1821 Digital Gallery
Η αδρανοποίηση του συστήματος
ΤΕΥΧΟΣ 284

Η αδρανοποίηση του συστήματος

«Η στοχοποίηση των δικηγόρων ως κλάδου, στο ζήτημα της φοροδιαφυγής, είναι αντι-αναπτυξιακή» δήλωσε ένας εκπρόσωπός τους στο φιλόξενο τηλεοπτικό μικρόφωνο.

Μάλιστα. Να δεχθώ ότι είναι άδικη, γιατί θα οδηγήσει σε ένα «κυνήγι μαγισσών» εκεί που δεν υπάρχουν εισοδήματα. Ότι είναι παραπλανητική ή προκλητική, γιατί η πλειονότητα των δικηγόρων δεν είναι «μεγαλοδικηγόροι». Αλλά «αντι- αναπτυξιακή»; Τι είναι αυτό – απειλή ότι η παραγωγή της χώρας δεν θα πάει μπροστά, αν «καταδιωχθούν φορολογικά» οι δικηγόροι;

Σε αυτή τη χώρα, κάθε προσπάθεια να συγκλίνεις σε μια ρεαλιστική διαπίστωση, κάθε προσπάθεια να ανιχνεύσεις τι πραγματικά ισχύει, προσκρούει στη διατύπωση αντικρουόμενων (ιδεολογικών ή μη) συμφερόντων. Τι πιο φυσικό στη δημοκρατία, θα σκεφθείτε. Βουτηγμένοι όμως στη σούπα της αναξιοπιστίας, της στρέβλωσης και της «λερωμένης φωλιάς», κάποτε πρέπει να αποκτήσουμε ένα δημόσιο διάλογο που θα αποφασίσει να απαλλαγεί από το λαϊκισμό και που δεν θα βαφτίζει το συμφέρον και την προσωπική θεώρηση «πρέπει».

Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι από τους πιο ρηξικέλευθους πολιτικούς που είχε ποτέ η Ελλάδα – αν έχουμε μια ελπίδα να κάνει κάποιος τομές, την έχουμε τώρα. Δεν πειράζει που αργεί η κυβέρνηση να τοποθετήσει γραμματείς και υπεύθυνους στον κρατικό μηχανισμό, προέχει η διαδικασία της αξιοκρατίας. Ποια αξιοκρατία, πάλι Πασόκοι δεν μπήκανε; Ποια αξιοκρατία, γιατί μπαίνουν αυτοί με τα βιογραφικά – εμείς δεν παλέψαμε για το κόμμα; Πώς τόλμησε ο Παπακωνσταντίνου και διάλεξε τον Κουτούπη; Δεν κατάλαβε με ποιον έχει να κάνει; Πώς τα μάζεψε έτσι για το πάγωμα των μισθών πάνω από δύο χιλιάρικα – δεν είχε σχέδιο;

Σχετικα
Η αξία του πολιτικού βάθους
Η αξία του πολιτικού βάθους

Οι κερδοσκόποι πιέζουν την κυβέρνηση. Μόνη της έβγαλε τα ματάκια της, με τόσες συνεντεύξεις, ότι χρεοκοπούμε. Το φουσκώνουν, για να μας το σερβίρουν καλύτερα μετά, ότι το τιθάσευσαν. Οι αγορές δεν επιδέχονται αμφισβήτηση και δεν καθοδηγούνται. Οι οίκοι αξιολόγησης είναι νταβατζήδες που εκβιάζουν και περιμένουν να μας κατασπαράξουν. Οι Γερμανοί χτυπούν εμάς, με το φόβο να μη γίνουν τα ίδια με τη Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία. Και η Βρετανία έχει 12% έλλειμμα. Η ΝΔ είναι πολύ σοβαρό κόμμα – δεν ευθύνεται καθόλου για τη δημοσιονομική κρίση. Είμαστε οι επαρχιώτες της Ευρώπης – το λέει το ΛΑΟΣ. Να πληρώσουν την κρίση οι μεγαλοβιομήχανοι και οι τραπεζίτες – και να μονιμοποιηθούν όλοι όσοι είναι συμβασιούχοι. Αενάως.

Πάλι θα την πληρώσουν όσοι δηλώνουν ό,τι έχουν. Δεν μπορείς να πιάσεις τη φοροδιαφυγή, έτσι όπως είναι η παγκοσμιοποίηση – τα βάζουν όλα σε οφ-σορ. Η μηχανογράφηση δεν έχει ολοκληρωθεί. Άμα ήθελαν, θα τους έπιαναν – αλλά όταν δήθεν δεν δουλεύει το σύστημα, βολεύεται η διαφθορά. Θα βάλει ράμπο του Χρυσοχοΐδη να τους πιάσει.

Η τακτική των προληπτικών συλλήψεων είναι παράνομη και αντισυνταγματική. Όταν καταστέλλει, λέμε όχι στην καταστολή – όταν κάνει πρόληψη, δεν μας αρέσει. Μας αντέγραψαν και οι Δανοί στην Κοπεγχάγη. Οι φασίστες δεν θέλουν να φορούν διακριτικά. Θα τους χτυπήσουν, αν τους ξέρουν. Τα κατάφερε να μη γίνει μπουρλότο η Αθήνα. Στην Ελλάδα, μόλις κάποιος συλληφθεί, αυτομάτως γίνεται καλό παιδί και ακίνδυνος. Με ποιο δικαίωμα ξαπλώνουν στο δρόμο τους συλληφθέντες; Τι ήταν τελικά ο Δεκέμβρης; Μαζικά, η αριστερή διανόηση φαντασιώνεται την επανάσταση που δεν θα έρθει ποτέ. Τι σχέση έχει η αφύπνιση των πολιτών με τα πιτσιρίκια που τα σπάνε τυφλά; Περισσότερες κάμερες.

Σχετικα
Πώς να έχεις πάντα δίκιο στην πολιτική
Πώς να έχεις πάντα δίκιο στην πολιτική

 Έλληνας επαναστατεί, αλλά δεν θέλει επανάσταση – να αισθανθεί ότι η χώρα του πλησιάζει λίγο τη λειτουργία των πιο προηγμένων χωρών θέλει. Φτάνει να μην υποχρεωθεί και αυτός να δουλεύει ή να πληρώνει φόρους, όπως πρέπει. Δουλεύουμε περισσότερο από όλους τους άλλους Ευρωπαίους. Με μεγάλα, τεράστια διαλείμματα. Οι υγιείς δυνάμεις θέλουν θεσμούς, όχι εσμούς. Μόνο αυτός που πληρώνει τους φόρους του μπορεί να απαιτεί από το κράτος. Σιγά, μην πληρώσω εγώ αυτό το κράτος που με κλέβει. Μη σώσουν, οι πολιτικοί είναι οι πιο διεφθαρμένοι. Ποιον ψήφισες στην εκλογική σου περιφέρεια;

Και τι είπαμε ότι συζητούν εκεί πέρα, στην Κοπεγχάγη; Στις δημοσκοπήσεις είμαστε οι πιο οικολόγοι – δεν το συζητώ. Πού πέταγες τα σκουπίδια σου τις ημέρες της απεργίας; Και τι είπες – να μονιμοποιήσουμε τους συμβασιούχους; Αενάως, γιατί οι μόνιμοι είναι σε άλλες υπηρεσίες. Η μονιμότητα θα καταργηθεί – το ίδιο και το άσυλο. Είναι σχέδιο των Αμερικανών – μαζί με τη λαθρομετανάστευση. Σίγουρα.

Διαλέξτε τις φράσεις που σας ταιριάζουν καλύτερα. Καλές γιορτές! 

 www.prokopisdoukas.blogspot.com

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5