Πολιτικη & Οικονομια

Η ευχάριστη έκπληξη για την Ελλάδα απο τη συνάντηση Μπάιντεν - ΕΕ

Έγινε αναφορά στο «διεθνές δίκαιο» και σε μια «δημοκρατική Τουρκία»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Πρόδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεντον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, εκπρόσωπο των 27, και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν©EUROKINISSI/POOL PHOTO/ European Union
Ο Πρόδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεντον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, εκπρόσωπο των 27, και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν©EUROKINISSI/POOL PHOTO/ European Union

Η συνάντηση Μπάιντεν, Σαρλ Μισέλ και Φον ντερ Λάιεν στις Βρυξέλλες, επιφύλασσε μια ευχάριστη έκπληξη για την Ελλάδα.

Μετά την κρίση στις σχέσεις ΕΕ- ΗΠΑ, επί των ημερών του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος με τον χαρακτηριστικό βερμπαλισμό του δεν έκρυβε την απαρέσκειά του για το ευρωπαϊκό project, ο Τζο Μπάιντεν έφθασε στις Βρυξέλλες για να συναντήσει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, εκπρόσωπο των 27, και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με πολιτική, αλλά και ιδεολογική ατζέντα.

«Θεωρώ ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί οντότητα εξαιρετικά ισχυρή και δυναμική», είπε στη διάρκεια της συνόδου, μια διατύπωση σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος  από αυτές που συνήθιζε ο προκάτοχος του. 

Τα βασικά θέματα της Συνόδου ΕΕ-ΗΠΑ ήταν ο τερματισμός της πανδημίας του κορωνοϊού, η ενίσχυση του διατλαντικού εμπορίου και η αντιμετώπιση παγκόσμιων και περιφερειακών προκλήσεων εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

Ωστόσο, αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι το κοινό ανακοινωθέν Μπάιντεν, Σαρλ Μισέλ και Φον ντερ Λάιεν, που επιφύλασσε μια ευχάριστη έκπληξη για τη χώρα μας

«Δεσμευόμαστε να εργαστούμε χέρι-χέρι για μια διατηρήσιμη αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο, όπου οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου, με καλή πίστη και σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο. Επιδιώκουμε μια συνεργατική και αμοιβαία επωφελή σχέση με μια δημοκρατική Τουρκία», σημείωναν μεταξύ άλλων.

Η δήλωση Μπάιντεν για Ανατολική Μεσόγειο και δημοκρατική Τουρκία σηματοδοτεί μια νέα περίοδο για την Ελλάδα

Το ότι η αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο απασχολεί ΕΕ και ΗΠΑ, είναι από μόνο του πολύ σημαντικό. Ωστόσο, η αναφορά στο διεθνές δίκαιο -ειδικότερα την UNCLOS (το Δίκιο της θάλασσας)- για το οποίο έγινε αναφορά σε άλλο σημείο, ενδέχεται να σηματοδοτεί μία νέα περίοδο για την Ελλάδα και την προστασία των θαλάσσιων συνόρων της, όπως αναφέρεται στο k-report.

Στο κοινό ανακοινωθέν σημειώνεται: «Επιβεβαιώνουν την κρίσιμη σημασία του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, ιδίως της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τον Νόμο της Θάλασσας (UNCLOS) σημειώνοντας τις διατάξεις του που καθορίζουν τα νόμιμα θαλάσσια δικαιώματα των κρατών, σχετικά με τη θαλάσσια οριοθέτηση, τα κυρίαρχα δικαιώματα και τις δικαιοδοσίες τους στην υποχρέωση επίλυσης διαφορών με ειρηνικά μέσα και σχετικά με την ελευθερία της πλοήγησης και της πτήσης και άλλες διεθνώς νόμιμες χρήσεις της θάλασσας». 

Το άλλο σημείο στο οποίο αξίζει να εστιάσουμε, είναι η αναφορά μιας «δημοκρατικής Τουρκίας» που αφήνει σαφείς αιχμές για την σημερινή Τουρκία του Ερντογάν.

Εν κατακλείδι, ΗΠΑ και ΕΕ έστειλαν ένα αρκετά σαφές μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ