Πολιτικη & Οικονομια

Γεωργιάδης: Πιθανή η απαγόρευση ανεμβολίαστων στο λιανεμπόριο

Πότε ενδέχεται να ληφθεί τέτοιο μέτρο

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης © EUROKINISSI / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης © EUROKINISSI / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Άδωνις Γεωργιάδης: Τι είπε για το ενδεχόμενο απαγόρευσης εισόδου σε καταστήματα λιανεμπορίου για τους ανεμβολίαστους πολίτες

Πιθανό είναι το ενδεχόμενο να απαγορευθεί η είσοδος στους ανεμβολίαστους πολίτες και σε καταστήματα λιανεμπορίου, σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων είπε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ πως είναι πιθανό να απαγορευθεί η είσοδος στους ανεμβολίαστους σε όλους τους κλειστούς χώρους, πράγμα που αποκλείει και τα καταστήματα λιανικού εμπορίου

Ωστόσο, διευκρίνισε πως κάτι τέτοιο θα συμβεί μόνο εάν η κατάσταση της πανδημίας επιδεινωθεί από το φθινόπωρο. 

Σχετικά με την εικόνα των κρουσμάτων στη χώρα μας, τόνισε πως έχει μειωθεί ο ρυθμός αύξησής τους επειδή η κυβέρνηση πήρε μέτρα τα οποία αρχίζουν να αποδίδουν. «Σήμερα υπάρχει πίεση ως προς τις εισαγωγές, όχι όμως ως προς τις ΜΕΘ που είναι και το πιο κρίσιμο» πρόσθεσε.

Για τον τουρισμό, επισήμανε πως είναι αδύνατον να εξαφανιστούν τα κρούσματα όσο τα σύνορα είναι ανοιχτά, ενώ τόνισε πως «αυτό που μπορούμε να πετύχουμε είναι να ελέγχουμε και να περιορίσουμε τον ιό».

Ο κ. Γεωργιάδης, συμπλήρωσε πως η επέμβαση της κυβέρνησης σε νησιά που παρουσιάζουν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, όπως στη Μύκονο, μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να να ληφθούν οριζόντια μέτρα και σε άλλα νησιά, όπως για παράδειγμα την Κρήτη.

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης κλήθηκε να απαντήσει για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού ορισμένων επαγγελματικών ομάδων και επισήμανε ότι το κράτος δεν είναι τύραννος. Είπε, μάλιστα, πως ο ίδιος θα στεναχωρηθεί πρώτος αν κάποιος ανεβολίαστος χάσει τη δουλειά του. Ωστόσο η υποχρεωτικότητα ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει.

Στιγμιότυπο από την ολομέλεια της Βουλής © EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
Στιγμιότυπο από την ολομέλεια της Βουλής © EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία

Η τροπολογία που ψηφίστικε την Πέμπτη, 22 Ιουλίου, θεσπίζει ότι επιβάλλεται έως την 31/12/2021 η υποχρέωση στους εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα να επιδεικνύουν στο αρμόδιο όργανο διοίκησης ή στον εργοδότη τους είτε το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού τους ή βεβαίωση ότι έχουν νοσήσει ή βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου ότι έχουν νοσήσει.

Τα πιστοποιητικά ή οι βεβαιώσεις αυτές, ο εργοδότης θα πρέπει να τις ελέγξει μέσα από την ειδική πλατφόρμα. Επίσης:

  • Θεσπίστηκε ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά της Covid-19 υποχρεωτικά, για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, όλο το προσωπικό (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό) όλων των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρία, των ιδιωτικών και δημόσιων δομών Υγείας (διαγνωστικά κέντρα, αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, νοσηλείας και ΕΟΔΥ) και όλο το προσωπικό του ΕΚΑΒ.
  • Εξαιρούνται του εμβολιασμού όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσησή τους, καθώς και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που τους εμποδίζει τη διενέργεια του εμβολιασμού τους. Οι λόγοι εξαίρεσης ενός εργαζόμενου από τον εμβολιασμό του θα πρέπει να πιστοποιείται από τριμελείς επιτροπές της οικείας υγειονομικής περιφέρειας και οι οποίες θα αποτελούνται από ιατρούς του ΕΣΥ.
  • Ο εργοδότης των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρία, οικοτροφεία, περίθαλψης χρόνιων παθήσεων, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ και ΣΥΔ υποχρεούται να ενημερώσει τους εργαζομένους που είναι υπόχρεοι εμβολιασμού και εκείνοι θα πρέπει να κάνουν την πρώτη ή τη μοναδική δόση (εάν εμβολιάζονται με μονοδοσικό εμβόλιο) έως τις 16 Αυγούστου 2021 και στη συνέχεια να ολοκληρώσουν την διαδικασία σύμφωνα με τον εμβολιαστικό κύκλο.
  • Το ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό των ιδιωτικών και δημόσιων υγείας (Διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδων νοσηλείας, του ΕΚΑΒ και του ΕΟΔΥ) θα πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως την 1η Σεπτεμβρίου 2021.
  • Σε κάθε άλλη περίπτωση ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου και θα απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα που ο εργαζόμενος δεν παρέχει εργασία λόγω της εφαρμογής του νόμου. Σύμφωνα με την τροπολογία, αυτό το μέτρο θα έχει εφαρμογή και σε εργαζόμενους με συμβάσεις έργου, παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών καθώς και συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας δανειζόμενου προσωπικού ή προσωπικού που συμβάλλεται με εργολάβο.
  • Στον εργοδότη παρέχεται η δυνατότητα για την αναπλήρωση των εργαζομένων αυτών που θα τεθούν σε αναστολή καθηκόντων να μπορούν να προσλάβουν προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.
  • Στον εργοδότη που θα απασχολήσει προσωπικό που θα έπρεπε να είναι εμβολιασμένο ή να έχει βεβαίωση νόσησης, η τροπολογία θεσπίζει διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση με ανώτατο πλαφόν τις 50.000 ευρώ. Σε περιπτώσεις υποτροπής το διοικητικό πρόστιμο θα είναι 20.000 ευρώ ανά παράβαση και θα μπορεί να φτάσει έως το ποσό των 200.000 ευρώ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ