Πολιτικη & Οικονομια

«Βασιλακόπουλε, ψόφα»: Κατάρες με ονοματεπώνυμο

Οι νεοαγανακτισμένοι επιδεικνύουν απαράδεκτη συμπεριφορά τη χειρότερη δυνατή στιγμή

loukas-velidakis.jpg
Λουκάς Βελιδάκης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος
Ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος © EPA Pool

Σχόλιο για την επίθεση που δέχτηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος στην Καλαμπάκα και την αντίδραση μεγάλης μερίδας ανθρώπων.

Μια σειρά γεγονότων σφράγισαν το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου. Γεγονότα που μοιάζουν αχώνευτα, πλην όμως ήταν προβλέψιμα. Ένα μάγμα χυδαιότητας και επιθετικότητας κόχλαζε στο δημόσιο χώρο, ήταν ζήτημα χρόνου να διαχυθεί.

Το βράδυ του Σαββάτου ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θ. Βασιλακόπουλος καταγγέλλει δημοσίως ότι αυτός και 20 ακόμα πνευμονολόγοι δέχθηκαν επίθεση από ιδιοκτήτες ταβέρνας στην Καλαμπάκα όταν τους έκαναν παρατήρηση για πλημμελή έλεγχο στα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Κανονικά πρόκειται για θέμα με αυτονόητες διαστάσεις: Επιλαμβάνεται η ΕΛ.ΑΣ, ακολουθεί η Δικαιοσύνη και το γεγονός λογίζεται ως απαράδεκτο. Αμ δε…

Με μπροστάρη μία άλλοτε δημοφιλή μα πάντα σκοτεινή φιγούρα των ΜΜΕ, αρχίζει μια χυδαία επίθεση κατά του καθηγητή Βασιλακόπουλου, που φτάνει στα όρια της δολοφονίας χαρακτήρα. Συμμετέχουν προθύμως οι ανεμβολίαστοι ψεκασμένοι, οι ιδιοτελείς ταγοί τους και αριστερές περσόνες που είδαν φως και μπήκαν.

Φουντώνει μια αισχρή επίθεση εναντίον ενός ανθρώπου, ο οποίος κρίνεται καθημερινά για όσα λέει και κάνει για την πανδημία – ενός επιστήμονα που καλεί τους πάντες να προσέχουν την υγεία τους, επιλέγοντας το εύλογο μονοπάτι του εμβολιασμού. 

Στήθηκε ένα σκηνικό που διασταλτικά θα μπορούσε να παραπέμπει στην τρομοκρατία της γαλλικής επανάστασης – οι νεοαγανακτισμένοι ήθελαν αίμα, ως εκ τούτου εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για τον ξυλοδαρμό του καθηγητή. Έδιναν συγχαρητήρια στον ταβερνιάρη με το ονοματεπώνυμό τους. Ούτε καν φύλο συκής, ούτε ίχνος ντροπής…

Η αγένεια και οι χυδαίες ύβρεις κυριάρχησαν. Ακόμα και σελίδες σοβαρών ΜΜΕ στα social media είχαν μετατραπεί σε αρένα με ανεμβολίαστους να βρίζουν τον Βασιλακόπουλο, με εμβολιασμένους να απαντούν εξίσου επιθετικά στους ανεμβολίαστους και όλοι μαζί να εύχονται στον «εχθρό» να ψοφήσει. Πέραν της διχαστικής τομής, μπορούσε κανείς να παρατηρήσει ότι οι επιθέσεις στο πρόσωπο του Βασιλακόπουλου είχαν γενικότερη στόχευση: Ήθελαν να οδηγήσουν στην «γκιλοτίνα» όλους τους ειδικούς, να σπείρουν τον τρόμο ώστε να μην μιλάνε.

Ένα σκηνικό δυστοπικό, που μόνο αισιόδοξες στιγμές δεν προοιωνίζεται και δη την χειρότερη δυνατή στιγμή. Το Σάββατο που μας πέρασε είχαμε ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε αύξηση των διασωληνωμένων και των νεκρών σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η συντριπτική πλειονότητα (85%) των ασθενών στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι – από τους 421 διασωληνωμένους, οι 19 ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία 18-39 ετών και οι 181 στην ηλικιακή κατηγορία 40-64 ετών. Τον δρόμο των ΜΕΘ, όπου ο ασθενής δίνει μάχη για την ζωή του, δεν παίρνουν μόνο οι ηλικιωμένοι. Κάθε μέρα ασθενούν χιλιάδες άνθρωποι και πεθαίνουν μερικές δεκάδες, μεγαλώνοντας διαρκώς την μακάβρια λίστα. Απτά και αναμφισβήτητα στοιχεία.

Και η αντίδραση μεγάλης μερίδας ανθρώπων απέναντι σε αυτά; Το 30% του ενήλικου πληθυσμού παραμένει με πλήρη συνείδηση και κτηνώδη κοινωνική αδιαφορία ανεμβολίαστο. Και όχι μόνο. Ένας σημαντικός –όπως προκύπτει– αριθμός ανθρώπων που τάσσονται κατά του εμβολιασμού (θεωρώντας ότι πολεμάει κάποιο κακό «σύστημα» ή ένας Θεός ξέρει τι…) επιδεικνύει επιθετική συμπεριφορά με το όνομα και το επώνυμό του.

Δεν είναι καινοφανές, από την οικονομική κρίση και μετά η βία μπήκε στη ζωή μας ως ένα μέρος του πολιτικού παιγνίου – κανονικοποιήθηκε από πολιτικές δυνάμεις, αλλά και από την ατομική στάση πολιτικών που ελάχιστα διαφέρουν (αν διαφέρουν…) από τους λογής αγανακτισμένους πολίτες.

Όλοι αυτοί θέλουν να νικήσει ο ανορθολογισμός. Κι αυτό, σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να γίνει…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ