Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης-Πρώτη κατοικία:Παγώνει ο πλειστηριασμός 3.000 ακινήτων

Τι είπε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης © ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΠΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Κυριάκος Μητσοτάκης: Παγώνουν οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία σε 3.000 ακίνητα ευάλωτων δανειοληπτών - Η αναφορά στον ΕΝΦΙΑ

Παγώνει ο πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας για 3.000 ακίνητα όπως έκανε γνωστό σήμερα (2/3) στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο νέο νομοσχέδιο που έρχεται το επόμενο χρονικό διάστημα και θα αποτελέσει δίκτυ προστασίας γύρω από όσους δοκιμάζονται περισσότερο. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι το πάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας αφορά ακίνητα που ανήκουν σε ευάλωτους δανειολήπτες. 

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις οικονομικές συνέπειες που θα έχει (και) στην Ελλάδα ο πόλεμος στην Ουκρανία, τις οποίες - όπως είπε - «θα πρέπει να διαχειριστούμε». 

«Προωθούμε ελληνική πρόταση για ευρωπαϊκή στήριξη για την απορρόφηση των ανατιμήσεων και βέβαια την προστασία του εισοδήματος, που πρέπει να αποτελεί πρώτη πολιτική μας προτεραιότητα. Αυτήν υπηρετούν και δύο από τα νομοθετήματα τα οποία θα εξετάσουμε και θα εγκρίνουμε σήμερα: ο ακόμα χαμηλότερος ΕΝΦΙΑ και η προστασία της πρώτης κατοικίας και των πιο ευάλωτων», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο και αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις που θα έρθουν για τον ΕΝΦΙΑ. 

Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
Υπουργικό Συμβούλιο © ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΠΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Μητσοτάκης - ΕΝΦΙΑ: 30% λιγότερος φόρος για τα ακίνητα από ότι το 2019

«Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ οι βασικές ρυθμίσεις έχουν ήδη περιγραφεί. Περιλαμβάνουν μεγαλύτερες ελαφρύνσεις από αυτές που είχαμε υποσχεθεί. Μία παρέμβαση που καθίσταται εξαιρετικά επίκαιρη τώρα, λαμβάνοντας υπόψη την πίεση την οποία δέχονται τα νοικοκυριά και το εισόδημά τους. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι συνολικά οι Έλληνες ιδιοκτήτες θα καταβάλουν κάτι παραπάνω από 30% λιγότερο φόρο για τα ακίνητά τους σε σχέση με αυτό το οποίο πλήρωναν το 2019. Μεγαλύτερη θα είναι η ελάφρυνση για όσους κατοικούν σε ζώνες χαμηλής και μέσης τιμής. Μικρή αύξηση θα βαραίνει μόνο μία μικρή μειοψηφία ιδιοκτητών σε περιοχές υψηλής αξίας. Διορθώνονται με αυτό τον τρόπο αδικίες του παρελθόντος», είπε ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική του τοποθέτηση. 

Μητσοτάκης για Ουκρανία: Η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Μετά τη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε και στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», «πιστή στο Διεθνές Δίκαιο και αποφασισμένη μαζί με τους συμμάχους της, μαζί με την ευρωπαϊκή οικογένεια, να μην επιτρέψει τα σύνορα της Ευρώπης να αλλάξουν, ούτε ο κόσμος να ξαναγνωρίσει βία και ζώνες επιρροής».

Ακόμη, υποστήριξε πως οι εξελίξεις δικαιώνουν τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, οι οποίες φυσικά υπηρετούν το εθνικό συμφέρον αλλά και ότι είναι ανάγκη να διαχειριστούμε τις οικονομικές συνέπειες αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης. «Θα πρέπει να τις διαχειριστούμε και θα τις διαχειριστούμε» είπε χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός. Αναφέρθηκε στην ελληνική πρόταση για ευρωπαϊκή στήριξη για την απορρόφηση των ανατιμήσεων αλλά και στο ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική της ελάφρυνσης από τα βάρη που προκαλούν οι φόροι και οι εισφορές του παρελθόντος.

Εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ