευρώ την MWh.

Επίσης οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας θα στηριχθούν με 200 ευρώ που θα διατεθούν τον Απρίλιο σε 900.000 χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικους και άτομα με ειδικές ανάγκες. Θα είναι ακατάσχετα και δεν θα συμψηφίζονται με άλλες οφειλές.

Επίσης 250.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα εισπράξουν το Απρίλιο διπλή δόση, ενώ οικογένειες θα έχουν 1,5 επιπλέον δόση επιδόματος παιδιού.

Ωφελημένα θα είναι 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά με περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια μέλη», είπε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έχει ήδη δώσει εντολή στην ΡΑΕ, που είναι ο μόνος αρμόδιος φορέας, να αρχίσει να αναλύει τα στοιχεία όλων των εταιρειών ενέργειας, από τον περασμένο Οκτώβριο ως σήμερα και με βάση το πόρισμα θα κινηθεί η κυβέρνηση. «Είναι μια δύσκολη τεχνικά άσκηση, γιατί η τοπική αγορά συνδέεται με την παγκόσμια, ευρωπαϊκή αγορά μέσα από πολυδαίδαλες διαδρομές. Δεν προσφέρεται συνεπώς για εύκολα συνθήματα και απαιτεί τεκμηριωμένη δουλειά» είπε και συμπλήρωσε: «Ένα είναι σίγουρο: Εκεί που θα διαπιστωθούν υπερκέρδη, οι εταιρείες θα κληθούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των απωλειών που είχαν οι πολίτες».

«Δεν θα διστάσω ούτε εγώ ούτε το οικονομικό επιτελείο να νομοθετήσουμε έκτακτη εισφορά εκεί που υπάρχουν τέτοια κέρδη» είπε.

Μητσοτάκης: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως οι εκλογές θα γίνουν όπως ορίζει το Σύνταγμα στο τέλος της τετραετίας.

«Μην σπέρνεται την αβεβαιότητα. Μην ζητάτε εκλογές γιατί πρώτον ξέρετε ότι δεν θα γίνουν και δεύτερον ξέρετε ότι όποτε και αν γίνουν θα τις χάσετε. Επομένως τζάμπα χάνεται την ενέργειά σας ζητώντας εκλογές», είπε και τόνισε παράλληλα πως τώρα είναι ώρα συσπείρωσης και όχι αντιπαράθεσης.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ