1821 Digital Gallery

Ψηφίστηκε στη Βουλή η ανάπλαση στο Μάτι - Καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ

Καμένα αυτοκίνητα στο Μάτι μετά τη φωτιά
Καμένα αυτοκίνητα στο Μάτι μετά τη φωτιά © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Η κριτική από την αντιπολίτευση και η κόντρα για το «νυχτερινό κέντρο σε δασική περιοχή»
  • A-
  • A+
0
Η ανάπλαση στο Μάτι ψηφίστηκε στη Βουλή. Κυρώθηκε το Μνημόνιο Συνεργασίας Αθήνας - Λευκωσίας για τα έργα υποδομής. Καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η κόντρα με τη ΝΔ.

Την ανάπλαση στο Μάτι που προβλέπεται στο Μνημόνιο Συνεργασίας Αθηνών-Λευκωσίας για τα έργα υποδομής σε πυρόπληκτες περιοχές στην Ανατολική Αττική, καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το Μνημόνιο Συνεργασίας για την ανασυγκρότηση και την αναβάθμιση στο Μάτι κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, έχοντας τη στήριξη από ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση. Εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, την ανάπλαση στο Μάτι καταψήφισαν επίσης ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25.

Ο παριστάμενος υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα χωροταξίας και αστικού περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, σημείωσε ότι το μνημόνιο αφορά σε δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία -μετά από συνεννόηση της ελληνικής κυβέρνησης με τη Λευκωσία αλλά και τους τοπικούς δήμους- θα αξιοποιηθεί για την κατασκευή κοινωνικών κατοικιών στη θέση Σκουφέικα της Ραφήνας, έκτασης 16 στρεμμάτων.

Όπως είπε, θα οικοδομηθούν περί τα 8.000 τετραγωνικά, δηλαδή περίπου 100 κατοικίες, με μέσο όρο 80 τ.μ. η καθεμία.

«Γνωρίζω ότι οι ανάγκες στην Ανατολική Αττική είναι πολλές και για χώρους υγείας και για χώρους αποκατάστασης μέσω της κοινωνικής κατοικίας και τάξης στον χώρο [..] Ξεκινήσαμε από το Μάτι, θα επεκταθούμε και παραδίπλα και παντού» ξεκαθάρισε ο κ. Ταγαράς.

Σχετικα
Πολιτική στη ρεαλιστική πλευρά της Ιστορίας
Πολιτική στη ρεαλιστική πλευρά της Ιστορίας

Και πρόσθεσε: «Μετά όμως τη συνεργασία και συνεννόηση, μεταξύ της Κυπριακής και της Ελληνικής Δημοκρατίας συμφωνήθηκε ως βέλτιστη αξιοποίηση των χρημάτων (να είναι) η κοινωνική κατοικία».

Η πρωτολογία μου στην Ολομέλεια της Βουλής 4/2/2022

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το σχέδιο ανάπλασης στο Μάτι

Προηγήθηκε κριτική από την αξιωματική αντιπολίτευση με κύρια σημεία την αλλαγή του σκοπού της αρχικής συμφωνίας (επί ΣΥΡΙΖΑ), από την ανέγερση νοσοκομείου στην περιοχή, σε κοινωνικές κατοικίες «χωρίς να είναι ξεκάθαρο ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι». Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «φωτογραφική» διάταξη που επιτρέπει νυχτερινό κέντρο σε δασική περιοχή.

Σχετικα
Η στιγμή και η διάρκεια στον στίβο της πολιτικής
Η στιγμή και η διάρκεια στον στίβο της πολιτικής

Ενδεικτικά, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης είχε χαρακτηρίσει τη NΔ ως «παράταξη των χαμένων χρημάτων των πυρόπληκτων», κάνοντας λόγο για αδράνεια της κυβέρνησης στο Μάτι. Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος είχε ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου, ενώ η βουλευτής του κόμματος Θεανώ Φωτίου ισχυρίστηκε ότι το Μάτι θα γίνει άλλη μια περίπτωση απευθείας αναθέσεων. Όπως δήλωσε, «τα 10 εκατ. της Κύπρου, δυστυχώς, θα σπαταληθούν σε ένα λάθος έργο από τους "ημετέρους" του επιτελικού κράτους».

Σ. Φάμελλος_Ολομέλεια_ΣΝ Συμφωνία GR - CY Μάτι_04.02.22

Σχολιάζοντας την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι στον χώρο της δασικής αναψυχής, που επίσης χρηματοδοτείται από την κυπριακή δωρεά, θα υπάρχει και νυχτερινό «μπαρ», ο κ. Ταγαράς διευκρίνισε ότι θα επιτρέπεται η εγκατάσταση μικρών ξύλινων λυόμενων οικημάτων για χρήση ως «αναψυκτηρίων», επιτρεπόμενης της λειτουργίας τους υπό την επίβλεψη του παραχωρησιούχου. Και αυτό για να έχει κάποια έσοδα που θα πάνε αποκλειστικά και μόνο για τη συντήρηση και προστασία του ίδιου του χώρου.

Η δευτερολογία μου στην Ολομέλεια της Βουλής 4/2/2022

Το ΚΙΝΑΛ για την ανάπλαση στο Μάτι

Σε παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Σκανδαλίδης μίλησε για από «το πινγκ-πονγκ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ».

«Γίνεται μια αντιπαράθεση που επαναλαμβάνει τα ίδια επιχειρήματα, το ίδιο μοτίβο, είναι σαν δυο κόμματα να παίζουν ένα πινγκ - πονγκ στο ίδιο τραπέζι, και εμείς θέλουμε να έχουμε μια απόσταση από αυτό το τραπέζι.

Καμένα αυτοκίνητα στο Μάτι μετά τη φονική φωτιά με τους 102 νεκρούς
Το σχέδιο ανάπλασης στο Μάτι δεν βρήκε σύμφωνο τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος το καταψήφισε στη Βουλή © EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Άρα δεν θέλουμε να έχουμε μια ίση απόσταση απέναντι στην ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ, όπως μας καταγγέλλει η κυβέρνηση, θέλουμε να έχουμε μια απόσταση σοβαρή από το τραπέζι του πινγκ-πονγκ που παίζεται όλο αυτό τον καιρό».

ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 - Τι είπαν για το σχέδιο ανάπλασης στο Μάτι

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης τόνισε ότι οι πληγές της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, στο Μάτι, είναι ακόμα ανοιχτές. «Στο Μάτι ακόμη υπάρχει κόσμος που ζει στις κατασκηνώσεις μετά από τέσσερα σχεδόν χρόνια» είπε ο κ. Κατσώτης, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη της περιοχής για ένα νοσοκομείο.

Η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου είπε ότι «δεν μπορούμε να είμαστε αρνητικοί σε αυτήν τη συγκινητική χειρονομία του κυπριακού Ελληνισμού». Τόνισε, ωστόσο, ότι η σύμπραξη Ελλάδας και Κύπρου [..] «δεν θα πρέπει σε καμία απολύτως περίπτωση να γίνει αφορμή κακοδιαχείρισης των διατιθέμενων πόρων, εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων, αλλά και χαμηλού επιπέδου ανάπλασης του χώρου».

Από τη μεριά της η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη υπογράμμισε ότι «παρόμοιες δωρεές δείχνουν το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει μνημονιακή Ελλάδα, που το κράτος δεν μπορεί πλέον να ανταπεξέλθει σε βασικές υποχρεώσεις του έναντι των κατοίκων του». Επεσήμανε επίσης τον κίνδυνο να μην τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση της δωρεάς.

Κόντρα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για το σχέδιο ανάπλασης στο Μάτι

Ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου μίλησε για «πολιτικά ολισθήματα» του ΣΥΡΙΖΑ: «Καταψήφισε το Παιδιατρικό Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη γιατί είναι ιδιωτικού δικαίου και τώρα λέει ένα δεύτερο "όχι": Σήμερα υπάρχει ένας κερδισμένος, ο κόσμος που θα έχει εξασφαλίσει την κοινωνική του κατοικία, και ένας χαμένος, εσείς που είπατε "όχι"» ανέφερε.

Όσο για το νοσοκομείο στην περιοχή, ο κ. Οικονόμου είπε ότι «το νοσοκομείο στα Μεσόγεια θα γίνει και θα είναι δημόσιο νοσοκομείο, αλλά θα είναι αποτέλεσμα ολοκληρωμένης μελέτης από το Υπουργείο Υγείας, όχι από εσάς, όχι από την Κύπρο».

Για «σπέκουλα» που «έχει και τα όριά της» έκαναν λόγο, μετά τη συνεδρίαση, πηγές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ καθώς «η ΝΔ, πιστή στην τακτική της τυμβωρυχίας, επιχειρεί να κάνει το μαύρο άσπρο», αναφορικά με την κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας.

«Μετά από δυόμισι χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη και τρεισήμισι χρόνια καπηλείας, δεν μπορεί η αποκατάσταση στο Μάτι να είναι τα μπαράκια αντί για νοσοκομεία» ισχυρίστηκαν οι ίδιες πηγές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
Athens Voice Newsletter
Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5