Πολιτικη & Οικονομια

Πέθανε ο Δημήτρης Τσοβόλας- Ποιος ήταν ο πρώην υπουργός

Η πολιτική διαδρομή από το Υπουργείο Οικονομικών επί ΠΑΣΟΚ μέχρι το ΔΗΚΚΙ

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δημήτρης Τσοβόλας
Δημήτρης Τσοβόλας © EUROKINISSI

Πέθανε ο Δημήτρης Τσοβόλας σε ηλικίας 79 ετών - Υπήρξε υπουργός του ΠΑΣΟΚ και ιδρυτικό μέλος του κόμματος. - Η δημιουργία του ΔΗΚΚΙ και το «Τσοβόλα δώσ' τα όλα»

Πέθανε ο Δημήτρης Τσοβόλας σε ηλικία 80 ετών, μετά από μάχη που έδινε με τον καρκίνο. 

Ο Δημήτρης Τσοβόλας, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και δικηγόρος, νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα διασωληνωμένος σε νοσηλευτικό ίδρυμα. Ο Δημήτρης Τσοβόλας είχε αναλάβει υπεράσπιση του πρώην αν. υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο οποίος έχει παραπεμφθεί για τον ρόλο του στην υπόθεση Novartis.

Ποιος ήταν ο Δημήτρης Τσοβόλας - Η πολιτική πορεία

Ο Δημήτρης Τσοβόλας γεννήθηκε στους Μελισσουργούς της Άρτας το 1942. Σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής Άρτας με το ΠΑΣΟΚ το 1977, και επανεκλέχθηκε το 1981 και το 1985. Στη συνέχεια εξελέγη Βουλευτής στη Β’ Περιφέρεια της Αθήνας.

Παρέμεινε σταθερά στο υπουργείο Οικονομικών κατά την πρώτη οκταετία της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, ως υφυπουργός (1981-1983), αναπληρωτής υπουργός (1983-1985) και υπουργός την περίοδο 1985-1989.

ΚΥΡΙΕ ΤΣΟΒΟΛΑ ΣΑΣ ΑΝΑΚΑΛΩ ΕΙΣ ΤΗΝ ΤΑΞΗ  ΒΟΥΛΗ ΙΟΥΛΙΟΣ 1989

Υπήρξε συνήγορος της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου μετά τη δολοφονία του 15χρονου το 2008. 

Ο Δημήτρης Τσοβόλας ήταν παντρεμένος με την Κατερίνα Γιώτη και είχε δυο παιδιά.

Δημήτρης Τσοβόλας
Δημήτρης Τσοβόλας © EUROKINISSI

Ο Δημήτρης Τσοβόλας και το Ειδικό Δικαστήριο 

Το Μάιο του 1991 προσήχθη στο Ειδικό Δικαστήριο κατηγορούμενος για το σκάνδαλο Κοσκωτά - Καλκάνη και καταδικάστηκε τον Ιανουάριο του 1992 σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση με αναστολή και τριετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, χάνοντας έτσι τη βουλευτική του έδρα. Αρνήθηκε να εξαγοράσει την ποινή του και για το ποσό έγινε έρανος μεταξύ των μελών του ΠΑΣΟΚ. Μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Οκτωβρίου του 1993 η Βουλή των Ελλήνων του απένειμε χάρη.

Στο Ειδικο Δικαστήριο τους ελεεινούς συκοφάντες για το περιβόητο  Τσοβόλα δώστα όλα

Μετά την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση Κοσκωτά, το 1989, η τριετής στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων που επιβλήθηκε στο Δημήτρη Τσοβόλα δεν του επέτρεψε να πολιτευτεί το 1993, ενώ δεν θέλησε να συμμετάσχει, παρά τη χάρη που του απονεμήθηκε, στις επόμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Ο Δημήτρης Τσοβόλας σε δηλώσεις του στις κάμερες
Ο Δημήτρης Τσοβόλας σε δηλώσεις του στις κάμερες © EUROKINISSI

Δημήτρης Τσοβόλας: Η ίδρυση του ΔΗΚΚΙ 

Τον Οκτώβριο του 1995 αποχώρησε από την ΚΕ του ΠΑΣΟΚ και στις 20 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου ίδρυσε το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗΚΚΙ).

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΒΟΛΑΣ ΠΑΤΡΑ ΕΚΛΟΓΕΣ 1996

Το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗΚΚΙ) στις εκλογές του 1996 και μπήκε στη Βουλή. Στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει το απαραίτητο ποσοστό ώστε να μπει στη Βουλή, παράλληλα όμως συνέχισε την πολιτική του δράση μέχρι που ο Τσοβόλας ζήτησε την αναστολή λειτουργίας του κόμματος, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε και αποχώρησε.

Από το 2004 και μετά είχε αποφασίσει να εγκαταλείψει την πολιτική και ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη δικηγορία.

tsovolas.jpg
Δημήτρης Τσοβόλας: Δημοσίευμα της Καθημερινής για την ίδρυση του ΔΙΚΚΗ © Καθημερινή

Δημήτρης Τσοβόλας: Τι είχε πει για τη φράση «Τσοβόλα δώσ' τα όλα»

Ο Δημήτρης Τσοβόλας είχε συνδεθεί έντονα με την περιβόητη φράση «Τσοβόλα, δώσ’ τα όλα» που είχε πει ο Ανδρέας Παπανδρέου, σε προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στο Περιστέρι, τον Απρίλιο του 1989. Ο ίδιος είχε ξεκαθαρίσει ότι «δεν τα έδωσε όλα» και πως επρόκειτο για ψεύτικο σύνθημα που δεν είχε σχέση με την οικονομία.

O Andreas Papandreou sti Larisa [1985]

«Τριάντα χρόνια ζητούσα να γίνει μια ανοιχτή συζήτηση, για αυτό το ψεύτικο σύνθημα που δεν είχε καμία σχέση με την οικονομία» είχε πει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο One TV το 2019.

«Είχα πει με όποιον συντονιστή θέλει η ΝΔ, με όποιον δημοσιογράφο, σε όποιο κανάλι, εγώ να έρθω με στοιχεία, όχι με κουβέντες. Και ποτέ δεν πήρα απάντηση, ούτε θέλουν ποτέ. Γιατί πρέπει να ξέρετε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχω, όχι μόνο δεν έδωσα μια δραχμή σε όλο το προεκλογικό εξάμηνο του 1989, αλλά αντίθετα συγκράτησα κατά 4 μονάδες τις δαπάνες» είχε τονίσει ο Δημήτρης Τσοβόλας.

Ο Δημήτρης Τσοβόλας σε ομιλία του ως πρόεδρος του ΔΙΚΚΗ
Ο Δημήτρης Τσοβόλας σε ομιλία του ως πρόεδρος του ΔΙΚΚΗ © EUROKINISSI

Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε διευκρινίσει πως επρόκειτο για ένα ευφυολόγημα. «Γιατί εγώ δεν ήμουν εκεί, στη συγκέντρωση. Ο κόσμος με αγαπούσε, παρ' ότι ήμουν οκτώ χρόνια Υπουργός Οικονομικών και φώναζε το όνομα μου από κάτω. Ο Παπανδρέου που συνήθιζε από πάνω να ανοίγει διάλογο με το πλήθος, είπε αυτή τη φράση, χωρίς να έχει σχέση με τα οικονομικά. Τον θεωρούμε τόσο βλάκα το μακαρίτη να πει προεκλογικά, από το μπαλκόνι στον Υπουργό Οικονομικών του να δώσει χρήματα;» είχε αναφέρει.

Ο Τσοβόλας αποκαλύπτει τι σήμαινε η φράση «Τσοβόλα δώσ' τα όλα»

Δημήτρης Τσοβόλας: «Ο γιος του αγωγιάτη»

Σε δημοσίευμα του «Βήματος» και του -τότε- δημοσιογράφου Στέλιου Κούλογλου γράφτηκε μία φράση που τον ακολούθησε για την υπόλοιπη ζωή του. Το δημοσίευμα για τη διαδρομή του Δημήτρη Τσοβόλοα είχε τον τίτλο «Ο Μήτσος της Ρήνης από τους Μελισσουργούς της Αρτας!» και υπότιτλο «Ο γιος του αγωγιάτη!».

Ο Δημήτρης Τσοβόλας κατά τη διάρκεια βράβευσής του στην Ήπειρο είχε μιλήσει για αυτή τη φράση: «Οι εκδότες και οι εφημερίδες δεν έβρισκαν να πουν τίποτα για μένα.., Έτσι το μόνο που είπαν είναι «ο γιος του αγωγιάτη» και «ο Μήτσος της Ρήνας». Τι πιο ρατσιστικό... Είμαι περήφανος και ευχαριστώ για την τιμή»…

Ο Δημήτρης Τσοβόλας προσέρχεται στο Υπουργικό Συμβούλιο
Δημήτρης Τσοβόλας © EUROKINISSI

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ